StoryEditorOCM
DubrovnikCIJEPLJENI PA ZARAŽENI |

dr. LJILJANA BETICA RADIĆ Nijedno cjepivo ne štiti 100 posto, ali svako ima gotovo stopostotni učinak u prevenciji teških oblika COVID-19

Piše Silvia Rudinović
18. rujna 2021. - 08:44

Među sve većim brojem zaraženih virusom SARS-CoV-2 na dubrovačkom području ima i onih koji su uredno cijepljeni. Oči čitavog svijeta uperene su u Izrael gdje je 58 posto ukupnog stanovništva cijepljeno, a COVID-19 buja. Švedska i Portugal čak i cijepljenim putnicima iz Izraela zabranili su ulaz u te države. Za to vrijeme Izraelci masovno cijepe stariju populaciju trećom dozom. U jednom od najgorih dana proteklog tjedna, imali su preko 11 tisuća zaraženih, oko sedam posto ukupno testiranih. Protivnici cijepljenja u tom primjeru traže argumente za promociju svojih stavova, no dubrovačka infektologija, primarijus doc.dr.sc. Ljiljana Betica Radić tvrdi kako su „cjepiva registrirana protiv COVID-19 jedna od najučinkovitijih i najsigurnijih cjepiva“.

image
Koliko je zapravo učinkovito cjepivo protiv COVID-a 19
Tom Dubravec/ Cropix

- Cjepivo nas štiti od teške bolesti, hospitalizacije ili smrtnog ishoda, ali je poznato da se cijepljeni mogu zaraziti koronom i u tom slučaju biti prenositelji virusa. Parametri praćenja su, osim broja zaraženih, broj hospitaliziranih i broj umrlih, koji će bolje detektirati i signalizirati epidemiološku situaciju. Važno je napomenuti da je među hospitaliziranima preko 90 posto necijepljenih – upozorava primarijus Betica Radić.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potpuno je cijepljeno 42,8 posto ukupnog stanovništva, a u srijedu, kad je zabilježen nagli skok broja evidentiranih oboljelih osoba, čak 10 posto testiranih bilo je pozitivno.

Kako objasniti pojavu bolesti među cijepljenim stanovništvom?

- Znamo da niti jedno cjepivo ne štiti 100 posto. Cjepiva protiv COVID-19 imaju različite postotke efikasnosti na pojavu simptomatske bolesti (Pfizer/BioNTech 95 posto, Moderna 94 posto, Johnson & Johnson 66 posto, AstraZeneca 67 posto, Sputnik V 92 posto), ali sva imaju gotovo stopostotni učinak u prevenciji razvoja teškog oblika COVID-19. Teški oblik bolesti ipak mogu dobiti cijepljeni pojedinci zbog niza razloga imunološke deficijencije (prirođene ili stečene, komorbiditeti, onkološka terapija, imunoterapija, transplantirani, starost), jer nisu stvorili dovoljnu količinu zaštitnih neutralizirajućih protutijela i memorijskih T i B limfocita u kontaktu sa zaraženom osobom. Također je važna i količina virusa s kojom pojedinac dolazi u kontakt. To se stručno zove „proboj virusa“, engleski breakthrough.

Koliko je česta pojava cijepljenih među zaraženima na dubrovačkom području i kolika je incidencija takvih teških slučajeva ili sa smrtnim ishodom?

Poznati su mi primjeri onih koji su hospitalizirani, to su pojedinačni slučajevi, nekoliko teže oboljelih i jedan smrtni ishod kod cijepljenog pacijenta koji je imao kroničnu imunološku bolest.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Kakav je vaš stav o cijepljenju djece starije od 12 godina?

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) smatra da koristi primjene cjepiva Comirnaty kod osoba starosti između 12 i 15 godina nadmašuju rizike, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19. Cjepivo Corminaty od tvrtke Pfizer/ BioNTech prvo je registrirano za sve osobe od 12 godina i na jednak način se primjenjuje kao i u dobi od 18 godina. Isto je temeljeno na provedenim kliničkim studijama, što je odobrilo američko pedijatrijsko društvo. Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) je istaknulo da se zbog ograničenog broja djece uključene u studiju, ispitivanjem nije moglo utvrditi rijetke nuspojave i da je Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) procijenilo vrlo rijetke slučajeve miokarditisa - upale srčanog mišića i perikarditisa - upale membrane oko srca, koji su se dogodili nakon cijepljenja cjepivom Comirnaty, uglavnom kod osoba mlađih od 30 godina.

Smatram kako prednost u cijepljenju treba pružiti djeci u dobi od 12 godina koja s obzirom na zdravstveno stanje pripadaju prioritetnim skupinama, a to su kronični srčani, plućni, bubrežni, metabolički bolesnici, imunokompromitirani zbog terapije ili osnovne bolesti, stanja nakon splenektomije, Down sindrom, itd. Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, prioritetno cijepljenje posebno se odnosi na djecu u dobi od 12 i više godina kojima je zbog narušenog zdravstvenog stanja utvrđeno pravo na pomoćnika u nastavi, smješteni su ili borave u ustanovama u socijalnoj skrbi ili specijalnim bolnicama, koja su u primjerenom programu školovanja ili su izuzeti od nošenja maske u školi uslijed zdravstvenog stanja koje uvećava rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

image
Doc.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, prim., infektolog
Tonći Plazibat/cropix

Jeste li se cijepili i, ako jeste, hoćete li primiti treću dozu cjepiva na COVID-19?

Cijepila sam se krajem prošle godine, tako ulazim u deveti mjesec i temeljem studija smatra se da razina zaštite slabi. Europska agencija za lijekove (EMA) započela je ocjenu zahtjeva za odobrenjem primjene tzv. booster doze cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer šest mjeseci nakon primjene druge doze kod osoba u dobi od 16 i više godina. Booster doza je namijenjena cijepljenim osobama, odnosno osobama koje su završile primarni ciklus cijepljenja, kako bi se ponovno postigla odgovarajuća razina zaštite protiv bolesti COVID-19 nakon što je ta zaštita oslabila. Dovoljno je već iskustava iz Izraela o sigurnosti primjene treće doze, bez povećanog broja eventualnih mogućih nuspojava.

17. travanj 2024 00:13