StoryEditorOCM
DubrovnikPosljedice rata u Ukrajini

Imamo li u županiji dovoljno ića i pića i treba li stvarati zalihe? Vrijedi balunjerska utjeha - vina i školjki ima, drugo zapinje...

Piše Gabrijela Bijelić
29. ožujka 2022. - 18:50

Dok trgovački lanci diljem Hrvatske uvjeravaju potrošače kako (zasad) neće ograničavati kupnju osnovnih proizvoda poput brašna, šećera ili suncokretova ulja, jedan od njih, talijanski Eurospin, probio je led i limitirao potrošnju na dva paketa brašna i šećera, dvije boce ulja, te dva pakiranja tjestenine. U drugim supermarketima zasad nema limita, tek tu i tamo 'rupe' u policama s jestivim uljem, boksovima s krumpirom.

image


U blizini Stona nalazi se uvala Bistrina poznata po uzgoju vrhunskih skoljaka

Josko Ponos/Cropix

Je li Dubrovačko-neretvanska županija samodostatna u smislu opskrbe i treba li se, s obzirom na poslovičnu prometnu izoliranost, plašiti nestašica u slučaju poremećaja u opskrbi zbog aktualne višestruke krize, iz Hrvatske gospodarske komore ističu:

- Ratna zbivanja u Ukrajini, cijene energenata i narušavanje lanaca opskrbe svakako su nestandardne okolnosti koje narušavaju normalno tržišno funkcioniranje. Možemo povući paralelu sa situacijom na početku pandemije kada je zbog niza nepoznanica na svjetskom nivou povećana kupnja tzv. esencijalnih proizvoda. Što se tiče lokalne proizvodnje, proizvodne količine školjkara i vinara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji mogu pokriti lokalne potrebe. Meso, mesne prerađevine, sirevi te žitarice i njihove prerađevine uglavnom se nabavljaju od velikih trgovačkih sustava – ističu iz HGK.

image

Vina na krajnjem jugu ne nedostaje

Tonci Plazibat/Cropix

Na upit trebamo li zbog ratne prijetnje i trenda porasta cijena stvarati kućne zalihe, odgovaraju:

- Za sada nema mjesta panici i nema potrebe za neracionalnim gomilanjem zaliha, trgovci raspolažu dovoljnim zalihama. Međutim, nije lako predvidjeti kako će se situacija na ovom planu kretati u budućnosti, hoće li doći do određenih zastoja, ali treba racionalno koristiti novce, a ne gomilati zalihe kojima bi mogao isteći rok ili se narušiti kvaliteta – poruka je iz Komore.

28. travanj 2024 12:28