StoryEditorOCM
DubrovnikIZBORI 2020/

JADRAN BARAČ, KANDIDAT SDP-a :HDZ i Most se u našoj Županiji većinom oslanjanju na stare i islužene kadrove, ne vidim nova osvježenja

Piše Anton Hauswitschka
10. lipnja 2020. - 09:42
Jadran Barač, kandidat na listi Restart koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima u 10. izbornoj jediniciTonči Plazibat/HANZA MEDIA
Vaša 'bitka' kao kandidata na listi SDP-a u 10. izbornoj jedinici će se voditi zapravo ovdje u Dubrovniku s aktualnim gradonačelnikom, HDZ-ovcem Matom Frankovićem. Očekuje li vas težak posao?

Ne mislim da me u aktualnom izbornom procesu očekuje posebno težak posao. To će zapravo biti provjera naših aktivnosti koje smo posljednjih godina poduzimali na reafirmaciji SDP-a u Dubrovniku. Imamo stabilnu uzlaznu putanju u rezultatima u posljednja tri izborna ciklusa - izbori za vijeća mjesnih odbora i kotareva, EU parlament i nedavno predsjedničkim izborima. Zahtjevan dio posla koji se tiče prepoznatljivosti naših stavova je već iza nas. Također, za postizanje rezultata je važna dosljednost i vjerodostojnost čovjeka koji ih iznosi.

image
Jadran Barač, kandidat na listi Restart koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima u 10. izbornoj jedinici
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Na koje glasačko tijelo vaša lista računa na krajnjem jugu? Jesu li to privatni poduzetnici, odnosno vlasnici agencija, ugostitelji i autobuseri, s obzirom da Vas iz HDZ-a često prozivaju da štite njihove interese?

Računamo na lijevo liberalno biračko tijelo, budući smo jedini autentični predstavnici lijevog političkog spektra u Dubrovniku. Za nas će se opredijeliti i dio birača centra, kao i oni koji su nezadovoljni politikom HDZ-a u Dubrovniku, a takvih nije mali broj, pogotovo oni koji nisu interesno vezani za vladajući HDZ.
Ova gradska vlast ima neutaživu želju za upravljanjem svim aspektima gospodarskog i društvenog života. Gradonačelnik Mato Franković ulazi u područja koja uopće nisu u nadležnosti jedinica lokalne samouprave - radi se o nametanju nasilne vlasti (nezakonite zabrane i prijetnje građanima) koju smo vidjeli više puta u pojedinim segmentima, a to već prelazi u tendenciju apsolutnog ovladavanja nad životom i radom u lokalnoj zajednici. Ogledni primjeri su pokušaj utjecanja na odlučivanje o pravima i obvezama u domeni cestovnog prometa, dodjeli javnih površina i poslovnih prostora, gospodarenju dubrovačkim zidinama, davanju koncesija za javna dobra, regulacija liberalizacije taksi-prijevoza. Ako je primjerice liberalizacija taksi-prijevoznika išta dobroga donijela, to je sloboda ljudima da se otmu od političkih/stranačkih okova kako bi mogli zaraditi kruh izvan koruptivnih ralja lokalnih političara.



Da sam zastupnik privatnih poduzetnika, odnosno vlasnika agencija, autobusera i slično, mantra je HDZ-ovog PR-a. Okreću pilu naopako, budući se skoro jedini, i to s jakim argumentima, suprotstavljam njihovoj politici pogodovanja jednom dijelu subjekata, a nezakonitom kršenju i uskraćivanju prava drugom dijelu poduzetnika. „Poštovati Grad“ znači djelovati za poduzetnike, udruge, nezavisne inicijative, slobodno tržišno poslovanje, slobodna demokratska načela.

HDZ-ova Vlada dosta je napravila za Dubrovnik, posebice u zadnja dva mjeseca. Tako je većina Dubrovčana u korona-krizi zadržala posao zahvaljujući financijskoj pomoći iz proračuna, našu zračnu luku 'progurali' su u malu grupu korona free aerodroma, a prije par dana osigurano je i financiranje Lapadske obale iz EU fondova. S čime ćete im se suprotstaviti?

Ne vidim da je HDZ-ova vlada nešto posebno napravila za Dubrovnik u zadnja dva mjeseca. Poduzeli su mjere koje se odnose na cijelu zemlju pa tako i Dubrovnik, a slične mjere poduzimale su i ostale vlade u Europi. Prioritet tih mjera je zadržavanje radnih mjesta i zaustavljanje njihovog odlaska na burzu rada jer bi tada bili na teret državi. Tu mjeru su izborile udruge i inicijative iz privatnog sektora, što je za pozdraviti. No, Vlada je, umjesto da nastavi s daljnjim mjerama - koje bi se zapravo trebale zvati reformama, odlučila povući kočnicu, očigledno sa samo s jednim ciljem - pripremiti se za izbore u srpnju i tako kapitalizirati povjerenje građana u rad Stožera prije nego njegove odluke počnu dobivati politički kontekst.
SDP je u međuvremenu tražio jednogodišnji moratorij na kredite i leasing obaveze. Ta mjera je posebno značajna dubrovačkim prijevoznicima u turizmu. SDP također nudi regulatornu reformu poslovnog sektora i smanjenje parafiskalnih nameta poduzetnicima.

