StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI DAN OVOGODIŠNJEG NASTAVKA SUDSKOG POSTUPKA ZA TRAGEDIJU U PLATU

Ivo Miletić: ‘Kao direktor pogona nisam smatrao da treba obustaviti radove jer mi je na sastanku u Ministarstvu graditeljstva sugerirano da nastavimo‘

Piše Ahmet Kalajdžić
23. siječnja 2024. - 15:22

Nakon pauze, svjedok Ivo Miletić je odgovarao na brojna pitanja svih branitelja optuženika. Prvi ga je pitao Joško Čeh, branitelj optuženoga Pera Mišković te mu je odgovorio:

-Vinko Bašić je bio zadužen za nastavak radova na poslovima revitalizacije, ali ne znam tko ga je imenovao, sigurno je to netko iz vrha hijerarhije HEP-a. U veljači 2011.Uprava HEP d.d. odlučila o revitalizaciji ali se i toj odluci ne spominju građevinska dozvola ni kapitalni remont agregata (koji se, inače, obavlja svakih desetak godina). Za kapitalni remont agregata nije se tražila građevinska dozvola, a nisam pitao nadležno Ministarstvo graditeljstva treba li ta dozvola jer je to bio posao Tima za revitalizaciju. Kao direktor pogona nisam smatrao da treba obustaviti radove  jer mi je na sastanku u Ministarstvu graditeljstva sugerirano da nastavimo radove te paralelno radimo na ishođenju građevinske dozvole te imenujemo nadzornog i inženjera gradilišta, kao i da se vodi građevinski dnevnik- rekao je Miletić kojeg je Čeh, potom, pitao i za registratore s dokumentacijom te mu je odgovorio da su bili neko vrijeme u njegovom ureda, da bi ih potom prebacili u Arhiv iako nisu poslužili za ishođenje potvrde a on nije bio zadužen za suglasnosti niti za kontakt s pravnim tijelima.

Svjedok nije znao jesu li projektanti tijekom izrade projekta ulazili u strojarnice ali je ustvrdio:- Nisam čuo da su kablovi u vertikali bili stari niti da je uzrok požara bila starost tih kabela. Ali, svi su kablovi u strojarnici, pa i u kabelskoj vertikali, bili zaštićeni protupožarnim barijerama. Ne znam što se i po čijem nalogu radilo u kabelskoj vertikali, ali pretpostavljam da su ti kablovi promijenjeni nakon požara. Svi koji su ulazili u pogon morali su dobiti dozvolu i pratitelja te su evidentirali, a za to je bio zadužen Ivo Lise koji je fotografirao nepravilnosti. Osobno sam u mirovinu otišao 30.svibnja 2019., a sjetio se da je nakon obnove pogona osobno naložio da se očiste brojne stvari koje tu nisu smjele biti (škovace, ostaci kabela, alata i namještaja) te je naložio da se za to angažiraju radnici Tehničke službe. 

Branitelju optuženog Tomislava Rukavine, odvjetniku Čedu Prodanovića svjedok je uporno pojašnjavao kako nije znao koje je zaduženje u pogonu 2012-2015. godine imao njegov sin, a rekao je i da nikad nije čuo za tvrtku "Guta" koja je dobavljač spornih stropnih obloga, o zapaljivosti kojih je on doznao tek nakon tragedije. Rekao je kako je za protupožarnu i zaštitu na radu od 2016. nadalje bio zadužen Ivo Lise kojemu su iz HEP proizvodnje d.o.o. davali upute za postupanje, ali Miletić nije imao ovlasti da prati njegov rad.

No, Košta ga je tad podsjetila da je prema jednom od ugovora on bio odgovoran za stručni nadzor i moguće štete, te je svjedok pojasnio da je nadzor obavljan tako da je nakon obavljenog posla stanje proslijeđeno osobi zaduženoj ispred HEP-a za taj segment. Košta je potom sud upoznala s zapisnikom sastanka naručitelja i Zajednice ponuditelja od 22.svibnja 2015. u pogonu HE Dubrovnik kad je nazočio i svjedok Miletić kao osoba zadužena za provedbu ugovora, tj. za ono što je upravo ustvrdio da mu nije bila obveza! 

No, svjedok se nije sjećao detalja tog sastanka ali je dodao "ako je tako navedeno, tad je to točno". Ipak, Miletić je (na određeni način, poričući samog sebe da se ne sjeća) rekao: Obloge u zapisniku nisu spominjane! Također, nije se sjećao da su spominjani elaborati zaštite od požara i na radu.

Svjedok je branitelju Željka Starmana, odvjetniku Gordanu Pregleju je odgovorio kako je jedino zaduženje Vinka Bašića kao savjetnika direktora bilo da radi na pripremi izvedbe obnove, ali nije znao postoji li pisani trag o Bašićevom imenovanje. Ni uz silni trud nije se uspio sjetiti imena ženske osobe s kojom su kontaktirali u Ministarstvu graditeljstva RH, a nisu mogli ishoditi građevinsku dozvolu jer od Nadzornog odbora HEP d.d. iako je on više puta to tražio, nisu dobili odobrenje da se krene u realizaciju ugovora, vjerojatno jer mu je vrijednost bila bila veća od 6 milijuna kuna.

-Nikad nije postojala ukupna građevinska dozvola za sve objekte u Platu, a kako je već bila izdana uporaba dozvola, mislio sam da ne treba i građevinska, no o tome se nisam ni s kim posebno savjetovao. Nakon tragedije pogon je bio zatvoren i zabranio sam ulaz svima, osim  policiji koja je nadzirala ulaz u Hidroelektrani i bez njihova odobrenja tamo nije mogao nitko ući a ja nisam nikom izdao takvu dozvolu- odgovorio je svjedok nakon čega je predsjednik Sudskog vijeća, sudac Nikša Lučić, prekinuo raspravu i daljnje saslušanje Iva Miletića.

Rasprava se nastavlja u srijedu 24. siječnja ujutro.

 

 

28. travanj 2024 05:36