StoryEditorOCM
DubrovnikUNOSAN BIZNIS|

Do otvaranja apoteke u OB Dubrovnik još je puno barijera. Lijekovi su profitabilna roba, hoće će privatnici uzvratiti udarac Ljekarni Dubrovnik?

Piše Maja Rilović Koprivec
15. studenog 2021. - 07:29

Rijetko je koja vijest izazvala nepodijeljeno oduševljenje javnosti kao najava natječaja za otvorenje ljekarne u Općoj bolnici Dubrovnik. Razlog je u tome što se za ovaj prostor ljekarničke namjene tražio zakupac koji će udovoljiti propisima o održavanju 24-satnih ljekarničkih dežurstava. Ne zato što Dubrovnik, odnosno južni dio Županije nema tu uslugu, već stoga što je jedna od dežurnih ljekarni, ona Kod zvonika većini građana teže dostupna, nego kad dežura Ljekarna u Gružu. Na raspisani natječaj se javila samo županijska ustanova Ljekarne Dubrovnik, i sad se čeka odluka njihova Upravnoga vijeća, no čini se da otvaranje ove ljekarne u bolnici neće ići glatko. Ako uopće i prođe.

Noćno dežurstvo

Dosta je tu i pritisaka i zakonskih ograničenja i procedura zbog kojih ravnateljica ljekarni Dubrovnik Marina Svilokos ne očekuje otvaranje prije ljeta, u najoptimističnijem scenariju.

- Potrebno je zadovoljiti proceduru jer mi smo županijska ustanova, urediti prostor itd. Mi imamo dovoljno timova da pokrivamo dežurstva u toj ljekarni kao što imamo i sada u naše dvije ljekarne, no naravno bit će potrebno i dalje zapošljavanje. Buduća ljekarna u Općoj bolnici imat će 24 satno dežurstvo, a plan je da se onda ukinu dežurstva u Gradu i u Gružu, pa će dežurna ljekarna stalno biti samo u bolnici – govori ravnateljica Svilokos koju nije iznenadila podrška javnosti jer je i sama dobila puno prigovora korisnika zato što je ljekarna u povijesnoj jezgri noću i vikendima teško dostupna ikome osim onima koji u povijesnoj jezgri žive. – Ovo je interes i Grada i Županije. Vidjet ćemo što će se dalje događati – kaže ravnateljica Svilokos.

image
Ljekarna Kod zvonika u povijesnoj jezgri Dubrovnika
Tonči Plazibat/Cropix

Za otvaranje ljekarne u OB Dubrovnik najprije je nužno zadovoljavanje minimalnih tehničkih uvjeta, a nakon toga se traži suglasnost Ministarstva zdravstva, potvrdili su i iz Dubrovačko-neretvanske županije. Što se tiče zapošljavanja, procedura nalaže da se najprije zatraži odobrenje Upravnog vijeća ZU Ljekarna Dubrovnik, a nakon toga i Ministarstva zdravstva – odgovaraju na naš upit i dodaju kako Ljekarna sama snosi troškove plaća.

Milijuni dobiti

Ono što iznenađuje jest da se na natječaj za ljekarnu u bolnici javila samo Ljekarna Dubrovnik, ali ne i privatne ljekarne. U Dubrovniku prema podacima FINA-e u ljekarničkom poslu su 2020. godine poslovale četiri tvrtke, a u Županiji čak 14 u djelatnosti ljekarni. Sve ljekarne u Županiji dubrovačko neretvanskoj zapošljavaju 155 ljudi, a s dobiti je lani od 14 poslovalo njih 12. Ostvarili su 6,43 milijuna kuna dobiti na prihode od 194,8 milijuna kuna. U Gradu Dubrovniku su prema podacima FINA-e od četiri ljekarne, tri ostvarile dobit od 2,44 milijuna kuna na ukupne prihode od 86 milijuna kuna. Zapošljavaju 72 ljudi. Puno novca se dakle okreće u trgovini lijekovima u Dubrovniku, a kao i u svakoj trgovini, lokacija je od presudnog značenja. A to je, kad su ljekarne u pitanju, pod kontrolom države.

