StoryEditorOCM
DubrovnikI tad je svetac spasio naš Grad

Dubrovački festanjuli obilježili manje poznat datum u povijesti štovanja parca: ‘ Crkvu je snašao „nesretan udes kojim se Božjem Veličanstvu svidjelo da nas udari...“‘

Piše G. B.
26. svibnja 2024. - 09:51

Iako su puku najvidljivi oko Feste svetoga Vlaha, dubrovački festanjuli aktivni su kroz cijelu godinu. Tako su ovog vikenda u parčevoj crkvi obilježili spomendan obrane Svetoga Vlaha. Podsjetnik je to na veliki požar iz 1706. u kojemu je u crkvi postradalo sve osim sakristije, ali se plamen nije proširio na okolne zgrade.

Festanjuli su se spomenuli tog događaja na euharistijskom slavlju koje je za svjetovne domaćine Feste i ostatak vjerničkog puka predvodio rektor crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan.

image
Toni Cvjetković/

O vatrenoj stihiji s početka 18. stoljeća pisala je iscrpno u monografiji Zborna crkva sv. Vlaha u Dubrovniku povjesničarka umjetnosti i arheologinja dr. sc. Katarina Horvat-Levaj.

- lako je podignuta na nasutom, seizmički nestabilnom terenu, crkva sv. Vlaha iz preživjela je katastrofalni potres 1667. gotovo netaknuta. No pogodio ju je 1706. veliki požar u kojem je teško oštećena „katedralna crkva sv. Vlaha“. - Uoči proslave blagdana Duhova, u noći sa 24. na 25. svibnja, crkvu je, naime, pre­ma zapisu Senata, snašao „nesretan udes kojim se Božjem Veličanstvu svidjelo da nas udari“. No kao što su uspjeli sačuvati snagu nakon potresa, tako i u ovoj nesreći Du­brovčani ponajprije traže Božju providnost, kako to čitamo u istom izvoru: „Istovremeno je [Božje Veličanstvo] izvelo i djelo milosrđa prema nama, jer pošto je crkva stradala u požaru, gradska loža sačuvana je od požara, kao i kuće u blizini iste crkve koje nisu pretr­pjele nikakvu štetu od požara. To što se vatra nije proširila po cijelom gradu valja pripisati zauzimanju slavnoga mučenika sv. Vlaha, zaštitnika Republike.“ Štoviše, u doba dok još gradilište katedrale nije bilo zatvoreno i dok je trajala gradnja isusovačke crkve, izborom nadarenoga arhitekta i kipara Marina Groppellija za projektanta nove crkve sv. Vlaha, ostvaren je jedan od najosebujnijih spomenika Dubrovnika uopće, u kojem je sinergija kasnobarokne arhitekture i skulpture dostigla svoj maksimum - zapisala je, među ostalim, Horvat - Levaj.

15. lipanj 2024 23:09