StoryEditorOCM
DubrovnikŽupanijski HDZ na konferenciji za novinare

Franković, Dobroslavić i Pezo: Legazov aktivizam je selektivan, a uzimanje stvari u svoje ruke na ovaj je način neprihvatljivo!

Piše Lorita Vierda Foto: DV
29. kolovoza 2023. - 14:59
Gradonačelnik Mato Franković, predsjednik ŽO HDZ-a Blaž Pezo i župan Dubrovačko-neretvanski Nikola DobroslavićDv/

-Hrvatska, pa tako i Dubrovnik, moraju napustiti zbrajanje brojki noćenja i dolazaka kao jedinu mjeru uspješnosti turizma. To nam može biti dodatni podatak, ali nikako mjera. A ova je turistička sezona, uspješnija po indeksu za 110 u prvih sedam mjeseci nego prošla. No prave učinke vidjet ćemo na kraju godine. Proteklih godina imali smo te super brojke u noćenjima i dolascima, no imali smo i velikih problema s prekomjernikm turizmom, a ne želimo više takve probleme. Ove godine nijedan dan nismo imali zabilježen prekomjeran broj gostiju" - započeo je konferenciju za novinare Županijskog odbora HDZ-a gradonačelnik Mato Franković. On je,. uz župana Dubrovačko-neretvanskog Nikolu Dobroslavića i predjednika ŽO HDZ-a Blaža Peza, na današnjoj konferenciji za novinare pretresao teme turizma, ali i one od lokalnog značaja, poput nedavne akcije Igora Legaza i pilanja zida Ville Elite. Naglasili su još jednom kako takve akcije ne podržavaju.

-Nismo za taj tip samovolje i uzimanja stvari u svoje ruke, ne potičemo nikakvo nasilje, to je za nas jednostavno neprihvatljivo, jednako kao i napad na gospodina Legaza, što smo i osudili." - dodao je Franković, rekavši kako je već citirao članak zakona po kojemu Grad Dubrovnik nije mogao zbog nedostatka ovlasti, učiniti ono što je učinio Legaz, te da su u tom slučaju institucije koje su to trebale napraviti, zakazale iz njemu nepoznatog razloga. S njime se složio i Župan, dok je Pezo iskomentirao Legazovu ‘nedosljednost u aktivizmu‘.

-Mislim da on nije dosljedan u tom svom aktivizmu nego je itekako selektivan, a njegovi performansi u nekim slučajevima govore da je sve to samo njegova samopromocija. Tko će ići tim putem preko kojeg je Legaz ispilao zid, kad s druge strane ima slobodan pristup, kapija i uređeni prilaz moru za građane? Eto to je pitanje. A oko njegovog selektivnog aktivizma samo ću reći primjer, kad je slomio zid između Splendida i Titove vile zbog građana, pa su mu se onda građani, za koje je Titova vila uglavnom bila takoreći rezervirana, nezadovoljni jer im sad na dotad njihovu plažu, sad dolaze gosti iz Splendida, a to nikako nije bio cilj. Postigao je kontraefekt. Sjetimo se i kad je bacao ležaljke ispred Maestrala jer njegov prijatelj nije dobio jednu, a ne zbog pristupa moru ili kad je pokušavao godinama uništiti Divlju ligu osnivajući udrugu istog imena, i zatrti lijepu manifestaciju i tradiciju koju svi volimo i koja se odlično organizira" - zaključio je Pezo. Franković pak dodaje kako ga ‘nije vidio da je išao bacati stolice na Lapadskoj obali obitelji Miletić koja je to uzurpirala deset godina‘.

Osvrnuli su se i na sutrašnji zbor građana Rijeke dubrovačke oko trase brze ceste.

-Pozivamo sve građane da dođu na zbor, jer je to izvrsna prilika za dijalog između građana i izvođača radova, onih koji su radili projekt i studiju izvodljivosti. To je jedini način da dobijemo odgovore na sva pitanja" - dodao je Franković, a na pitanje zbog čega su onda stanovnici Gradskog kotara Komolac sazvali naknadni zbor građana samo svog kotara, Franković dodaje:-Stvarno ne znam zašto su to učinili i tko će im na to doći, jer ova se trasa i brza cesta koja nam je nužnost, čemu svjedočimo svaki dan, tiče svih stanovnika Rijeke dubrovačke, ne samo stanovnika Komolca. NEma nikakvu svrhu i nadao sam se da će odustati od tog svog zbora, ali očito je ovdje riječ tek o politikanstvu".

Franković je ponovio i kako će Grad Dubrovnik uskoro moći postupati prema uzurpatorima kroz pomorske komunalne redare nakon njihove edukacije, za što će imati ovlasti kad s njima odrade edukaciju, pa se ovakvu posezanje javnog dobra neće više moći događati kao dosad, te da su zaprimili jako puno prijava na novi mail otvoren za uzurpaciju i da se tiče u velikoj većini iznajmljivanja nelegalno izgrađenih vezova u Rijeci dubrovačkoj, čemu će se definitivno uskoro stati na kraj.

-Mi tu još uvijek, dok ne dovršimo edukaciju i ne uvedemo pomorske redare, ne možemo djelovati, ali sve prosljeđujemo Kapetaniji koja je po tom pitanju nadležna."- zaključio je Franković.

I Franković i Dobroslavić i Pezo osvrnuli su se i na srpska posezanja u hrvatski prostor, posebno nakon akademskih istupa ozbiljnih institucija Srbije o srpskom Dubrovniku, srpskom jeziku i književnosti, smatrajući to potpunim ludilom zbog čega će se službeno obratiti i Vladi Republike Srbije. Dobroslavić je iskomentirao i kako su te izjave, koje bi bilo najbolje ignorirati, u Srbiji doveli na potpuno novu razinu još jednom ‘sanjajući srpski svet‘. 

-Treba reagirati, jer znate kako se kaže, laž ponovljena sto puta postaje istina" - zaključio je Pezo.

01. svibanj 2024 03:52