StoryEditorOCM
DubrovnikŽUPANIJSKA SKUPŠTINA |

DOBROSLAVIĆ Moramo izgraditi Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje izgraditi, kritike su dobro došle, politikantstvo nije dobro došlo!

Piše PSD.
13. ožujka 2020. - 14:32
Vijećničkim pitanjima počela je 15. redovita sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Vijećnik Teo Andrić (HDZ) postavio je pitanje vezano za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolj koji je istaknuo kako se u javnosti čuju kritike na taj projekt pa je pozvao župana dubrovačko-neretvanskog Nikolu Dobroslavića da malo pojasniti zašto ste još uvijek čuju kritike na računtog projekta.

- Potpisan je ugovor o financiranju Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, sredstva smo dobili od EU fondova, a dio sredstava dolazi iz Županije i Fonda za zaštitu okoliša. Uži projekt vrijedi 400 milijuna kuna, a širi projekt vrijedi čak 500 milijuna kuna. Ponovili su se neki prigovori, ponovila se bojazan da će Centar imati negativnog utjecaja na okoliš. Razumijemo zabrinutost građana, pazimo da se ne dogodi nešto bi moglo ugroziti okoliš. Studija utjecaja na okoliš je usvojena, bila je dostupna svima koji su htjeli nešto reći o tome. Bilo je prilike na to staviti prigovore, nismo dobili prigovore, osim nekih strahova koji se iskazuju pojedinačno ili na skupovima. Ne smeta zabrinutost naših sugrađana. Studija o utjecaju na okoliš je bila na provjeri JASPERS-a i potvrđeno je da je projekt u skladu s propisima EU. Ovo je jedini način kako ćemo zatvoriti naših 8 odlagališta koja nemaju nikakvu zaštitu. Uputio bih onima koji se brinu o mogućim ugrozama da se prisjete što promisle što znači Grabovica, Lovornik, odlagalište u Neumu, Metkoviću… Imamo sustav gospodarenja otpadom koji je sukladan planu gospodarenja otpadom u državi, ali i u skladu EU-propisa. Centar ne isključuje, dapače, on pretpostavlja odvajanje, recikliranje. Projekt Centra natjerat će cijelu Županiju, komunalne tvrtke, jedinice lokalne samouprave da se po prvi put zabave svojim dijelom posla po pitanju gospodarenja otpadom. Moramo Centar izgraditi, kritike su dobro došle, politikantstvo nije dobro došlo. Izgradit ćemo Centar koji poštuje naše i europske propise. Bit ćemo ponosni na taj projekt svi zajedno, poručio je župan.

Potom je Maro Kristić (MOST) negodovao zbog vijećničkih pitanja rekavši kako je logično da pitanja na sjednici postavljaju oni koji na prethodnim sjednicama nisu postavljali pitanja. Vilma Kosović (DDS) predsjednica Skupštine, uzvratila je da su oporbeni vijećnici svoja pitanja mogli postavljati u pisanom obliku. Potom je zaiskrilo između Pera Jerkovića (MOST) i Kosović, a u svemu tome je Andrić podsjetio kako je zbog 'korone' ratno stanje u Županiji. Stipe Gabrić Jambo ukazao je na stanje u Domu zdravlja Metković.

- U obiteljskoj medicini imamo problem. Četiri tisuće je pacijenata, jedna je liječnica otišla u mirovinu, a druga, mlada, s obzirom da je bila 'navala' jer je Metković najviše pogođen gripom, došla je u situaciju da je netko 'uhvatio za vrat' te potom dala 'ostavku'. Danas je 4.000 ljudi bez zdravstvene zaštite, nitko neće primiti pacijente. Ozbiljno se moramo pozabaviti Domom zdravlja, kazao je Jambo.

Dobroslavić mu je dao odgovor.

- Radilo se o iznenadnom odlasku na porodiljni jedne doktorice, do takvih situacija se uvijek može dogoditi, a druga mlada liječnica je očito bila preopterećena i odlučila je dati otkaz. Ravnatelj je to privremeno riješio zamjenskim liječnicima, a ako je ravnateljeva greška, on će za to odgovarati. Učinit ćemo sve da mala liječnica ne ode iz naše Županije, jasan je bio župan.

Uslijedilo je i pitanje županu o nedavno potpisanom ugovoru o donaciji Vrhbosanskoj nadbiskupiji odnosni obnovi Bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu. Župan je kazao kako je riječ o donaciji od 40 tisuća kuna koja je sasvim opravdana. Marko Giljača (KLGB Srđ je naš) upozorio je na ilegalna odlagališta u Županiji te je ukazao na to da će se cijena gospodarenja otpadom u Centru Lučino razdolje 'preliti na građane'.

- Studija izvedivosti nije bauk, nismo je krili jer nismo je ni imali. To rade stručnjaci, tu možemo davati primjedbe, ali sve računice su njihove i sve se temelji na njihovoj stručnosti. Cijenu su izračunali stručnjaci i ona je realna, sve je provjerio i JASPERS te postoji gospodarska opravdanost. Ilegalna odlagališta su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, svakako treba rješavati ilegalna odlagališta, riješit ćemo legalno odlagalište Grabovice i drugih legalnih odlagališta koja su vrlo opasna i neprihvatljiva, naveo je župan te pozvao građane da prijavljuju ilegalna odlagališta.

- Ja sam Vas pozvao na inicijativu, na djelovanje protiv ilegalnih odlagališta. Što se tiče CGO mislim da su studije radili stranci koji su namjestili brojke kako bi zadovoljili JASPERS i da smo stoga dobili novce, a da te brojke nisu realne, odgovorio je Giljača županu dodavši kako je kalkulacija loše napravljena.

Župan je upitan i o uključivanju Dubrovnika u mrežu autocesta Hrvatske.

- U svim našim strategijama zagovarali smo izgradnju Pelješkog mosta i nastavak izgradnje autoceste od čvorišta Metković do Osojnika. Izborili smo Zaključak o studiji izvodljivosti od Osojnika do čvorišta Metkovića. Studija izvodljivosti trebala bi biti gotova u trećem kvartalu ove godine. Krećemo s realizacijom u cilju da se autocestom povežemo s ostalom mrežom autocesta u RH. Dorađuje se i Studija izvedivost za bržu cestu od Zračne luke Dubrovnik, za ceste od Brijeste do Perne, najavio je župan.

Župan je odgovorio na pitanje hoće li doći do preraspodjele novčanih sredstava koja dolaze iz Županije s obzirom na otkazivanja brojnih događanja zbog opasnosti od širenja COVID-19.

- Nemamo plan preraspodjele sredstava koji bi eventualno ostali zbog otkazanih manifestacija. Pretpostavljam da su neke odgođene, da će održati u nekom drugom vremenu.

Nakon primjedbe da je Županija zadnja po korištenju EU-sredstava, župan je naglasio kako je Dubrovačko-neretvanska županija po statistici Hrvatske gospodarske komore i svim službenim tijelima najuspješnija po povlačenju sredstava Europske unije rekavši kako je riječ o 4,5 milijardi kuna EU-sredstava.
08. svibanj 2024 01:45