StoryEditorOCM
DubrovnikNe gubite godine

Donosimo popis studija s čijom se diplomom najbrže zaposli u Dubrovniku!

Piše Silvia Rudinović
19. srpnja 2023. - 21:37
Samo jedan od studija s popisa deficitarnih zanimanja u ovoj županiji, izvodi se u Dubrovniku - izvanredni stručni studij SestrinstvaAnte Cizmic/Cropix/Cropix

Agencija za znanost i visoko obrazovanje provodi nacionalna istraživanja o zapošljivosti studenata nakon stečenih diploma. Posljednji objavljeni rezultati odnose se na generaciju koja je diplomirala akademske 2019./2020. godine. Među anketiranima, njih 84 posto zaposlilo se godinu dana nakon završetka studija, a 78,8 posto ispitanika se zaposlilo u struci.

Gledajući polja znanosti, najbrže se do trajnog zaposlenja dolazi s diplomama farmacije i temeljnih tehničkih znanosti, najbliže sigurnom poslu u struci su oni s diplomom računarstva, a iznadprosječne plaće su u medicinskim znanostima, farmaciji, elektrotehnici, računarstvu, itd.

image

Fizioterapeuti se lako nađu posao

Diplome s kojima se lako zaposli

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine izrađuje dokument s preporukama za obrazovnu upisnu, kao i politiku stipendiranja u kojem su objavljena deficitarna zanimanja na lokalnim tržištima rada po županijama.

Prema statističkim pokazateljima, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji neophodno je povećati broj studenata dvaju stručnih studija, a to su Sestrinstvo i Fizioterapija. Od sveučilišnih studija, deficitarni su Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Medicina, Računarstvo, Elektrotehnika i informacijska tehnologija, Farmacija, Medicinska biokemija, Rehabilitacija, Psihologija, Logopedija, Građevinarstvo, Strojarstvo, Učiteljski studij te nastavnički smjerovi studija Fizike, Matematike i Informatike. HZZ preporučuje povećanje broja studenata s dubrovačkog područja na navedenim studijima i poticanje njihova obrazovanja stipendijama koje nude država, županijska ili gradska uprava.

image

Dodatnih 200 bodova za upis u studentski dom u Zagrebu dobivaju studenti koji se školuju za deficitarna zanimanja: medicina, farmacija, računarstvo, elektrotehnika, strojarstvo, građevinarstvo, matematika, fizika, logopedija i rehabilitacija

Ante Cizmic/Cropix

- Ujedno se osobe s ovim završenim visokoobrazovnim programima i najbrže zapošljavaju – poručuju iz HZZ-a.

Kandidati s diplomama tih studija neće se puno zadržavati na Zavodu za zapošljavanje niti će biti prisiljeni prekvalificirati se ili zarađivati konobareći.

Nažalost, samo jedan od navedenih studija se izvodi u Dubrovniku. Riječ je o izvanrednom stručnom studiju Sestrinstva. Na Sveučilištu u Dubrovniku, prema posljednjim raspoloživim podacima, na Sestrinstvo se prijavilo 73 kandidata na 21 upisno mjesto. Za 25 kandidata ovaj studij u Dubrovniku bio je prvi izbor.

image

Odgojiteljice su na popisu deficitarnih zanimanja

Goran Mehkek/Cropix

Ima ih viška

Postoji i ona druga lista - obrazovnih programa u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata. Prema preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, za Dubrovačko-neretvansku županiju u 2023. godini to je studij Poslovne ekonomije. Senat Sveučilišta u Dubrovniku odlučio je ove godine raspisati natječaj za upis 146 studenta Poslovne ekonomije, u tri smjera: Turizam, IT Menadžment i Marketing. Isti broj upisnih mjesta bio je prošle i pretprošle godine, samo se mijenjao omjer po smjerovima tako da je, primjerice, manja kvota za Turizam, a veća za IT Menadžment.

image

Statistika HZZ-a Područnog ureda u Dubrovniku ukazuje da treba poticati studiranje na studijima Rehabilitacije, Psihologije i Logopedije

Goran Mehkek/Cropix

Uz sigurno zapošljavanje, važna je i plaća. Izvješće o rezultatima poslovanja gospodarstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2022. godini, objavljeno početkom tjedna, ukazuje na podatak kako je najveća prosječna mjesečna neto plaća na ovom području isplaćena u djelatnosti rudarstvo i vađenje (1.074 eura), a najniža u djelatnosti obrazovanja (586 eura). Čak 30 posto zaposlenih u trgovačkim društvima ove županije radi u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Njihova je prosječna mjesečna neto plaća lani bila 904 eura.

03. svibanj 2024 13:52