StoryEditorOCM
DubrovnikOZBILJNA PRIJETNJA DUBROVČANIMA

Dovoljan je jedan idiot...

Piše Jadran Kapor Foto: Jadran Kapor
8. siječnja 2024. - 12:21

Dinamitima će preorati Stradun, a gradonačelnika objesiti na jarbol zaprijetio je neznani junak u ime heroja 4. i 1. gardijske brigade. Jasno, Udruga veterana 4., udarne gardijske brigade odmah se ogradila od anonimne prijetnje poslane u njihovo ime. Poslali su razmjerno pristojan odgovor iz kojeg se jasno vidi da bi ovog idiota najradije stavili pod noge.

Naravno da braniteljske udruge ne stoje iz prijetnje Dubrovniku i Dubrovčanima. Borili su se protiv onih koji su dinamitima prekopavali Stradun i mnogi su od njih poginuli baš zato da se to ne bi događalo. Ali prijetnju čovjeka koji je ovo pismo napisao ipak treba shvatiti ozbiljno. Iz dva razloga.

Najprije, da bi se ova teroristička prijetnja ostvarila doista je dovoljan jedan čovjek. Možemo ga krstiti raznim epitetima, ali to neće umanjiti činjenicu da je opasan.

Samo jedna budala dovoljna je da postavi bombu. Pa i da od te bombe nitko ne pogine, Stradun bi godinama zjapio prazan. Osoba koja je prijetnju napisala, vrlo dobro zna da Dubrovnik ovisi o turizmu. A da se turizam i terorizam međusobno isključuju. I to u potpunosti. Ma kakva bomba, dovoljna nam je i malo jača petarda da nam sezona ode u prdac.

Dakle, samo jedan čovjek dovoljan je da nas uvali u veliko zlo.

Druga važna stvar zbog koje ovu prijetnju valja shvatiti ozbiljno jest razlog zbog koje do prijetnje uopće došlo. Prijeti se zbog izbora pjevača koji je nas i naše goste, nas oko 20.000 zabavljano u novogodišnjoj noći. Netko je procijenio da pjevač nije nacionalno podoban da nas zabavlja. I ako pogledate malo šire, vidjet ćete da to nije prvi put. Vidjet ćete da se nogometne utakmice održavaju čak i kad ih policija proglasi utakmicama visokog rizika, a da se koncerti otkazuju samo zato što ih neki proglasi estetski ili nacionalno neprikladnima. Uvijek iza takvih inicijativa stoje ljudi skromnog kulturnog vidokruga, često skromnog obrazovanja i ponekad mentalno insuficijentni ljudi. Uvijek se takvi skrivaju iza domoljublja, iza braniteljskih udruga ili neke druge skupine časnih ljudi.

Stara je uzrečica da je patriotizam posljednje utočište hulja. I zato je dobro razdvojiti patriotizam od idiotizma. I ne dopuštati da nam idioti određuju kako ćemo živjeti. Različiti smo i to je u redu. Neki vole kamenice, drugi taru pancetu. Jedni vole Čolu, drugi padaju na Bacha. Ali prijetiti ljudima zato što se osjećaju slobodnima slušati, gledati i raditi nešto drugo, nešto što nikoga ne ugrožava zdravstveno ili neki drugi ozbiljan način; prijetiti ljudima zato što su slobodni nije ono za što su naši branitelji ginuli.

I sad je važno da policija i sigurnosne službe pronađu čovjeka koji je poslao prijeteće pismo. I važno je shvatiti zbog čega je ono u svakom svom slovu zlo, loše i neprihvatljivo. Mimo činjenice da ga je pisao totalno nepismena osoba.

27. travanj 2024 14:08