StoryEditorOCM
Dubrovniksimbol hrvatske samostalnosti

Gradonačelnik Franković čestitao Dan državnosti

Piše DV
30. svibnja 2024. - 10:12

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković je sugrađanima čestitao Dan državnosti. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

 

Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani,

dragi sugrađani!

 

Danas slavimo najveći hrvatski praznik, simbol samostalne i suverene Republike Hrvatske podignute na temeljima žrtve hrvatskih branitelja, slobode i demokracije. Prije 34 godine, na 30. svibnja 1990. donesena je povijesna odluka s dalekosežnim posljedicama. Konstituiran je prvi demokratski izabran višestranački Sabor što je, riječima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predstavljalo prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. 

 

Time je utaban put tranzicije naše zemlje u suverenu hrvatsku državu, danas punopravnu članicu Europske unije i NATO-a. Sve čime se danas slaveći obljetnicu dičimo možemo zahvaliti našim braniteljima koji su dali živote da se stoljetni san o vlastitoj državi i ostvari. Upravo oni, naši sugrađani, članovi obitelji, susjedi i prijatelji, doprinijeli su ostvarenju zajedničkog cilja u zalog dajući najdragocjenije što su imali – svoje živote i svoju budućnost. Iz tog razloga, obećavamo im da nikad nećemo zaboraviti njihovu žrtvu i da ćemo se Domovinskog rata uvijek prisjećati s ponosom i poštovanjem.

 

Dragi sugrađani, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske.

 

Gradonačelnik

 

Mato Franković

25. lipanj 2024 02:14