StoryEditorOCM
DubrovnikĐir s furestima

Delta i omikron nisu ih omeli: Zimskim turistima naš je Grad baš ‘wow‘, hvale čak i cijene apartmana unutar zidina

Piše Kristina Filičić
2. siječnja 2022. - 14:43

Dubrovnik spava zimski san, turista nema, sve je zatvoreno. Potpisali bi i mi tu izlizanu tvrdnju da se nismo uvjerili kako zimskih turista ipak ima, čak i u vrijeme od delte i omikrona.

Mlada Antonia Ramirez do Dubrovnika je potegnula iz prijestolnice Kolumbije, Bogote. S majkom koja joj trenutno živi u Srbiji, odlučila je putovati baš za božićne i novogodišnje blagdane. Gdje drugo, nego u Grad.

image
Antonia Ramirez obožava dubrovačku povijest pa je iz Bogote potegnula do Grada
Tonči Plazibat/Cropix

- Mislim da je Dubrovnik prekrasan, volim njegovu povijest na koju su utjecali različiti vladari, dijelom sam tu i zbog 'Game of Thrones', ali najviše zbog vaše bogate povijesti. Došli smo iz Splita i baš nam je lijepo. Ostat ćemo četiri dana – kaže nam Antonia koja za Dubrovački zimski festival nije čula, 'samo se dogodilo da su ovdje u novogodišnje vrijeme'.

Cijepljene su i ona i mama booster dozom, pa nakon tri doze cjepiva straha od covida kod njih nema. Baš su krenule u samostan Male Braće, ići će i na zidine, obići muzeje i galerije. Obje vole šetati, kaže, pa će im đir dobro doći, pogotovo uz naše lijepe plaže, o kojima su dosta slušale. U privatnom su smještaju, cijena im je više nego povoljna.

- Ako uspoređujemo s Parizom koji je stvarno skup, kod vas su cijene prihvatljive. Apartman plaćamo 65 eura noć i to baš ovdje, u povijesnoj jezgri.

Amerikanci na Škugoru

Matt, Kylee, Sharleen i Charlie iz Houstona u Teksasu, kao pravi fanovi 'Igre prijestolja' odlučili su se za blagdane preletjeti ocean do Europe, pa produžiti automobilom do grada gdje se ta popularna serija snimala.

image
Matt, Kylee, Sharleen i Charlie iz Houstona bili su na Škugorovom koncertu i oduševili se atmosferom
Tonči Plazibat/Cropix

- Vidjeli smo prekrasne slike Dubrovnika i zato smo svratili. Baš kružimo uokolo i obilazimo mjesta gdje je snimana serija, ponavljamo scene i sve fotografiramo – kaže nam Matt.

Tu su dva dana, u privatnom su smještaju sa prekrasnim pogledom, kažu nam. Cijene su im skroz u redu, pa iako je većina restorana zatvorena, snalaze se, jedu gdje stignu. Blagdanske kućice su im super, kao i hrana koju nude. Bili su na Škugorovom koncertu i atmosfera im je bila top. Odgovara im što je Grad manji, zbog pandemije. Zato su i došli automobilom i u privatnom su smještaju kako ne bi bili u pretjeranom kontaktu s drugim ljudima. Iako su cijepljeni, opreza nikad dosta. Za kraj nam najavljuju povratak na ljeto jer im se baš svidio Grad.

- Ovo je prvi put da sam izvan svoje zemlje, moje prvo putovanje i baš je 'wow'. Ovdje je sve lijepo! – kaže nam Tyler iz Bostona, Massachusetts, koja je u Dubrovnik sa svojom tetom Renne stigla prije tri dana.

Nakon Dubrovnika će pokušati doći do Italije 'ako još uvijek bude otvorena' kroz osmijeh će Tyler. Nakon toga idu do Grčke. U Dubrovniku su obišle sve što se može obići, čak su išle na izlete u BiH i Crnu Goru.

'Nice' i 'beautiful'

- Jako puno jedemo – kažu nam simpatične Amerikanke pokazujući na vrećice pune pekarskih proizvoda koje su, kad smo im 'uletjeli' s pitanjima, baš krenule kušati na Onofrijevoj fontani.

image
Amerikanke Tyler i Renne oduševljene su čistoćom Grada
Tonči Plazibat/Cropix

- Moj Bože, vaša je hrana super, presuper! Bile smo u nekoliko baš dobrih restorana.

