StoryEditorOCM
DubrovnikKAKAV GAF

HRT u emisiju doveo nastavnika Medicinske škole u Dubrovniku da komentira izbore pa mu izmislili funkciju: ‘Kako to radi sekta...‘

Piše M.B./JL
22. travnja 2024. - 20:01

Ivica Granić, nastavnik komunikacijskih vještina iz Srednje medicinske škole Dubrovnik, postao je, ni kriv ni dužan, zvijezda na društvenim mrežama nakon što je prije dva dana u emisiji STUDIO 4 u jutarnjem programu HRT-a kojeg je vodio Petar Vlahov predstavljen kao ‘Ivan Granić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu‘, piše Jutarnji list.

Naime, novinarka televizije N1 Jelena Bokun na X-u je upitala poziva li HRT u emisije ljude koji se lažno predstavljaju.

Ubrzo joj je odgovorio dekan Fakulteta političkih znanosti Andrija Henjak koji tvrdi da Grbić ni na koji način ne surađuje s njima.

- Osoba o kojoj govorite nije zaposlenik ili vanjski suradnik Fakulteta političkih znanosti, niti na bilo koji način surađuje s Fakultetom političkih znanosti - stoji u odgovoru dekana.

Kasnije se na Facebooku javio i sam Ivica Granić koji je u podužem statusu pojasnio kako je riječ o grešci HRT-a te naglasio kako ‘nikada ne bi ni htio predavati na tom fakultetu‘.

- Prije dva dana bio sam gost na HTV4, urednik emisije Petar Vlahov, tema je bila, između ostaloga, mišljenje ili odluka Ustavnog suda o eventualnoj kandidaturi gospodina Zorana Milanovića za mjesto Premijera RH.

Drugi gost, to jest moj sugovornik, uvaženi gospodin Saša Tartaglia, bio je iznimno fer i korektan sugovornik, evidentno je kako ne dijelimo iste političke stavove ali je razgovor prošao u fer i korektnom ‘nadmetanju‘.

Poslije emisije smo popričali, pružili ruku i otišli svatko svojim putem.

Inače, emisija je bila jako gledana, ali je, što se mene tiče, započela dosta konfuzno.

Naime, dogovor mene i g. Vlahova bio je da se nađemo ispred tzv. ‘mramorne porte‘, južni ulaz u HTV, u 8:15 sati. Dakle, 15-ak minuta prije početka emitiranja. Ja sam došao dosta ranije, čekao i dočekao 8:15, ali nitko od tehničkog osoblja nije došao do mene kako bi me odveo u studio.

Točno u 8:30 (razgovor je trajao 41 sec, sve imam na mobitelu) zove me mobitelom g. Vlahov i kaže ‘pa gdje ste, svi smo u studiju, emisija počinje‘.

Rekoh kako, po dogovoru, čekam dolje ispred porte, nakon čega mi g. Vlahov kaže neka se jako požurim i dođem na II kat, gdje će me čekati netko.

Ulazim u studio, jurim, jasno nema nikakvih priprema, šminkanja, mikrofon mi kače praktički u hodu.

I započinje emisija.

Voditelju kažem neka me predstavi kao političkog analitičara, da je to dovoljno. Voditelj pita gdje sam radio, rekoh bio sam suradnik i predavač na više visokoškolskih institucija, a zadnje sam na Sveučilištu u Dubrovniku predavao komunikološke predmete, izborne kampanje OsJ u turizmu i sl.

Napominjem kako naš razgovor traje možda desetak sekundi. Ja čujem i kako ide špica emisije a g. Tartaglia već je ranije došao u studiju.

I sad… g. Vlahov nas na brzinu pozdravlja, najprije g. Tartagliu, zbog brzine i njemu krivo izgovara ‘struku‘, u brzini i meni navodi krivo ime (umjesto Ivica Ivan), te me najavljuje kao predavača, onda zastaje nekoliko sekundi, i kaže ‘predavača naaaa Fakultetu politički znanosti u Zagrebu‘.