Hoće li otvaranje nove ljekarne potvrditi Ministarstvo zdravstva, teško je reći jer Dubrovnik već premašuje broj ljekarni propisanih sukladno broju stanovnika, odnosno osiguranika. Otvaranje novih ljekarni regulira niz pravilnika Ministarstva zdravstva, od Pravilnika o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti, a postoji i poseban Pravilnik o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne, zbog čega je za očekivati kako će se poduzetnici koji u ljekarništvu posluju u Dubrovniku žalbama usprotiviti otvaranju još jedne nove ljekarne.

image
Ilustracija
Paun Paunovic/Cropix

Sukladno pravilniku, u gradovima s više od 3.000 osiguranih osoba, svaka sljedeća ljekarna ili podružnica ljekarničke ustanove može se osnovati na svakih daljnjih 5.000 osiguranih osoba, polazeći od 8.000 osiguranih osoba. Propisana je i udaljenost između ljekarni pa se nova ljekarna odnosno podružnica u gradovima i općinama do 100 tisuća osiguranih osoba može otvoriti u razmaku od najmanje 500 metara. Izuzetak je ako je međusobna udaljenost zračnom linijom do najbliže postojeće ljekarne veća od 3 kilometra.

Zakonska ograničenja

Ništa od svega toga nije slučaj s budućom ljekarnom u Općoj bolnici. Samo u Lapadu već su tri ljekarne. U maloj bari punoj krokodila, manja je i zarada pa je za očekivati žalbe drugih ljekarni mada se nisu javile na natječaj. Zašto?

Glavni je razlog tomu nedostatak kadra – nijedna druga dubrovačka ljekarna osim Ljekarni Dubrovnik nema dovoljan broj timova farmaceuta u kojima su obavezni magistri farmacije da bi mogli održavati 24 satno dežurstvo ljekarne.

- Istina je da nemamo dovoljno magistara farmacije da bi mogli održavati ljekarničko dežurstvo što je bio uvjet natječaja. Međutim, glavni je razlog što se nismo javili na natječaj to što smatramo da je to apsolutno neisplativo - objašnjava Mario Čebulc zašto Ljekarna Čebulc nije bila zainteresirana za ovaj prostor.

image
Opća bolnica Dubrovnik
Božo Radić/Cropix

- Umjesto da se ukine dežurstvo ljekarne u Gradu i sve prebaci u Gruž, jer i stanovnici u Gradu kad idu hitno u bolnicu svakako izlaze izvan zidina pa im je svejedno da odu i do Gruža. Ovako se ide na zakup i uređenje prostora za koji će trebati najmanje milijun kuna, a lokacija za tu ljekarnu je nikakva. U Dubrovniku nema dovoljno hitnih slučajeva koji iz bolnice trebaju lijek, a na kraju u bolnici se niti ne propisuju lijekovi, već morate kod svog liječnika opće prakse da vam napiše recept. Dežurstva noćna pokriva HZZO jer se noćni rad farmaceuta iz prodaje, odnosno izdavanja lijekova, ne može namiriti. Neisplativo – govori M. Čebulc.

Gdje je, sada profitabilna županijska ustanova Ljekarne Dubrovnik, našla način da otvaranje podružnice u prostoru veličine 150 četvornih metara čija je početna cijena najma iznosila 37.500 kuna, zaokruži i financijski? Hoće li zbog nove zatvoriti neku od svojih ljekarni u povijesnoj jezgri gdje su poslovni prostori svih namjena na iznimnoj cijeni, pa onda lakše namiriti uložena sredstva? Teško je reći. Od Brsečina do Dupca nema nas 45.000 osiguranika, a posluje 12 ljekarni, pa je stoga na potezu i HZZO i Hrvatska ljekarnička komora koji daju mišljenja o opravdanosti otvaranja novih ljekarni, ali je u konačnici jedino važna odluka Ministarstva zdravstva.

Nepodijeljena podrška javnosti, naročito zainteresiranih i vrlo brojnih grupa na društvenim mrežama koje su čak i inicirale otvaranje ljekarne u bolnici, mogla bi biti presudna da Ministarstvo i Županija svemu priđu i iz političkog kuta, pa u bolnici ipak uskoro bude ljekarna.

image
Ilustracija
Nikola Vilic/Cropix
Lijekovi nisu pizza - nema dostave doma

Iako mnogi misle da se problem noćnog trčanja po lijekove na Stradun u gluho doba noći može rješavati angažiranjem neke od dostavnih službi poput Glovo-a, tomu nije tako. Dostavne službe traže od Ministarstva da im se odobri dostava lijekova i bore se za taj posao, no zasad propisi to ne dopuštaju. Lijekove osim pacijenata kojima su propisani smije preuzeti samo osoba od povjerenja uz njihovu zdravstvenu iskaznicu. Taj je posao samo na početku lockdowna bio odobren volonterima Crvenoga križa jer se radilo o izvanrednoj situaciji, a zasad nema promjena u propisima.

19. travanj 2024 07:48