Pitamo ih jesu li primijetile kako je dosta restorana zatvoreno što dođe kao dubrovačka tradicija u zimskim mjesecima. Jesu, odgovaraju, ali imale su sreću i naišle na nekoliko otvorenih sa, pogađate, super hranom. Simpatične sugovornice oduševljene su baš svime. Spominju zelenu placu na Gundulićevoj, raspametile su ih boje voća i povrća koje su 'vidljive s kilometarske udaljenosti'. Riječi 'nice' i 'beautiful' našim sugovornicama ne silaze s usana kada je u pitanju Dubrovnik.

Pitamo ih za Dubrovački zimski festival i jesu li u bespućima interneta negdje uočile najavu tog događaja. Jesu, kažu, ali na ulazu u Grad, to je prvi znak koji su ugledale kad su dolazile s Pila. Htjele su na koncert Marka Škugora, ali su bile iscrpljene od obilazaka znamenitosti. No, ljudi s kojima su odsjele u hostelu su išli i dojmovi su im odlični. Čule su i za humanitarni koncert za bolnički covid odjel, doduše ne znaju da je odgođen zbog loše epidemiološke situacije, pa im to ni ne spominjemo. Smještene su u hostelu u povijesnoj jezgri, cijenama su jako zadovoljne.

- U usporedbi s SAD-om, one su kao 'noć i dan'. Tako je čisto, vrlo čisto i svi su prijateljski raspoloženi. Otprilike nas smještaj dođe 14 dolara noć. Vlasnica hostela je super draga. Primjerice, ako želite odsjesti u hostelu u Massachusettsu, došlo bi vas duplo skuplje i bilo bi baš odvratno, jer je tako sve nečisto. Oduševljene smo čistoćom, ne samo hostela. Cijeli vaš grad, ulice, sve je čisto – kažu sugovornice pa će opet i 'nice' i 'beautiful'.

image
U Dubrovniku ovih dana boravi više od tisuću turista
Tonči Plazibat/Cropix

Još nisu išle žičarom na Srđ ali i to im je u planu. Što se covida tiče, upoznate su sa situacijom. I na tu temu ove Amerikanke reagiraju simpatično i kroz smijeh kažu:

- Dubrovnik je baš savršeno i prekrasno mjesto za biti u karanteni.

Pozdravljamo se s njima jer, unatoč neuobičajeno toplom zimskom vremenu, kroasani im se brzo hlade. Sreli smo u našem turističkom điru i ekipu iz Barcelone koja je u Dubrovnik došla na izlet iz Crne Gore.

Srećemo i Yumi iz Japana, koja trenutačno radi u Belgiji.

Došla je razgledati Dubrovnik na preporuku kolega s posla. U Hrvatskoj je četiri dana. Bila je u Splitu, želi što više toga vidjeti. Hotelski smještaj za 70 eura po noćenju za nju je jeftin i razuman s obzirom da nije sezona. Iako je cijepljena, nosi masku i vani, izbjegava gužve, ne ide u restorane i kafiće.

Iz hladnoće u toplinu

Četvorka iz Indije, Kartik, Santos, Gopi i Kaveri, rade u Njemačkoj. Ljubitelji 'Game of Thrones' jednoglasno su odlučili preko Austrije i Slovenije skoknuti do hrvatskog grada gdje je bio set spomenute serije, a potom će u Zagreb.

image
Četvorka iz Indije, Kartik, Santos, Gopi i Kaveri stigli su do hrvatskog juga, među ostalim, i zbog ugodnih temperatura
Tonči Plazibat/Cropix

- Dubrovnik nije jedini grad koji ćemo obići. Htjeli smo se maknuti iz hladne Njemačke u zemlju u kojoj je toplije vrijeme i baš smo pogodili. Kad smo se odlučili putovati, svaki dan smo provjeravali na internetu covid statistiku i Slovenije i Hrvatske. Francuska i Španjolska nisu bile opcija jer su u njih brojke zaraženih bile velike – kažu nam Indijci koji su također odsjeli u privatnom smještaju. Obišli su već nekoliko znamenitosti, bili s vodičem Viktorom na turi po prostorima gdje se snimala 'Igra prijestolja'.

Svakako, neki su turisti došli zbog ljepote Grada i bogate povijesti, neki zbog izmišljene serije, malo njih zbog novogodišnjeg dočeka u Dubrovniku. Kad se sve zbroji, razlozi dolaska manje su važni, važno je da su nam tu, pokazujući da bismo mogli imati i zimske turiste, ako bude pameti.

04. svibanj 2024 14:17