StoryEditorOCM
DubrovnikPO DPDS-U SVE ZAKONITO|

IVAN CETINIĆ 18 GODINA RADI NA ZIDINAMA: Svake se godine zna tko će na burzu, mene pada ove godine. Ako si vječiti sezonac, tko će ti dati kredit?

Piše Kristina Filičić
6. listopada 2021. - 08:57

U Društvu prijatelja dubrovačke starine radi već 18 godina i još nije stalno zaposlen. Gradski vijećnik Ivan Cetinić (KLGB Ivica Roko) na sjednici Gradskog vijeća potaknuo je pitanje (ne)zapošljavanja u DPDS-u.

Kako nam je Cetinić objasnio, od svibnja 2004. od kada je počeo raditi u Društvu, prvo vrijeme radio je na Ugovor o djelu a od 2010. u Društvu primjenjuju sustav 'radite dvije godine i deset mjeseci, idete na burzu rada dva mjeseca i onda vas vrate na posao'. U Društvu, procjenjuje Cetinić, oko 36 je takvih sezonaca.

- Svake se godine zna otprilike tko će na burzu. Mene pada ove godine. Ne vjerujem da će u DPDS-u to mijenjati. Osobno, ako vidim taj popis zaposlenika za burzu i ja slučajno ne budem na njemu zato što sam ovo iznio u javnost, ja ću to odbiti. Ako idu svi, idem i ja pogotovo ako mi je došao red, a jest ove godine – kaže Cetinić koji pretpostavlja kako će dvije trećine sezonaca opet na burzu ove godine.

Biti vječiti sezonac, kaže, ograničava u mnogim stvarima, primjerice nitko vam neće dati veći kredit.

Bez obzira na nemogućnost stalnog zaposlenja, Ivan Cetinić napominje kako nije imao problema zato što je javno izašao s problemom nezapošljavanja te posebno naglašava vrijednost Društva jer 'što oni krenu obnavljati to je stvarno fenomenalno i to tako treba ostati'.

Koliko je zaposlenih uopće?

Podsjetimo, kada je na sjednici GV-a Cetinić progovorio o ovom problemu gradonačelnik Mato Franković uzvratio je s govornice da njemu nije normalno da je netko 20 godina sezonac te kako 'Društvo treba redefinirati odnos prema zaposlenicima' jer 'to što su radili do sada nije bilo uredu'. Svima koji rade dulje od tri godine, smatra Franković, treba dati stalni posao, što Grad i očekuje od DPDS-a.

Zanimao nas je stav Društva o očekivanjima gradske uprave. Na upit hoće li DPDS zapošljavati svoje dugogodišnje sezonce, iz Društva su šturo odgovorili:

- Po svim pitanjima Društvo prijatelja dubrovačke starine postupa u potpunosti u skladu sa Zakonom. Nemamo dodanih komentara u vezi navedenog.

image
U prvih devet mjeseci ove godine zidine je obišlo 339 tisuća posjetitelja
Tonči Plazibat/cropix

Pitali smo ih i koliko DPDS ima stalno zaposlenih djelatnika, a koliko ih nema stalno zaposlenje, ali ostali smo uskraćeni za odgovor.

DPDS je prihvatio inicijativu Grada Dubrovnika za izjednačavanje cijene ulaznice za zidine i dubrovačke kartice DuCard. Gradu to, prema riječima gradonačelnika, znači veću atraktivnost DuCarda, ali i veće proračunske prihode, a što konkretno znači za Društvo i njihove prihode?

- Prihod Društva iznosi 32 posto od svake prodane ulaznice, pa je za ukupne prihode Društva od najvećeg značaja broj posjetitelja zidinama. Zbog niza objektivnih razloga, u ovom trenutku nije moguće pouzdano predvidjeti ukupne prihode Društva sljedeće godine – kažu u DPDS-u.

Samo 31 posto od 2019.

Iako već drugu godinu bilježe ogroman pad broja posjetitelja, a time i prihoda koji se, podsjetimo, dijele u omjeru 60:40 u korist gradskog proračuna, ova sezona nešto je bolja od lanjske.

- U rujnu bilježimo 90.853 posjetitelja na gradskim zidinama. Ukupni promet je iznosio 14.084.500 kn od čega Društvu pripada 4.507.040 kn. Ostatak prometa se odnosi na PDV i prihod Grada Dubrovniku. Navedeni pokazatelji su na razini od 49 posto u odnosu na rujan 2019. godine – izvješćuju iz DPDS-a.

U prvih devet mjeseci ove godine zidine je obišlo 339 tisuća posjetitelja. Ostvaren je ukupan promet od 48.874.300 kn od čega 15.639.776 kn pripada Društvu.

- Pokazatelji su na razini od 31 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Pitali smo Društvo je li u planu pokretanje nekog pandemijom i izostankom financija stopiranog projekta?

- Krajem listopada pristupit će se izradi detaljnog financijskog plana za ostatak ove i sljedeću godinu. Projekti održavanja i obnove spomenika kulture će se nastaviti sukladno mogućnostima i financijskom planu – poručuju kratko iz DPDS-a.

image
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković
Božo Radić/cropix
FRANKOVIć DPDS-u: Te ljude treba stalno zaposliti

-  To nije dobro i to smo prvi put u Vijećnici od vas čuli. Takve spoznaje prije nismo imali i sigurno da će naš impuls prema DPDS -u biti da se to ne smije raditi jer nije dobra poruka prema ljudima i drugim gospodarstvenicima pa bi svi to mogli raditi. Ta priča nije potrebna.- Ljudima koji rade toliki niz godina, a ja bi rekao svakom koji radi duže od tri godine treba dati stalan posao i to će bit naše očekivanje, to moraju napraviti jer to nije korektno i nije bilo u redu. To se odnosi na sve ljude koji rade u DPDS-u dulje od tri godine, očekujemo stalni radni odnos-poručio je dubrovački gradonačečnik Mato Franković na posljednoj sjednici Gradskog vijeća

02. lipanj 2024 08:21