StoryEditorOCM
DubrovnikKAZNE ZA KRŠENJE MJERA

"Gotovo svaka vrsta ugostiteljskog objekta može poslužiti ‘coffee to go‘, osim kafića. Pa, to nema veze s mozgom!"

Piše Silvia Rudinović
3. prosinca 2020. - 07:34
”Gotovo svaka vrsta ugostiteljskog objekta može poslužili kavu za van ili 'coffee to go', osim kafića. Pa, to nema veze s mozgom!”Tonći Plazibat/CROPIX
Turistički inspektori Državnog inspektorata obavili su 30 inspekcijskih nadzora provedbe protuepidemijskih mjera u ugostiteljskim objektima na području Ispostave Dubrovnik. U dva slučaja utvrđeno je da se ugostitelji ne pridržavaju odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga.

Dvije kazne
Kako navode iz Državnog inspektorata, turistički inspektori su Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Dubrovniku podnijeli jedan optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka te naplatili jednu kaznu u iznosu 3.500 kuna na mjestu izvršenja prekršaja.
Istodobno, sanitarna inspekcija je na području Dubrovačko-neretvanske županije obavila 60 ciljanih inspekcijskih nadzora kontrole protuepidemijskih mjera u ugostiteljskim objektima. Oni uopće nisu naišli na kršenje Odluka stožera civilne zaštite Republike Hrvatske!

image
Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić
CROPIX


- Većina donesenih mjera koje se tiču ugostiteljstva nemaju logike, kao što je dobar dio zakonskih propisa, donesenih u posljednjih 25 godina, napisano na način da je jako mala šansa, uz sav trud, izbjeći kršenje barem jednog od njih. Pritom se želim ograditi od malobrojnih navodnih kolega koji žele rušiti sustav, nisam jedan od njih. Doneseno je mnogo nelogičnih i glupih mjera, a jedan od primjera koji je upravo na snazi je sljedeći: gotovo svaka vrsta ugostiteljskog objekta može poslužili kavu za van ili 'coffee to go', osim kafića. Točno tako je izrijekom napisano, a upravo kafićima je to primarna djelatnost. Pa, to nema veze s mozgom! To je kao da zidarima zabrane zidanje kuća, a dopuste arhitektima, vodoinstalaterima i električarima– komentira Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik i Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti pri HGK – Županijskoj komori Dubrovnik.

image
Dubrovački ugostitelji pridražavali su se mjera Stožera civilne zaštite
Ilustracija: Božo Radić/Hanza Media


Vlašić kaže kako bi autori mjera trebali postavljati pitanje što se ne smije, a ne tko ne smije raditi. Dodaje kako su mu se kolege iz ostalih dijelova Hrvatske požalile da im je na naplatu stigla kazna za prekršaje kojima nikome nije pričinjena šteta niti je ugroženo nečije zdravlje.

- Prilikom upozoravanja i kažnjavanja treba koristiti zdrav razum, inače posao inspektora i redara mogu raditi roboti – smatra Vlašić.

U ovo doba, dobar dio ugostiteljskih objekata u središtu Dubrovnika, ruku na srce, ranijih godina bi zatvorio vrata nakon uspješne i naporne sezone što je znalo izazvati kritike vlasti i dijela javnosti. Ova sezona nije bila izdašna, a tu su i oni ugostitelji koji uredno rade čitavu godinu i primarno žive od lokalnog stanovništva. Stoga, njihov predstavnik ne podržava zatvaranje ugostiteljskih objekata kao mjeru zaštite od širenja virusa COVID-19.

image
"Ugostiteljski objekti su sigurne zone"
Tonći Plazibat/CROPIX


- Svaka kuna je bitna, a u zatvaranju ne vidim temelja jer su ugostiteljski objekti sigurne zone. Stalno smo pod nadozorom i 99,9 posto ugostitelja pridržava se propisanih mjera – kaže Vlašić.

O malom broju prekršitelja svjedoče podaci Državnog inspektorata.

8.000 za kršenje izolacije
Kad je u pitanju kažnjavanje osoba koje su prekršile mjeru samoizolacije, tek manji dio dobio je kaznu na naplatu. Prema podacima Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, policija je dosad zabilježila 101 kršenje mjere samoizolacije. Izrečen je 21 prekršajni nalog, naplaćeno je 42.900 kuna te su naplaćene dvije novčane kazne na licu mjesta u iznosu pet tisuća kuna.

- Na području Grada Dubrovnika zaprimljeno je 45 dojava kršenja samoizolacije od strane MUP-a te je izrečeno 14 prekršajnih naloga – kažu iz Državnog inspektorata.

image
Od 101 kršenja mjere samoizolacije, izrečen je 21 prekršajni nalog te su naplaćene dvije novčane kazne na licu mjesta
Božo Radić/HANZA media


Jedan od malobrojnih koji su dobili kaznu zbog navodnog kršenja mjere izolacije je upravo sugovornik Ante Vlašić. Kaže kako je nepravdeno prijavljen te da će na sudu dokazati da mjeru koju mu je propisao epidemiolog, nije prekršio. Ima, kaže, poruku epidimiologa s kojim danom mu je počela izolacija i koliko traje. Policija ga je izvan doma zatekla, kako kaže, 15. dan.    

Naš je sugovornik dobio kaznu od osam tisuća kuna, a njegova supruga još toliko. Ovih se dana pisalo o riječkom poduzetniku kojega je inspektor zatekao bez maske za lice, zbog čega mu je rarezana kazna u iznosu 30.000 kuna. Ogromni iznosi šokiraju javnost kojoj se istodobno šalju poruke kako 'ovu borbu' temeljimo na povjerenju građana i države.
20. travanj 2024 13:51