StoryEditorOCM
DubrovnikSLOŽENA SITUACIJA

Dubrovački otac negoduje zbog zatvaranja Dječjeg vrtića Izviđač tijekom ljeta: ‘Što ćemo mi koji radimo u turističkom sektoru, a sezona će bit rekordna?!‘ Lasić: ‘Provodimo anketu među roditeljima...‘

Piše Kristina Filičić
10. svibnja 2023. - 07:32

Dubrovački roditelj čije dijete pohađa Dječji vrtić Izviđač na Pilama izrazio je zabrinutost zbog najave zatvaranja tog vrtića tijekom turističke sezone što će, smatra, negativno utjecati na tri gradska kotara Pile, Ploče i Grad.

- Ovom odlukom zahvaćeni su brojni građani koji rade u turističkom sektoru, kao i mnogi roditelji koji se odlučuju za obrazovanje djece u ovom vrtiću. Osim toga, isti ti građani doprinose punjenju gradske blagajne, kojom se isto koriste i dječji vrtići Dubrovnik – napisao je te podsjetio kako je ‘natalitet u našem gradu iznad državnog prosjeka, što dodatno govori o potrebi postojanja ovakvog vrtića tijekom, po najavama Turističke zajednice, rekordne turističke sezone‘. Sugrađanina je zanimalo ‘zbog kojih razloga je donesena ta odluka i zašto nisu pronađene alternative koje bi bile u korist građana, a ujedno i u korist grada‘.

image
Božo Radić/Božo Radić/Cropix

Ljetni režim rada u Dječjim vrtićima Dubrovnik nije novost. Tijekom srpnja i kolovoza pojedini objekti se zatvaraju zbog smanjenja broja malenih korisnika, a manji broj ih je otvoren kako bi se osigurao smještaj one djece koja pohađaju vrtić u spomenutim mjesecima. Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić podsjeća kako su prošle godine tijekom dva ljetna mjeseca radila tri vrtića, Palčica, Ciciban i Škatulica.

- Trenutno se provodi anketa o potrebama roditelja za korištenjem naših usluga tijekom srpnja i kolovoza te će se prema tim podacima organizirati rad u dežurnim objektima na području Grada koji imaju dovoljno kapaciteta za prihvat djece i adekvatne prostorno materijalne uvjete – kaže Lasić i dodaje kako je svim roditeljima koji rade i imaju potrebu dovoditi djecu u vrtić, osiguran siguran boravak mališana u dežurnim objektima.

Na pitanje zašto se tijekom srpnja i kolovoza zatvara većina vrtićkih objekata, ravnateljica odgovara:

- Dosadašnja praksa i praćenje polaznosti tijekom tih mjeseci pokazuje da se broj djece u vrtićima smanjuje bez obzira što smo turistički grad. Također, odgajatelji kroz ta dva ljetna mjeseca koriste svoje godišnje odmore baš iz razloga što uvelike opada broj djece koja tada pohađaju Vrtić, a taj se broj još smanji tijekom kolovoza.

image
Božo Radić/Božo Radić/Cropix

U Dječjim vrtićima Dubrovnik upisano je 1210 djece, a ta broja preko ljeta padne na 50 posto, u kolovozu još manje od toga.

- To je 600 djece. Nemoguće je s tim brojem držati sve grupe otvorene i svih osam objekata. Tada bi bilo nemoguće i organizirati da djelatnici dobiju svoj zasluženi godišnji odmor. Recimo Palčica prima 450 djece. Dakle za 600 djece preko ljeta dovoljno je da rade dva objekta. Ne znam još koji će točno objekti raditi ali Palčica i Škatulica sigurno. Još moramo provjeriti hoće li raditi Ciciban ili ne – kaže Lasić pa pojašnjava i čime se vode prilikom odabira koji će objekt raditi a koji zatvorit svoja vrata:

- Prostorom, što veći vrtić više djece je na jednom mjestu, lakše se organiziraju smjene. Moramo gledati i financijsku stranu i vidjeti možemo li gdje u ovakvim vremenima uštedjeti na hlađenju i svim potrepštinama ako nije potreba da određeni objekt radi. Mjesečni računi za struju su nam ogromni – kaže Lasić.

image

DV Palčica će raditi tijekom srpnja i kolovoza

Bozo Radic/cropix/Bozo Radic/cropix

Zanimalo nas je zašto se zatvara baš Dječji vrtić Izviđač?

- U Izviđaču smo prošlo ljeto radili sanaciju sanitarnih čvorova. To ćemo isto raditi i ove godine jer prošle godine zbog nedostatka financijskih sredstava nismo mogli odraditi sve odjednom. A kad se rade tako veliki radovi nije moguće da djeca budu u jednom dijelu zgrade a u drugom dijelu se radi ili da se kat poviše njih ruši tornom. To nije ni prihvatljivo ni sigurno. Zato zatvaramo dječji vrtić Izviđač, a svima onima koji budu imali potrebu za vrtićem naravno da će se osigurati mjesto u objektima koji budu radili – pojašnjava ravnateljica Lasić pa nastavlja:

- Nemamo kada obaviti neke veće radove, primjerice opiturat vrtić, nego ljeti. Nama meštri ljeti rade tuta forca, ljudi ne staju. Prošle godine smo u dva objekta sanirali vlagu koja je izbijala sa svih strana. Da nismo preko ljeta to odradili kako bi u rujnu primili djecu u neadekvatan prostor? Svako ljeto iskoristimo za veće radove i sređivanje objekata jer to je jedino kad možemo zbog velike polaznosti tijekom ostalih mjeseci u godini.

03. svibanj 2024 16:37