StoryEditorOCM
DubrovnikCIJEPLJENJE U SPORTSKOJ |

BRANKO BAZDAN Odaziv je dobar, danas bi se trebalo cijepiti oko 800 stanovnika Županije

Piše kf
18. ožujka 2021. - 10:38

U Sportskoj dvorani u Gospinom polju u tijeku je organizirano masovnije cijepljenje protiv Covida-19. Na punktu u Sportskoj dvorani na raspolaganju je 500 doza cjepiva, te još 290 kroz ordinacije obiteljske medicine na otocima, u Konavlima, Župi, Stonu i Janjini. Riječ je o AstraZenecinom cjepivu, a do 18 sati poslijepodne trebalo bi se cijepiti oko 800 žitelja Dubrovačko-neretvanske županije.

- Odaziv je dobar, svako 20 minuta smo naručili po 30 pacijenata tako da ne čekaju ni ispred dvorane ni kad se cijepe, jer moraju nakon cijepljenja ostati u dvorani 15 do 20 minuta i onda idu kući. Nema gužvi, a ovaj način se pokazao dobar i za prošlotjednog cijepljenja – kaže ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan.

Je li bilo otkazivanja cijepljenja AstraZenecom zbog bojazni u moguću povezanost spomenutog cjepiva s pojavom tromboze u pojedinim slučajevima.

- Bilo je otkazivanja, liječnici obiteljske medicine su telefonima zvali tako da oni koji su odbili nisu na listi. Na listi su samo oni koji su prihvatili cijepljenje AstraZenecom, ima još zainteresiranih. A vidjet ćemo danas koja će odluka EMA-e biti, ja sam uvjeren da će produžiti ali vidjet ćemo – kaže Bazdan.

Naime, Europska agencija za ljekove (EMA) za danas je najavila sastanak jer više je europskih zemalja privremeno obustavilo uporabu AstraZenecina cjepiva zbog sumnji u vezi sa zgrušavanjem krvi. Iz te agencije su stalno naglašavali kako su prednosti cjepiva i dalje veće od rizika, a hoće li doći do promjene stava znat će se nakon najavljenog sastanka. 

- Planiramo u srijedu organizirati ponovno cijepljenje na punktu u Sportskoj dvorani, sve ovisi koliko će doći doza cjepiva – kaže Branko Bazdan i dodaje kako vjeruje  da će se jednom tjedno moći organizirati procjepljivanje s ovolikim dozama, znači oko 800 žitelja Županije.

A što kažu oni koji su se jutros odazvali cijepljenju:

- Prirodni je strah ali medicina je dala cijeli napor da pomogne i ko sam ja obični građanin da mogu to sudit. Odlučio sam se na cijepljenje – kaže sugrađanin Ivo dok čeka na cijepljenje, a Vlaho dodaje:

-Nema straha od AstraZenece ni ijednog drugog cjepiva jer cijepljenje je korisnije od rizika, tako su rekli. Što više reć, sve je rečeno. Mora se cijepit, bolje je. Uostalom toliko se ljudi cijepilo pa zašto ne i ja.

U Županiji se do sredine tjedna cijepilo 8987 osoba prvom dozom te 2047 osoba drugom dozom. Od cijepljenih prvom dozom, njih 4291 se cijepilo Pfizerovim cjepivom, 4271 AstraZeneca cjepivom te 424 cjepivom Moderna, podaci su županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

18. travanj 2024 08:36