StoryEditorOCM
DubrovnikZA DESPET TRENDOVIMA |

BRUNO DI CEGLIE OTVORIO BIZNIS USRED KORONE Domaći ljudi i gosti iz cijele Hrvatske dobrodošli su u Lazarete

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
7. rujna 2020. - 18:26
U vrijeme korone otvoriti restoran s barom činilo se kao ludost, ali Bruno Di Ceglie nije se dao obeshrabriti. U lipnju je otvorio Kavanu Lazareti, u kojoj je danas zaposleno deset djelatnika, a gostiju ne manjka. Kako je tek otvorio obrt, nije imao pravo na pomoć države za plaće, pa ih je morao sam 'izmisliti'. U kreditima je, ali poznato je da 'tko ne riskira, ne profitira', a za to treba dobra doza hrabrosti u vremenima koja su cijeli svijet, osim Kine, bacila na koljena.
 

Uvijek sam to htio


Iako nikad prije nije držao ugostiteljski objekt, Bruno nije bio bez iskustva – radio je u restoranu dvije godine, prije nego je odlučio svoj san provesti u djelo. Uvijek je maštao o nekom lokalu u koji bi dolazili domaći ljudi, gdje bi svirala dobra muzika i nudila se dobra hrana. Javio se na natječaj Dubrovačke baštine i uzeo u najam dva prostora u Lazaretima. Uložio je velike novce u opremu, ali vjeruje da će mu se to jednog dana isplatiti.

image
Tonći Plazibat/HANZA MEDIA


Prije nego je otvorio Kavanu Lazareti, savjetovao se sa svojim prijateljem Lukom Šimunovićem, profesorom u Turističkoj školi i čovjekom koji ima puno iskustva u otvaranju raznih ugosteljskih objekata. Ništa nije htio prepustiti slučaju...

- Otvorio sam 21. lipnja. Natječaji za prostore bili su u prosincu, dao sam ponudu za oba, računajući da ću dobiti barem jedan. Kao jedini ponuditelj na kraju sam unajmio i jedan i drugi, uložio jako puno novca i upustio se u ovaj posao iza kojeg stojimo samo ja i moja obitelj – govori Bruno Di Ceglie, poznat Dubrovčanima kao nekadašnji HNS-ovac i kandidat za zamjenika gradonačelnika Dubrovnika na izborima 2017.
 

Popularne cijene


U međuvremenu se ostavio politike i uhvatio ugostiteljskog kruha koji je sigurno puno teže zaraditi, posebno nekome tko je krenuo od 'nule', kao što je njegov slučaj. Svjestan da neće biti lako, pazio je na svaki detalj; svaki stol odiše Mediteranom, metvica privlači mirisom iz male grastice, osoblje u bijelim košuljama donijelo je iskustvo iz poznatih dubrovačkih restorana, a cijene su vrlo popularne. Biftek je 110 kuna, rižot s morskim plodovima 75, ravioli s pršutom i sirom u umaku od tartufa 85, buzara od mušula 58 kuna, hladni riblji pjat 85, lignje sa žara 68 kuna... Zanimljivo je da se u Kavani Lazareti ne pravi razlika između stranog i domaćeg gosta – za svih vrijede iste cijene.

image
Tonći Plazibat/HANZA MEDIA


Za desetak stolova u nizu zatekli smo petnaestak gostiju, pozdravljaju u prolazu s osmijehom na licu. Bruno ističe da mu neki strani gosti, koji u Dubrovniku borave pet dana, dolaze svih pet dana na objed. Voli sjesti s gostima i biti pravi domaćin. Idealno je ovo mjesto za nekog tko se želi maknuti od gradske vreve, mada je ove godine pretjerano reći da je uopće postojala. Prvi susjedi su mu Linđo i Dubrovačka baština, a na platou Lazareta bili su izlošci Igora Hajdarhodžića.

Umjetnička atmosfera privlači i sve vrste umjetnika – i glumce i slikare i glazbenike, a svratio je nedavno i Mirko Fodor s HTV-a, snimajući neku emisiju u koju je uključio i Kavanu Lazareti.

Naš sugovornik nada se da će investiciju isplatiti u idućih pet godina, jer nije otvorio da bi nabrzinu zaradio, ističe. Stoga su i cijene kakve jesu. Bruno Di Ceglie nada se da će ovdje u Lazaretima poslovati idućih 30 godina, sebe vidi tu i u dalekoj budućnosti.
 

Radit će cijelu godinu


- Tko me zna, zna da sam uvijek htio imati nešto svoje, tipa 'pasta, pizza, rikula' – smije se.

– Lijepo je i siguran sam da će saživjeti. Zahvaljujem Dubrovačkoj baštini jer smo našli zajednički jezik, a gradska vlast omogućila mi je od 1. listopada do 1. svibnja da preživim. U tom periodu, naime, najam gradskih prostora i površina je besplatan. Ususret su mi izašli i konzervatori svojim savjetima – kaže.

image
Tonći Plazibat/HANZA MEDIA


Kavana Lazareti oplemenila je ponudu ovog dijela Grada. Prije njega bilo je nekako prazno, kažu mu naši ljudi, a nije ih strah ni otvoriti cjenik, dodaje s osmijehom.

- Namjeravam raditi cijelu godinu, i volio bih da dođe što više domaćih gostiju iz cijele Hrvatske - naglašava. Deset djelatnika minimum je za ovoliki prostor, a Bruno se nada da će već sljedeće sezone zaposliti duplo više osoblja. Svi su zaposleni čeljad iz Grada, osim jednog kuhara koji je iz Osijeka.

Radno vrijeme je od 8 do 24, s time da petkom imaju živu muziku. Nada se da će sljedeća sezona biti puno bolja od ove, koja je već na izmaku, a bila je samo sjena prošlogodišnjoj.
24. travanj 2024 00:17