Što je krivo, na što sam ja (potiho) reagirao sa ‘bio sam u Dubrovniku‘, ili tako nešto, iako sam to smatrao tehničkom sitnicom, posve, ali baš posve nebitnom. Kao što i jest. Klimnem glavom u znak pozdrava i idemo.

Nakon toga emisija je išla svojim tokom, vrlo sam otvoreno iznosio svoje analitičke stavove, razmišljanja, pretpostavke, prognoze, između ostalog kako je aktualna kampanja bila loša, nemaštovita, bezidejna, neprofesionalna, programski nerazumljiva, pogotovo od strane koalicije ‘Rijeke pravde‘, zatim smo komentirali presudu US kojom se g. Milanoviću praktički zabranjuje kandidatura na mjesto predsjednika Vlade RH.

Taj stav, ili mišljenje US, sam jako podržao, još sam i pripomenuo kako bi bilo posve normalno da g. Milanoviću bude uskraćeno i natjecanje za mjesto Predsjednika RH, jer ne smatram logičnim, ako je već ‘eliminiran‘ iz utrke za mjesto Premijera, da mu bude omogućeno natjecanje za ono mjesto gdje je flagrantno i kršio ustav, i zbog čega mu je i uskraćeno pravo na kandidatura za mjesto Premijera. Ili sve ili ništa, smatram. To bi bilo paradoksalno. U konačnici, moj je stav, ili mišljenje, u skladu s mišljenjem mnogih ustavnih stručnjaka ili profesora pravnih fakulteta.

Bilo je govora o još nekoliko tema, naravno očekivale su se reakcije tijekom dana.

Ali, gle čuda, reakcija nisu uslijedile na tematiku i analitičke stavove iznesene u emisiji, kojih je, i to vrlo zanimljivih, bilo dosta, nego na, vjerovali ili ne, na jednu posve nebitnu tehničku omašku voditelja ili osoblja ‘iza kamere‘, dakle na krivo imenovanje mojega mjesta zaposlenja, ako to tako mogu kazati. Naime, umjesto, kako je dogovoreno, ‘politički analitičar‘ ispod mojega imena pisalo je ‘Fakultet političkih znanosti‘.

Dakle, jedna posve obična, nenamjerna, u konačnici za emisiju i nebitna sitnica, kakvih se u javljanjima uživo događa valjda na desetine, praktički svakodnevno.

Nekoliko sati nakon emisije anonimno u mess dobijem screen s nekog ekrana, u krupnom planu moja ‘fotografija‘ iz spomenute emisije, iznad: Maja Sever šalje mail nadležnima na HTV s pitanjem ‘koji kolegij predaje ovaj čovjek na FPZ-u‘.

Naravno da uvažena Sever zna da ja tamo ne radim, niti sam ikada radio, niti bih ikada tamo radio, ali ok, to je neka druga priča.

Onda ta ista fotografija, screen (interna komunikacija s HTV-a) gle čuda, prestaje biti interna i završava kod (kako sam obaviješten) stanovitog Nikole Bakete, naravno slučajno, navodno bivšeg zaposlenika te kuće, koji onda ‘temu‘ ‘baca‘ na X (Twiter) i - razvija se rasprava.

I gle čuda, sasvim benigna nečija tehnička ili urednička (posve razumljiva) omaška prerasta u, pazite sad, lažno predstavljanje. ili nešto slično tome, nisam baš siguran.

Da ne duljimo s tim bedastoćama.

