StoryEditorOCM
DubrovnikKORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

I bez WC mogući vanjski stolovi

4. prosinca 2019. - 15:38
Unutar povijesne jezgre prema posljednjim podacima djeluje više od 150 ugostiteljskih objekata različitih 'profila', od restorana do zalogajnica. Da biznis ljeti cvjeta poznato je, pa je i tema zakupa javnih površina postavljenjem stolova i stolica godinama u središtu pozornosti. No, o minimalnim tehničkim uvjetima koje trebaju ispunjavati vlasnici i zakupci objekata malo se zna. Neki naši sugrađani tako pitaju smiju li ugostiteljski objekti ispod 15 četvornih metara površine imati vanjske stolove, ako nisu obavezni imati WC:

- U gradu nekoliko fast foodova i lokala ne udovoljava tom kriteriju, odnosno ima stolove ali ne i toalet pa isto rade, kako je to moguće ? - zanima se naš čitatelj, a iz gradske uprave mu odgovaraju:

- Ugostiteljski objekti moraju imati minimalne tehničke uvjete kako za unutarnji prostor, tako i za vanjske terase. Minimalne tehničke uvjete dodjeljuje Ured državne uprave pa pretpostavljamo da prije izdavanja rješenja ovlaštene osobe utvrde stanje na terenu. Prilikom zaključenja ugovora o zakupu javne površine ugostitelj nije dužan priložiti minimalne tehničke uvjete, jer to i nije u nadležnosti Grada Dubrovnika. A ako ugostitelj nema minimalne tehničke uvjete krši zakon, što podliježe sankcijama – tumače nam iz Grada Dubrovnika. Nude nadalje i odgovor na još jedno pitanje sugrađana na ugostiteljsku temu:

- Bilo je slučajeva da su ugostiteljima zbog kršenja gradskog pravilnika trajno zabranjeni stolovi na otvorenom, a onda je objekt iznajmljen zakupcu koji je ni kriv ni dužan naslijedio tu zabranu stolova. Što se u tom pogledu može učiniti ? – pita jedan Dubrovčanin, a iz Grada Dubrovnika poručuju:

- Sukladno Odluci o zakupu javnih površina Grad Dubrovnik kažnjava zakupnika oduzimanjem javne površine na 7 dana nakon prvog kršenja odredbi, na 30 dana nakon ponovljenog kršenja, te trajnim oduzimanjem javne površine nakon trećeg kršenja." Dakle, kažnjava se zakupnik a ne vlasnik prostora. Javne površine predviđene Planom korištenja javnih površina "vezuju" se za prostore a ne na zakupce. Sankcionirani zakupnik gubi pravo na novi ugovor o zakupu javne površine, što ne znači da ukoliko vlasnik prostora iznajmi prostor drugoj pravnoj ili fizičkoj osobi ta osoba ne može dobiti ugovor za stolove ukoliko je predmetna javna površina još uvijek u Planu – ističu iz gradske uprave, uz napomenu kako Gradsko vijeće može u svakom trenutku 'brisati' pojedinu javnu površinu iz Plana zakupa ako stručno tijelo ocijeni potrebnim.
 
Što su minimalni tehnički uvjeti?
Za ugostiteljstvo minimalni tehnički uvjeti uključuju potvrdu o ispravnosti električnih instalacija, učinkovitosti ventilacije , parametara radnog okoliša  i ispitivanja buke. Treba voditi računa i o izvješću o gromobranskim instalacijama, onečišćenju zraka za objekte gdje se pripremaju i uslužuju jela, te, naravno, sanitarnim uvjetima, poput nepropusnosti sustava odvodnje otpadnih voda.
 
 

26. lipanj 2024 02:01