image
Jadran Barač, kandidat na listi Restart koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima u 10. izbornoj jedinici
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


To se uklapa u politiku lokalnog SDP-a u kojoj se zauzimamo za zakonitost u postupanju te organiziranje efikasne i transparentne javne uprave. Dakle, dubrovački SDP nudi ravnopravan i pravičan odnos prema svim sugrađanima u ostvarivanju prava korištenja javnih i privatnih dobara te dugoročnu i stratešku izgradnju nove prometne i druge infrastrukture kojom bi se uvažile potrebe svih sudionika u prometu i turizmu, a ne samo pojedinih grupa.

Držite li da je gradska vlast trebala oštrije 'zarezati' u plaće svojih zaposlenih u situaciji kada je u Dubrovniku privatni sektor na koljenima i je li to trebalo napraviti i na državnoj razini?

Činjenica je kako je mandat Mata Frankovića uzrokovao eksploziju u broju novozaposlenih u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama što je pravdano potrebom kadrova za povlačenje sredstava iz EU fondova te za prometnim i komunalnim redarima. Ako su već osnovali novi odjel za EU fondove, čemu onda služe agencije za razvoj (DURA i DUNEA) sa svojim kadrovima? Također, treba napomenuti kako su komunalni/prometni redari samo mali fragment u odnosu na ostale.

Visokoproduktivne zaposlenike za njihov rad treba nagrađivati većom plaćom, a ova uprava radi upravo suprotno - degradira radnike i nagrađuje podobne. Nisam pristalica drastičnijeg smanjenja plaća u javnom sektoru, budući da su plaće javnog sektora većinom niske, ali potrebno je smanjiti broj (nepotrebno) zaposlenih i tako smanjiti troškove javne uprave.

Što mislite o najavljenoj reformi lokalne samouprave kroz smanjenje broja zamjenika gradonačelnika i župana? Konkretno u Dubrovniku, tko bi prmea Vama bio 'višak' od sadašnje dvije zamjenice gradonačelnika Mata Frankovića?

Mislim da su najavljene reforme lokalne samouprave kozmetičke naravi. Treba ići na korijenite promjene, budući je ovo što sada postoji lakrdija, odnosno takva organizacija lokalne samouprave predstavlja veliki uteg razvoju i funkcioniranju cjelokupnog društva. Po mom mišljenju, u Dubrovniku su višak obje zamjenice gradonačelnika. Dužnost gradonačelnika bi, u razdoblju u kojem on iz objektivnih razloga ne može obavljati svoju dužnost, mogao obavljati jedan od pročelnika upravnih tijela kojega imenuje Gradsko vijeće.

Uđete li u Sabor, odmah Vas očekuje donošenje Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa. Je li taj Zakon trebalo donijeti prije raspisivanja izbora?

Nezamislivo je da se ni dva mjeseca nakon potresa nije donio taj Zakon, a građani Zagreba pogođeni potresom se stavljaju na milost i nemilost svemu što ih čeka. Usporedbe radi, zakon poznat pod nazivom “lex Agrokor” je donesen za 30 dana. Dakle, gdje ima volje, ima i načina! Ali, HDZ-ovoj vlasti se žurilo na izbore…


image
Jadran Barač, kandidat na listi Restart koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima u 10. izbornoj jedinici
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Držite li da bi Dubrovniku susjedne općine trebale biti dio Grada? Zašto?

Studije naših geografa te Ekonomskog instituta pokazuju da Hrvatska ima višak lokalnih samouprava od kojih su mnoge financijski neodržive. Rascjepkanost ovog područja neodrživa što je posebno bilo vidljivo u primjeni protuepidemijske mjere zabrane kretanja između postojećih jedinica lokalne samouprave.

Vaši politički konkurenti u 10. izbornoj jedinci imaju poprilično jaku listu koju će voditi jedan od trenutačno najpopularnijih političara u Hrvatskoj, ministar zdravstva Vili Beroš. Hoće li stoga SDP voditi glavnu izbornu bitku s Mostom na krajnjem jugu?

Naš glavni politički protivnik je HDZ, a ne Most, i cilj sviju nas jest svrgnuti s vlasti tu stranku koja već trideset godina izjeda supstancu ove zemlje. Imamo odličnu listu, od kojih bi istaknuo kolege iz naše Županije koji su mladi ljudi od kojih su neki već dokazani načelnici i gradonačelnici.
Berošu je inicijalna popularnost pala zbog zasićenja radi svakodnevnih pojavljivanja na presicama Stožera i nakon izjave da je za katastrofu u Domu za nemoćne u Splitu kriv isključivo virus.
HDZ i Most se u našoj Županiji većinom oslanjanju na stare (islužene) kadrove, ne vidim nova osvježenja. Ovdje se vodim citatom: „Ne počnu li mladi stvarati povijest, političari vječnosti i neizbježnosti će je svakako uništiti.“
02. svibanj 2024 15:42