StoryEditorOCM
DubrovnikDRŽAVA PREUZIMA OBD!

Dok dobivaju uslugu, pacijentima je svejedno ‘čija‘ je bolnica, a evo što kažu zaposleni, župan i predsjednik bolničkog Upravnog vijeća

Piše Silvia Rudinović
12. rujna 2023. - 09:25

Dubrovačko-neretvanska županija od 2024. ostaje bez osnivačkih prava nad Općom bolnicom Dubrovnik. Država je odlučila preuzeti nadležnost nad bolnicama 1. siječnja iduće godine, a u travnju slijede izmjene u upravljačkim tijelima. Protiv ovakve odluke bilo je vodstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

image

Od iduće godine, OB Dubrovnik u vlasništvu države

Ante Cizmic/Cropix

- Smatramo da je dobro da osnivačka prava ostanu u županijama, naravno poštivajući rad Ministarstva zdravstva, kao i sve korake koje čine za normalno funkcioniranje zdravstvenih ustanova. Tijekom javnih rasprava prijedlog Ministarstva je korigiran na način da upravljačka prava u zavodima za hitnu medicinu te zavodima za javno zdravstvo ostanu na županijama, dok bi upravljačka prava bolnica prešla na državu. Nakon saborske rasprave i cijele zakonske procedure, izglasan je Zakon prema kojem upravljačka prava bolnica, pa tako i OB Dubrovnik, prelaze na državu. Dubrovačko-neretvanska županija jasno je argumentirala svoje stavove, no zastupnici u Hrvatskom saboru izglasali su Zakon i mi ćemo zakonske odredbe, kao i uvijek dosad, ispoštovati – komentar je Nikole Dobroslavića, dubrovačko-neretvanskog župana.

image

Župan Nikola Dobroslavić: "Mi ćemo zakonske odredbe, kao i uvijek dosad, ispoštovati"

Bozo Radic/Cropix

Naime, Ministarstvo zdravstva najprije je predlagalo da se i upravljačka prava zavodâ za hitnu medicinu te za javno zdravstvo, prenesu s jedinica regionalne samouprave na državu. Županija je svoje prigovore na takvu reformu iznijela tijekom javnog savjetovanja. S druge strane, država ponavlja svoje argumente za preuzimanje upravljačkih prava nad bolnicama, a to su poboljšanja u financijskom poslovanju, nabavi uređaja i lijekova te upravljanju kadrom.

Pacijenti uglavnom i ne znaju, niti ih zanima tko je osnivač bolnice i odlučuje o upravljačkoj strukturi, bira li ravnatelja država ili županija, sve dok je pruža potrebna zadovoljavajuća zdravstvena usluga.

- Oni koji su odlučivali o načinu rekonstruiranja bolnice željeli su s jednog mjesta voditi bolnički sustav tako da bude pregledniji i usklađivati sustav s potrebama Republike Hrvatske. Ustrojem i organizacijom smo se trudili i pokušavali zadovoljiti potrebe Dubrovačko-neretvanske županije koja sigurno ima svoje specifičnosti kao dislocirana županija. Nadam se da će i novi ustroj voditi računa o tome i nastojati održati, ili unaprijediti, razinu postignute zdravstvene usluge. Vrijeme će pokazati koji je model bolji, ali vjerujem da postoje želja i volja da se unaprijedi razina zdravstvene zaštite na razini Hrvatske. Novim se modelom žele uspostaviti mehanizmi za lakšu kontrolu troškova, kroz praćenje rada, i funkcioniranje zdravstvene zaštite na državnoj razini – kaže Želimir Bosnić, predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Dubrovnik.

image

Želimir Bosnić: "HZZO je u posljednje vrijeme imao razumijevanje za potrebe dubrovačke bolnice, a bolnica je poradila na boljem fakturiranju svih svojih usluga"

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Članovi Upravnog vijeća kojim predsjeda nisu dosad raspravljali o prijenosu osnivačkih prava, kaže sugovornik, ali su upoznati sa zakonom o preustroju i načinu izbora novog Upravnog vijeća.

- Naša je zadaća odraditi mandat do kraja, a osnivač će odlučiti... Možda to budu stari ili novi članovi – komentira Bosnić izbor članova UV-a.

Na tom je mjestu više od deset godina te mu je dobro poznato stanje u ustanovi. Tvrdi kako je financijsko stanje OB Dubrovnik stabilizirano.

- HZZO je u posljednje vrijeme imao razumijevanje za potrebe dubrovačke bolnice, a bolnica je poradila na boljem fakturiranju svih svojih usluga. Dug prema ljekarnama je višemilijunski, prenosio se iz godine u godinu. Uz razumijevanje HZZO-a i Ministarstva zdravstva, u određenom smislu se smanjivao. Dosegli smo razinu na kojoj je bolnica mogla normalno funkcionirati – tvrdi predsjednik Upravnog vijeća.

image

Ivan Večerin: "Naš najveći problem, nedostatak osoblja, neće lako riješiti ni država"

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Što od novog vlasnika očekuju zaposleni? Među njima je najviše medicinskih sestara i tehničara.

- Ne bismo se htjeli zalijetati s komentarom dok ne vidimo što će promijene donijeti. Naš najveći problem, nedostatak osoblja, neće lako riješiti ni država, ako ga uopće bude htjela rješavati – kaže Ivan Večerin, predsjednik Podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Dubrovnik.

01. svibanj 2024 13:20