StoryEditorOCM
DubrovnikDOBRO JE ZNATI

Istražili smo koliko se mukte možete zadržati na dubrovačkim parkiralištima

Piše Silvia Rudinović
28. studenog 2023. - 18:40

Na većini privatnih ili javnih parkirališta, vozači ne moraju platiti uslugu ukoliko se zadrže samo deset ili petnaest minuta. Međutim, ne treba uvijek računati na toliku toleranciju. Vlasnici ili društva koja upravljaju parkiralištima mijenjaju cjenike i pravila poslovanja, nekad takve informacije nisu istaknute na vidljivim mjestima pa neznanje može skupo koštati. Na zatvorenim parkiralištima se nakon isteka vremena tolerancije naplaćuje parkiranje po satu, a na otvorenim površinama cjelodnevna karta. Kako ne biste na teži način doznali, donosimo informacije o pravilima koja trenutačno vrijede na parkiralištima.

image

Parking kod Opće bolnice Dubrovnik još uvijek, unatoč obavijesti iz bolnice, funkcionira kao da je pod koncesijom Parking Tima. Zalijepljene su kazne, a plaćanje nije moguće ni na aparatima niti SMS-om.

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Prva tri sata parkiranja ispred Opće bolnice Dubrovnik plaća se jedan euro, a svaki naredni sat još toliko. Zakupac parkirališnog prostora koji naplaćuje parking pred bolnicom, tolerira neplaćanje prvih 20 minuta, nakon čega korisnik mora kupiti parkirališnu kartu putem aplikacije ili na prodajnom aparatu. U suprotnom, smatrat će se da je preuzeo dnevnu kartu u punom trajanju, a njezina je cijena 25 eura.

Od 5 do 60 minuta

Ista tvrtka, Best in Parking, upravlja garažom na Ilijinoj glavici. Prema njihovim podacima, tamo se tolerira prvih 15 minuta parkiranja, u suprotnom se primjenjuje naplata po satu, a sat je tri eura, odnosno 2,50 eura ako je karta kupljena putem aplikacije Bmove.

image

Na donjem parkiralištu Robne kuće Srđ besplatno zaustavljanje vrijedi do 15 minuta

Tonći Plazibat/cropix/

Na donjem parkiralištu Robne kuće Srđ, na Obali Stjepana Radića, kojim upravlja Sanitat, cijena sata od 1. studenoga do 30. travnja je euro, a ostatak godine 2,5 eura. Kao u većini slučajeva, vrijeme besplatnog parkiranja je do 15 minuta od ulaska na parkiralište, što je dovoljno za kratko zaustavljanje radi odlaska u ljekarnu ili obližnju mesnicu. Ista minutaža vrijedi za parakiralište Radeljević.

image

Na nekim je prakiralištima, kao naprimjer u Radeljeviću, uredno istaknuto vrijeme besplatnog zadržavanja

Silvia Rudinović/Dv

U garaži Atlant centra, gdje je od ljeta sat parkiranja tri eura, tolerira se do 10 minuta besplatnog zaustavljanja.

Za otvorena parkirališta na javnim površinama, gdje gradsko društvo Sanitat ubire značajne prihode, korisnik je dužan kupiti parkirališnu kartu u roku od 10 minuta od parkiranja vozila. U suprotnom, smatra se da je preuzeo višesatnu parkirališnu kartu u punom trajanju. Takav propust može skupo stajati. Cijene dnevnih karata, ovisno o zoni parkiranja i godišnjem dobu, kreću se od 8,60 pa sve do 199,08 eura! Najjeftinija karta je u trećoj, a najskuplja u nultoj zoni. Taj, najskuplji iznos plaćaju vozači koji u prvih deset minuta zaustavljanja ne kupe kartu na nekoliko parkirališnih mjesta u Ulici branitelja Dubrovnika, na Pilama.

image

Na otvorenim javnim gradskim parkiralištima tolerancija je 10 minuta

Tonći Plazibat/cropix/

„Pod višesatnom kartom u punom trajanju podrazumijeva se karta koja važi od trenutka izdavanja naloga za plaćanje od strane ovlaštene osobe organizatora parkiranja do tog istog vremena u sljedećem danu, sukladno cijenama iz čl.25. Odluke, osim ukoliko je korisnik javnog parkirališta s naplatom po preuzimanju naloga za izdavanje višesatne karte u punom trajanju izdanog od ovlaštene osobe 54 organizatora parkiranja ne zamijeni za zamjensku višesatnu kartu čiji iznos obuhvaća stvarno korišteno vrijeme usluge parkiranja (umnožak cijene parkiranja u određenoj zoni i sati od izdavanja višesatne karte do plaćanja iste) uvećan za iznos od 50,00 kn na ime troškova rada ovlaštene osobe organizatora parkiranja na terenu (materijalni trošak izdavanja karte, trošak obrade podataka i ostali troškovi)”, stoji u Odluci o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Dubrovniku.

image

Ovdje se plaćaju najviše kazne za neplaćanje, samo je nekoliko parkirališnih mjesta u Ulici branitelja Dubrovnika

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Povlastice za Gružane i otočane

Luka Dubrovnik od ove godine ima novi cjenik po kojem je sat 1,50 euro jednu polovicu godine, a drugu tri eura za osobne automobile. Nude mjesečnu, kvartalnu, polugodišnju i godišnju pretplatu, a zanimljivo je da imaju posebnu ponudu za stanovnike Gruža, koncesionare i otočane. Imaju čak 242 pretplatnika.

- Imate iznajmljivače koji uzmu pretplatu za svoje vozilo u ljetnim mjesecima, a parkirališno mjesto ispred kuće nude gostima. Cijenama nastojimo potaknuti svoje korisnike na dulje ugovaranje. Najskuplja nam je mjesečna pretplata, cijena joj je 67 eura, kvartalna je 58 eura, polugodišnja 50 eura, a najjeftinija je godišnja i iznosi 42 eura. Gružani i otočani plaćaju 42 eura, bez obzira na duljinu pretplate i ta se povlastica itekako koristi – kaže Željko Raguž, predsjednik Uprave Luke Dubrovnik.

U dogovoru s gradskom upravom, na njihovom parkiralištu u Gružu, svi kupci koji žele na grušku placu ili peskariju, imaju besplatan čitav sat parkiranja. I to se više ne odnosi samo na petak i subotu, kako je prvotno bilo dogovoreno, nego i ostalim danima kad je placa otvorena. Parkirališnu kartu treba ovjeriti na aparatu koji je smješten unutar peskarije. Inače, bez ovjere karte, besplatno se može zadržati do 10 minuta.

image

Za devet ili 59 minuta, cijena je 1,50 euro; zato valja dobro proučiti vrijeme dopuštenog besplatnog zadržavanja na svakom parkiralištu

Silvia Rudinović/Dv

Daleko najkraću toleranciju imaju na parkiralištu sjevernog ulaza u Robnu kuću Srđ, u Ulici Andrije Hebranga. Dobro je znati da od 1. srpnja ove godine tamo vrijedi novo pravilo: vozilo se smije besplatno zadržati samo pet minuta! Toliko otprilike treba da uđete, okrenete se i izađete s parkirališta bez ikakvog obavljenog posla.

28. travanj 2024 21:18