StoryEditorOCM
DubrovnikNe padaju euri s neba

Dubrovnik je drugi grad u državi po visini troškova života. Evo koliko građana preživljava zahvaljujući pučkoj kuhinji, a koliko ih prima socijalnu pomoć

Piše Silvia Rudinović
17. siječnja 2023. - 19:16
Gotovo četiri tisuće osoba lani je koristilo barem jednu mjeru gradskog socijalnog programa, a u iznimno teškoj su situaciji 172 korisnika zajamčene minimalne naknade i stariji od 65 bez vlastite mirovineVlado Kos/Cropix

Dubrovnik, grad koji je prema posljednjim statističkim podacima drugi u Hrvatskoj po visini troškova života, lani je imao 172 korisnika zajamčene minimalne naknade. To je 0,4 posto stanovništva. Većinom su to samci, a u navednoj brojci je 28 višečlanih kućanstava. U dubrovačkoj pučkoj kuhinji hrani se 159 osoba.

Grad Dubrovnik u ovoj godini planira osigurati 3,3 milijuna eura za socijalnu skrb, zdravstvo, osobe s invaliditetom, skrb o djeci i mladima te za stradalnike Domovinskog rata. Za korisnike programa socijalne pomoći, lani su iz proračuna izdvojili 14,4 milijuna kuna. Zabilježeno je 3.989 korisnika barem jedne od mjera socijalnog programa.

Najveći iznos, preko tri milijuna kuna, ide za novorođenčad. Lani su isplatili 394 jednokratne naknade za novorođeno djeteta, a 70 je novih korisnika stalne godišnje naknade za treće i svako daljnje dijete. Više od tri milijuna isplaćeno je na ime subvencije za najam stana za 188 osoba slabijeg imovnog stanja.

Čak 3,5 posto stanovnika koji spadaju u populaciju umirovljenika koja od Grada Dubrovnika prima novčani dodatak na mirovinu. Umirovljenicima s mirovinom do 1.800 kuna isplaćeno je ukupno milijun i pol kuna, a oko 600 tisuća kuna onima s mirovinom od 1.800 do 2.500 kuna. Iz gradskoj proračuna, mjesečno po 300 kuna ide na račune 188 korisnika socijalne pomoći starijih od 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu.

image

U derutnoj zgradi nekadašnjeg hotela Vis 2 trenutačno žive 34 beskućnika

Tonci Plazibat/Cropix

U socijalne mjere spada i sufinanciranje javnog prijevoza. Valja znati da pravo na besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza imaju sve osobe starije od 65 godina s prebivalištem u Dubrovniku. Pravo na subvenciju ima više kategorija, među njima su umirovljenici mlađi od 65 s mirovinom manjom od 238,9 eura, osobe s invaliditetom, korisnici zajamčene minimalne naknade i pučke kuhinje, višestruki dobrovoljni darovatelji krvi i osobe s ugovorom o volontiranju u socijalno humanitarnim udrugama osoba s invaliditetom i udrugama za djecu i mlade.

Među brojnim socijalnim mjerama je i potpora mladim obiteljima i osobama do 35 godina starosti sufinanciranjem troškova stanovanja, u rasponu od 53,09 do 99,54 eura.

U derutnoj zgradi nekadašnjeg hotela Vis 2 trenutačno žive 34 beskućnika. Prema navodima gradske uprave, manje od polovice „ima opravdanu potrebu za smještajem u prihvatilištu, dok ostali imaju druge mogućnosti za samostalan život ili im je potrebna neka druga vrsta pomoći”. Vis 2 je mjesto koje još uvijek služi kao privremeno prihvatilište, iako je prije dvije godine najavljeno njihovo preseljenje u zgradu ispod mosta dr. Franja Tuđmana.

31. svibanj 2024 21:02