StoryEditorOCM
DubrovnikEVO TKO JE DUBROVAČKI E.T.

Dubrovnik krasi djelo Mr. Djoula, poznatog uličnog umjetnika Stencial arta: obratite pažnju, možda ih ima još po gradu, prije dvije godine ‘nalaznicima‘ se nudila nagrada

Piše dv
7. travnja 2023. - 10:36

Dubrovački E.T. koji se nalazi na zidu zgrade u Vukovarskoj ulici o čemu smo pisali jučer, djelo je Mr. Djoula, poznatog uličnog umjetnika Stencial arta.

Naime, Mr. Djoul je je francuski ulični umjetnik pikseliranih mozaika čiji je zaštitnik mali vanzemaljac. Do 2022. godine na ulicama cijele Europe, a ponajviše u Parizu,nalazi se preko tisuću njegovih vanzemaljaca. Riječ je o Stencial artu, međunarodnom umjetničkom pokretu kojeg je utemeljio Blek le Rat, jedan od prvih umjetnika šablona koji je 1981. godine prvi počeo slikati na ulicama Pariza.

Autori djela ulične umjetnosti u pravilu su anonimni, no u Korčuli je, kako smo pisali u kolovozu 2021. na djelu ‘uhvaćen‘ Invider, poznat po mozaicima od keramičkih pločica po uzoru na pikseliziranu umjetnost videoigara 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Njegovi najčešći motivi su vanzemaljci iz arkadne igrice Space Invaders, a u Korčuli je postavio mozaik popularnog lika iz igrice Super Mario upravo kada je objavio nagradnu igru..

Inače začetci ulične umjetnosti su u meksičkom zidnom slikarstvu 20-ih godina, ali i ruskim propagandnim plakatima tog istog razdoblja. Danas su među najpoznatijim autorima iz Francuske JR, Invader i C215.

24. lipanj 2024 11:09