StoryEditorOCM
DubrovnikREAKCIJE NE JENJAVAJU

Daleka obala pokazala se vrlo ‘dalekom‘: Iz Grada poručuju kako su koncert organizirali s najboljom namjerom, ali da će ubuduće razmisliti o drukčijim načinima organizacije

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
8. prosinca 2021. - 18:28

Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu odlukom stožera su zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na javnim mjestima na otvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju osobe samo s EU digitalnom potvrdom, a za što je nadležni stožer unaprijed dao suglasnost - glasi odluka Nacionalnog stožera o ograničavanju okupljanja. Ona podrazumijeva i posebnu regulaciju koncerata na otvorenom - mogu se održavati samo ako publika ima covid potvrde.

SLIKOVIT PRIKAZ

Time je stožer onemogućio pristup necijepljenim i nepreboljenim građanima na ovakva događanja. Što o tome misle građani, zorno je pokazao sinoćnji koncert Daleke obale, upriličen baš povodom Dana dubrovačkih branitelja. I sam frontmen grupe osjećao se nelagodno, pa je više puta pozvao da se publika iza ograde, koja je bila daleko mnogobrojnija od nekolicine unutar ograde, pusti pred pozornicu.

image
Sa sinoćnjeg koncerta Daleke obale
Tonći Plazibat/Cropix

- Voljeli bi da se ne dijelimo. Dajte, pustite ljude unutra. Počet ćemo s najljepšom hrvatskom domoljubnom pjesmom. Ne možemo početi svirati dok ljudi ne dođu ovamo – pozvao je frontman grupe. Nekoliko dana prije koncerta dijelilo se 400 karata za one s covid potvrdama, ali broj unutar ograde nije prešao 50-tak ljudi. Mnogi s covid potvrdama solidarizirali su se s onima iza ograde i ostali s njima, svjedoče sudionici događaja. Slikovito rečeno, izgledalo je to ovako - u prvim minutama koncerta pred Dalekom obalom bio je omeđeni 'pusti otok' s Orlandom kao palmom, a tek u daljini naziralo se 'kopno' načičkano publikom. Između su patrolirali 'morski psi', opisuje nam sudionik. 

'Ne znam vide li oni koji su ovo naredili da je ovo sramota da se provede u djelo. Samo su izvođačima izazvali neugodnost, a događaj upropastili', 'Premala je distanca, trebali ste staviti ogradu na Pile', 'Ja sam cijepljen, ali ovo je sramota', 'Na Dan branitelja, sramotno', 'Tužno i žalosno', 'Da smo prije 30 godina bili ovako podijeljeni, Dubrovnik ne bi bio slobodan', samo su neki od komentara s društvenih mreža.

'BRIGA ZA NAŠE ZDRAVLJE', ALI KAKO GDJE

U svjetlu znanstvenih činjenica po kojima i cijepljeni prenose virus, a na otvorenom je za to puno manja mogućnost, ovakva odluka pred blagdanska događanja u praksi se pokazala kao apsurd sa samo jednim ciljem - uvođenjem covid potvrda koje, kako dokazuje znanstveni svijet, ne štite zdravlje. Da je tome tako, dokaz su i događanja na otvorenom za koja se ne traže covid potvrde 'jer je to nemoguće organizirati', iako je broj posjetitelja daleko veći od 100. Tako primjerice, Turistička zajednica Grada Zagreba organizira koncerte na zagrebačkom Zrinjevcu. Zbog otvorenosti prostora tamo je nemoguće organizirati provjeru covid potvrda pa se ona od publike niti ne traži, piše Jutarnji list. Znači, na Zrinjevcu nema brige 'za naše zdravlje'.

Da su covid potvrde 'promašile futbal', pokazuje i novo pravilo koje danas stiže iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – svi bliski kontakti zaraženog novim sojem omnikron moraju u karantenu na 14 dana bez obzira jesu li cijepljeni, preboljeli ili ništa od toga.  

image
Ispred pozornice su mogli samo oni s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
Tonći Plazibat/Cropix

SVJESNI SMO DA NIJE DOBRO PRIHVAĆENO

Pitali smo Grad Dubrovnik za komentar na sinoćnji koncert i činjenicu da je većina publike na koncertu ostala iza ograde:

- Grad Dubrovnik organizirao je sinoćnji koncert u čast dubrovačkih branitelja, s najboljom namjerom da se naši sugrađani zabave. Pritom smo bili dužni poštovati epidemiološke mjere Nacionalnog stožera i na terenu sve pripremiti sukladno važećim preporukama i mjerama suzbijanja širenja virusa, jer se sva javna događanja posebno kontroliraju. Međutim, svjesni smo kako takav način organizacije sinoć nije dobro prihvaćen od građana i svakako ćemo razmisliti o drukčijim načinima organizacije budućih koncerata koje smo najavili u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala – odgovorili su iz glasnogovorničke službe Grada.

18. travanj 2024 04:43