StoryEditorOCM
DubrovnikTERMOSTATI NA NAJAČE

Hladni val stiže u ponedjeljak, u Dubrovniku velika opasnost, mogu se očekivati teškoće u opskrbi strujom i vodom te u prometu, dočekajmo ga spremni

Piše dv
21. siječnja 2022. - 12:54

Prave i, unatoč suncu, hladne zimske dane u Dalmaciji i cijeloj Hrvatskoj zamijenit će znatno hladniji.

Državni hidrometeorološki zavod napravio je prognozu dolaska hladnoga vala u nedjelju i ponedjeljak. Temeljem toga Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko –baranjske županije objavio je upozorenje na hladne valove koji bi 23. i 24. siječnja mogli zahvatiti određene hrvatske gradove i utjecati na zdravlje ljudi.

Prvo je u nedjelju na udaru riječko područje, s umjerenom opasnošću od hladnog vala. Ista takva opsanost vrijedi u ponedjeljak za za Split i Osijek, dok je za područje grada Dubrovnika izdano upozorenje velike opasnosti od hladnog vala, piše Portal Zdravlje .

image
Primjer dobroga odijevanja za hladne dane
Duje Klarić/Cropix

Iz Nastavnog zavoda naglašavaju kako niske temperature u velikoj mjeri utječu na zdravlje ljudi, ali također negativne (niske) vrijednosti temperature mogu znatno utjecati na opskrbu energije, osobito električne, na smrzavanje tekućina, što je posebno važno zbog opskrbe pitkom vodom.

U skladu s tim izdane su i sljedeće preporuke za zaštitu od velikih hladnoća:

1 Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

image
Treba utopliti i kućne ljubimce
Duje Klarić/Cropix

2 Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

3 Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

image
Mogla bi se očekivati i otežana opskrba
Josko Supic/Cropix

4 U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

5 Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

6 Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

image
Ovakvi prizori ipak se ne očekuju u Splitu
Vojko Bašic/Cropix

7 Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

8 U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: Hitnu medicinsku službu – 194 ili Centar za žurne službe – 112, piše Portal Zdravlje.

20. travanj 2024 03:08