StoryEditorOCM
DubrovnikDNEVNI KOMENTAR JADRANA KAPORA

Festival gluposti i sladoleda

Piše Jadran Kapor
19. kolovoza 2022. - 14:52

Samo pametan čovjek može shvatiti da je napravio glupost. A vozači kamiona ( jer kažu da ih je bilo više) koji je po treći put zapeo u vratima, eto, nisu shvatili iz prve.

Nisu ni iz druge. Gazda im je rekao da moraju u Grad iskrcat sladoled i nisu oni krivi što stari Dubrovčani nisu znali što je kamion, pa su napravili takva vrata. A ni gazda im nije rekao da kamion zericu zapinje... I tako su "komunalci" vozača rebnuli s 2000 kuna kazne, a gazdu s još 12.000 kuna.

Ej, ljudi...to je 14.000 kuna kazne. To je, izračunao sam, 1666 kugli sladoleda s popustom za domaću čeljad. Ajde dobro, nema domaća čeljad para ni za taj na popust. Ali opet, to je 933 kugle sladoleda koje je gazda ovog kamiona mogao naplatiti Česima, Englezima i što ja znam....komunalnim redarima. Koliko glup moraš bit' da u gradsku blagajnu prospeš 933 kugle sladoleda jer ni iz drugog pokušaja nisi shvatio da litru vode ne mo'š ulit u bocu od politre? Evo, napravite skalu, od nule do sto, pa recite pošteno...

I do tu je sve to još bilo zabavno. Cijela se Hrvatska smijala. Ali tvrdoglavost je energija glupih ljudi. Od svih nevolja, baš glupost ima tu nesretnu osobinu da se ponavlja. I zato se kamion riječkih tablica s velikim natpisom Gelato i po treću put zaletio među gradska vrata. I što ćeš - zapeo. Dogodi se, jel da?!

Svi smo mi rođeni neuki, ali se baš moraš potruditi da ostaneš glup. I što će sad komunalni redari? Oni su pošteni ljudi. Pošteno su ljudima naplatili kaznu i učinili što su mogli. Kako ćeš opet rebnut čovjeka s mentalnim hendikepom koji mu ne dopušta ni da u trećem pokušaju shvati da napravio glupariju? Ajde, recimo da ga, nevoljnoga, komunalci kazne tako da im svakog dana da po kornet i kuglu sladoleda. I neka bude po ovoj skupljoj cijeni za turiste. Zamislite kako bi se osjećao komunalni redar da ga njegovi sugrađani dvije i po godine, ej...dvije i pol godine, i petkom i svetkom gledaju kako liže sladoled. što bi ljudi rekli? To bi bila veća kazna komunalnom redaru, nego recimo vozaču i njegovom gazdi.

Kad bi glupost boljela, možda bi se rješenje brže našlo (ili bi opet samo farmaceutska industrija profitirala). Gradska je vlast već medijima dojavila da je našla rješenje - postavit će pneumatske stupove. Iskreno, to je i meni palo na pamet, ali mi se nije baš svidjelo. Najprije, ako ovaj što vozi sladoled ima dozvolu, onda mu moraju dat i daljinski da može četvrti, peti, šesti...put pokušat proć' kroz vrata od Grada. A druga stvar, stupovi u sebi oduvijek nose simboliku koja se, u ovom slučaju, ne uklapa u dubrovačke zidine. Sjetite se, stari su Dubrovčani podigli Orlandov stup. Bio je to simbol dubrovačke nezavisnosti, državnosti. Pneumatski stup na ulazu od Pila i od Ploča bio bi, ako mene pitate ne samo potvrda, nego simbol i spomenik našoj gluposti.

Kad bi se mene pitalo, a dobro je i što me se ne pita, ja bi još mrvicu pooštrio kazne za ovakve gluparije i na kraju godine od tih novaca napravio festu od sladoleda za našu djecu. Ne vjerujem da ne bi bilo za svakoga pomalo.

29. travanj 2024 17:45