StoryEditorOCM
DubrovnikPROSTOR VRIJEDNE PROŠLOSTI

Čuvari sjećanja na simbol pobjede i slobode: u tvrđavi Imperijal obilježeno 15 godina rada Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik

Piše Dv
4. prosinca 2023. - 15:39

U sklopu Programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 2023. i 15. obljetnice djelovanja Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal na Srđu, simbolu obrane Dubrovnika i pobjede u Domovinskom ratu, otvorena je izložba „15 godina čuvara sjećanja u simbolu pobjede i slobode“, a otvorio ju je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Prikazan je razvoj jedinstvenog in situ muzeja od početaka djelovanja u tvrđavi Imperijal do danas. Naime, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, koji je kao ustanova osnovan 2016. godine, obilježava 15. obljetnicu postavljanja stalne izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ u tvrđavi Imperijal.

image
Božo Radić/Cropix

Naime, tijekom prve polovice 2008. godine realizirana je akcija prikupljanja muzejske građe kroz suradnju voditeljice projekta osnivanja Muzeja Domovinskog rata Varine Jurica Turk s Udrugom ZNG–e Dubrovnik 1991. i istaknutim dubrovačkim braniteljima. Prikupljeno je više od 1500 izvornih ratnih fotografija, oko 120 sati video snimaka te deseci predmeta i dokumenata. Stručnom obradom ove vrijedne građe uspješno je realizirana izložba “Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.–1995.”, kao dio projekta izrade budućeg stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, u prostoru tvrđave Imperijal na Srđu, koja za sve Dubrovčane predstavlja simbol herojstva i pobjede u Domovinskom ratu. Od otvorenja do danas razgledalo ju je više od 800.000 posjetitelja.

image
Božo Radić/Cropix

Gradonačelnik Franković u svom je obraćanju istaknuo važnost pamćenja i očuvanja istine o ovom dijelu dubrovačke i hrvatske povijesti živom te njenom prenošenju novim generacijama, ali i brojnim stranim posjetiteljima koji pokazuju izniman interes za tematiku Domovinskog rata i hrabre obrane Dubrovnika. Prisjetio se pritom poznatih riječi pokojnog generala Nojka Marinovića koji je rekao „Djecu moramo učiti da pamte, a ne da mrze, jer pamćenje je alat, a mržnja golemi teret“.

Na otvorenju izložbe govorila je još ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo Đuraš.

image
Božo Radić/Cropix

Djelujući u visokovrijednim poviješću bogatim prostorima tvrđave Imperijal Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik omogućeno je revitaliziranje i oživljavanje mjesta koje je bilo i ostalo simbol pobjede i slobode u Domovinskom ratu. Danas se u njemu čuva više od 20 tisuća fotografija i 7 tisuća predmeta i dokumenata. 

29. travanj 2024 03:46