Ajmo biti konkretni i ozbiljni. Naravno da je ‘društvance‘ ostalo zgranuto ne nečijom omaškom, nego konstatacijom da je ipak moguće da netko na HTV-u, a eto ima i ono nešto kao dr.sc. ispred imena, u dosta gledanom terminu otvoreno, ne skrivajući se iza lažnog profila, kazati da je g. Milanović pretjerao, kako je grubo prekršio ustav, kako je razinu političke kulture srozao na najnižu moguću razinu ulične komunikacije, kako RH drži u jednom posve neprirodnom političkom položaju proruskih apologeta, kako je taj Miloradov frend svoju pogrešnu politiku (ako se to uopće može tako nazvati) nastavio i nakon (žutog kartona) upozorenja US iz ožujka ove godine i sl.

S tim da sam dodao i kako, po mome mišljenju, ne bi, nakon svega, nakon svih vratolomija, igrokaza, političkih parabola i grubog, najgrubljeg kršenja Ustava, kako ne bi smio biti niti kandidat(!) za mjesto predsjednika RH.

I vjerojatno je to taj ‘moment‘ koji je otkočio lavinu, moment o kojem će se u javnosti, siguran sam, sve glasnije govorit.

Maloprije me ravnateljica Srednje medicinske škole Dubrovniku, gdje trenutno suradnički radim, i to iz razloga jer spomenuta škola nije mogla pronaći osobu za to mjesto a morali su organizirati komunikološke kolegije, pa sam bio zamoljen da ‘uskočim‘ je jako teško pronaći stručni kadar, maloprije me obavijestila kako ju je kontaktirala Jelena Bokun s N1, s pitanjem radim li u toj školi i sl.

I to bi bilo to. S velikim zanimanjem očekujem nastavak hrvatske nelustirane demokracije, ali i prakse kada nije bilo baš uputno imati svoje mišljenje, a niti ste to morali, dovoljno je bilo samo otići u komitet i tu ste ga dobili.

Poštovana gospodo, ovak... ja sam predavao na više visokoškolskih institucija, na Visokoj poslovnoj školi Zagreb, Na Kairosu (reintegriran u VERN), na Prvoj školi komunikacijskog menadžmenta Edward Bernays, ranije u srednjih i osnovnim školama, zadnjih 10-15 godina (do 2022.) bio sam predavač na Sveučilištu u Dubrovniku. Trenutno imamo ponude s nekoliko Fakulteta u RH i BiH. Neke sam, poput Hrvatskih studija morao odbiti zbog privatnih razloga. Dakle, s više fakulteta.

Ali, ima jedna visokoškolska institucija gdje nikada, ali baš nikada, ne bih radio, i čiji bih poziv za bilo kakvom suradnjom s gnušanjem odbio, a to je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Naravno, ne zbog velikog broja jako dobrih i profesionalnih znanstvenika. profesora i studenata, nego zbog ‘onih drugih‘. Tih zbog kojih je pokojni hrvatski predsjednik 1991.g. i htio dokinuti taj Fakultet, a na zamolbu pokojnog Zdravka Tomca to se nije dogodilo. Pametnome dosta!

p.s. kako ne bi mislili da sam ‘druker‘ HDZ-a, eto nisam. Niti sam ikada bio član te stranke. A da stvar bude još interesantnija, zapravo i bizarnija, moj veliki prijatelj, ali baš veliki prijatelj, čak i poslovni, bio je g. Krešo Milanović, brat aktualnog predsjednika RH. Život zaista piše romane - napisao je na Facebooku Ivica Granić.

U Granićevom životopisu stoji kako je 1987. završio studij povijesti i zemljopisa na Pedagoškoj akademiji u Mostaru, a 2008. godine, također u Mostaru, diplomirao novinarstvo. U Mostaru je sedam godina kasnije obranio i doktorsku disertaciju na temu Analiza predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj 2014./2015. godine na temelju pisanja hrvatskih dnevnih tiskovina.

Predavao je u nekoliko zagrebačkih osnovnih škola i na privatnim veleučilištima, a danas radi u dubrovačkoj Srednjoj medicinskoj školi kao predavač nastavnih predmeta komunikacijskih vještina, piše Jutarnji list.

03. svibanj 2024 05:01