StoryEditorOCM
DubrovnikSRĐEVCI O SRĐU |

ĐURO CAPOR Prijetnje za novac građana su nikad veće

Piše DML
2. prosinca 2020. - 10:30
- Press konferencija Inicijatve Srđ je naš i Zelene akcije sazvana je danas u povodu najnovijeg arbitražnog zahtjeva tvrtke Razvoj Golf, tzv. investitora projekta apartmanizacije na Srđu - rekao je na početku pressice Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

- Iznova pokreću nove tužbe u nadi da će jedna od njih napokon 'upaliti'. Sud je u prvom stupnju donio odluku kojom odbija tužbeni zahtjev Razvoj Golfa protiv Zelene akcije. Ukoliko bi bila usvojena, značila bi kraj Zelene akcije nakon 30 godina. Tužili su nas i u kaznenom postupku, ali unatoč silnim pritiscima i obijesnom parničenju, mi nismo odustali od borbe za Srđ, javni interes i građane Dubrovnika - istaknuo je Ćerimagić.

- Prvi arbitražni postupak pokrenut je 2019. pred Arbitražnim sudom u Washingtonu i tu smo sudjelovali kao tzv. prijatelji suda i podnijeli svoj podnesak sudu na razmatranje u nadi da će on doprinijeti odbijanju tužbenog zahtjeva Razvoj Golfa - dodao je Ćerimagić. - Nažalost, ovaj je proces cijeli netransparentan, tako da nikad nismo imali priliku vidjeti sam arbitražni zahtjev niti ikakve dokumente u sporu. Na neki način smo naslijepo pisali što smo mislili da je bitno za taj spor. Sad kad postaje izgledno da prvi arbitražni zahtjev neće uspjeti, Aaron Frenkel osobno je podnio novi arbitražni zahtjev protiv Republike Hrvatske gdje pretpostavljamo da se opet radi o odštetnom zahtjevu od 500 milijuna eura. Na taj način oni pokazuju da im nije bitno europsko pravo. Novim arbitražnim postupkom nastoje zaobići europski pravni poredak. Nastavljamo borbu i najavljujemo uključivanje u sve buduće postupke kojima je cilj izbiti građanima RH iz džepa 500 milijuna eura - zaključio je Ćerimagić.

Đuro Capor iz Inicijative Srđ je naš istaknuo je da se ne radi o njihovoj predizbornoj kampanji, nego o zaštiti interesa građana:

- Ove arbitraže su privatna sudišta gdje nekoliko anonimaca u potpuno netransparentnom okruženju odlučuje o novcima građana. Radi se o neokolonijalnim postupcima uvedenima 1960- tih. U više navrata smo upozoravali premijera Plenkovića, jer novci građana nisu kasica prasica za podmirivanje štete nastale u koruptivnim postupcima poput ovog sa Srđem - istaknuo je Capor.

- Svih ovih godina konstantno upozoravamo na štetnost i zle namjere ove tvrtke. To se danas jako dobro vidi - rekao je Capor i za odgovornost pozvao Dubravku Šuicu, Andra Vlahušića, župana Dobroslavića, Anku Mrak Taritaš, Ivana Vrdoljaka, Mihaela Zmajlovića, Tomislava Ćorića, Pera Vićana i Željka Raguža.

- Prijetnje za novac građana su nikad veće - naglasio je Capor.
26. travanj 2024 16:57