StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.|

BOŽO PETROV: Zamjenski vezovi na Lapadskoj obali moraju se osigurati odmah, a za gradske pontone mogu reći ‘tko živ, tko mrtav‘ za tri godine

Piše Anton Hauswitschka
30. ožujka 2021. - 11:05
Kandidat Mosta za Dubrovačko-neretvanskog župana Božo Petrov u razgovoru sa građanima na BataliAnton Hauswitschka

Kandidat za Dubrovačko-neretvanskog župana i predsjednik Mosta Božo Petrov u utorak se u Dubrovniku susreo sa vlasnicima plovila koji će zbog proširenja Lapadske obale ostati bez vezova. U ime vlasnika sa problemom s kojim su suočeni Petrova je upoznao Mišel Lupis, pokretač građanske inicijative kojoj se u samo nekoliko dana pridružilo čak 700 građana.

- Naši problemi sežu 'tri koljena' u povijest a do sada nisu riješeni. Mi samo tražimo adekvatan vez za naše barke koje moramo maknuti sa sadašnjih jer kreću radovi na Lapadskoj obali. Pozdravljamo inicijativu gradonačelnika Mata Frankovića da Grad osigura tri dodatna pontona za vezove u komunalnoj lučici Batala, no ne znamo kada će se to ostvariti, a nama rješenje treba odmah – poručio je Lupis.

image
Kandidat Mosta za Dubrovačko-neretvanskog župana Božo Petrov u razgovoru sa građanima na Batali
Anton Hauswitschka

Božo Petrov istaknuo je kako su komunalni vezovi u isključivoj nadležnosti Dubrovačko-neretvanske županije. – Podržavamo ovu građansku inicijativu jer komunalne lučice su u nadležnosti županije koja im mora osigurati vezove za njihova plovila. Ne možete započeti, doista vrijedan projekt proširenja Lapadske obale a da vam na pamet ne padne 200, 300 građana koji tu imaju vezove. Treba naglasiti da u ovom slučaju osim gruškog zaljeva ima još lokacija pogodnih za komunalnu lučicu no na tome nitko godinama nije radio. I sada se od ljudi traži da maknu barke, pa gdje će ih maknuti – zapitao je Božo Petrov dodajući kako je najava dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića o nabavci pontona dobra, no naglasio je kako problem riješiti odmah, a ne kap projekt za četverogodišnji mandat. – Kako bi rekao moj kolega Maro Kristić, za tri, četiri godine 'tko živ, tko mrtav'. Sada treba djelovati, i ovo nije samo problem u Dubrovniku već i u drugim područjima Dubrovačko-neretvanske županije. A vlasnici čak nude javno-privatni model, spremni su uložiti u svoje vezove! Dakle, Županija tek treba pokazati dobro volju i organizirati rješavanje tog problema što ih financijski neće stajati ni kune – naglasio je Božo Petrov poručivši kako će njihova županijska administracija nakon izbora u svibnju riješiti te probleme.

Upitan za anketu za Dubrovačko-neretvansku županiju koju je naručio HDZ a po kojoj je njihov kandidat, aktualni župan Nikola Dobroslavić sigurni pobjednik nakon drugog kruga u koji ulazi i nezavisni Roko Tolić, Petrov je poručio kako je HDZ naručio anketu i kako to o njoj govori sve. – Mostu i meni ne trebaju ankete. Mi razgovaramo sa građanima i znamo kako razmišljaju, a jedina prava anketa su izbori. HDZ radi sve da izbjegne moj ulazak u drugi krug u kojem ću bez problema pobijediti Dobroslavića koji će ovaj put dobro oznojiti na izborima, a građani će dobiti županiju koja će im biti na usluzi - kazao je Petrov.

image
Kandidat Mosta za Dubrovačko-neretvanskog župana Božo Petrov u razgovoru sa građanima na Batali
Anton Hauswitschka

Mostov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, Maro Kristić podsjetio je kako rješavanje vezova na Batali ne može čekati naredne četiri godine te kako je pitanje kada će se ostvariti najava aktualnog gradonačelnika da će Grad kupiti tri pontona za nedostajuće vezove. – Mato je obećao pontone, to je pohvalno, no to ne može čekati četiri godine. Građani žeže sufinancirati rješavanje njihovog problema kroz javno-privatni projekt u kojem se, to treba naglasiti, ne može ništa 'zavlačiti' kao što je to napravljeno sa javnom garažom. Ovdje je sve čisto – kazao je Krisdtić no novinare je zanimalo zašto se kao županijski i gradski vijećnik nije zalagao da se problem riješi prije. – Jako sam puno puta i na Gradskom vijeću i u županijskoj Skupštini govorio o ovome problemu. No vladajući nisu ništa napravili da ga riješe – poručio je Maro kristić. Na insinuacije kako podržava Građansku inicijativu jer mu suprugin brat ima tri plovila vezana na Batali, Kristić je istaknuo kako to nema nikakve veze te kako brat njegove supruge nije član Građanske inicijative koju su pokrenuli vlasnici baraka i brodica vezanih na Lapadskoj obali.

23. travanj 2024 01:28