StoryEditorOCM
DubrovnikVRTIĆ GRUŽ SJETIO SE DOBROTVORKE

BLAGDANSKI VREMEPLOV Tetu Danicu Casagrande u kostimu Svetog Nikole pratio je dobri Krampus...

Piše d.v.
4. prosinca 2018. - 11:43
U ovo blagdansko vrijeme u nama se javlja osjećaj dobrote, pažnje prema drugima, potreba darivanja i međusobne ljubavi.
S obzirom da nam se približava blagdan sv. Nikole prilika nam je da tu ljubav i radost podijelimo s drugima, a posebno prema djeci.Sveti Nikola, svetac iz lV stoljeća je svojim životom zaslužio da bude zaštitnik djece i pomoraca.

Te ratne 1992. godine prisjećamo se prvog dočeka sv. Nikole u našem vrtiću. Djeci smo pričale svoje doživljaje iz djetinjstva. Pozorno su nas slušala i na svu sreću od tada mogla doživjeti zajedničku radost dočeka sv. Nikole. Veliki dobrotvor i poticatelj bila je pokojna gospođa Danica Casagrande. Rado bi pohodila naš vrtić u biskupskoj odjeći (sv. Nikola – biskup) i predstavljala sv. Nikolu. Uvijek je s radošću odglumila svoju ulogu i nikome je nije prepuštala. Bila je dobri duh našega vrtića. To neiscrpljivo vrelo ljubavi prema djeci nas je obvezalo da nastavimo tradiciju.

A, Krampus ? Njega nam nije bilo teško naći. Plijenio je dječja srca i duše. To je jedan dobri Krampus pun duha, vedrine, šale i razigranosti. Za razliku od 1992. godine kada smo sve čizmice ručno šivali, danas djeca s radošću donose svoje urešene čizmice u nadi da će ih sv. Nikola napuniti. Međutim, te prve godine kad nismo imali što staviti u čizmice stiglo nam je veliko iznenađenje na radost sviju nas. Jedan roditelj velikog srca dovezao nam je šleper pun radosti i iznenađenja.

I, eto sveti Nikola napunio naše čizmice i naša srca.Dakle već dvadeset i sedam godina pohodi nas sv. Nikola s istom radošću i veseljem.

Iako naša draga tete Danica nije više među nama, ta veza i nit ljubavi nastavlja se s njenom obitelji. A, sveti Nikola ? Tu lijepu obvezu preuzeli su roditelji koji inače sudjeluju u svim vrtićkim događanjima. Vjerovali ili ne Krampus je još uvijek onaj stari, razigrani među djecom omiljeni. Želimo da sv.Nikola u nama probudi osjećaj dobrote, plemenitosti, vjere i ljubavi kao što je i on sam nosio i širio prema drugima.

Kolika sreća naša srca kupa
Ko´ obitelj jedna evo tu smo skupa
Veseli smo i pjesma se ori
Vesele se s nama i nebeski dvori.
Sto ti puta hvala Nikola sveti
Molimo te; i nas se sjeti!
I tako je to još i danas. Uvijek ima jedan poseban dan kad dijete otkrije da ga još netko voli i misli na njega !
I mi smo bile u ovoj priči kada samo bile male …


Odgajateljice vrtića Gruž – Maja Šoš, Azra Tanović, Ana Župan, Luce Vukić, Marica Kristić i Amra Džanković
02. svibanj 2024 22:04