StoryEditorOCM
DubrovnikPOTROŠAČKI MJESEC

Blagdanski stol ove godine zbog inflacije nikad skuplji: ‘Nije isto trošiti u kunama i eurima, ali će se malo tko odreći bakalara, odojka, sarme, kolača...‘

Piše MRK
4. prosinca 2023. - 19:58

Što staviti na blagdanski stol u uvjetima inflacije koja je ove godine cijene namirnica za tradicionalna blagdanska jela podigla na mnogima nedostupne visine.

I dok s jedne strane Ministarstvo gospodarstva objavljuje kako je potrošačka košarica jeftinija, tajni kupci potrošačkih udruga tvrde da u godinu dana zapravo nije pojeftinio nijedan jedini proizvod. Svakako poskupljenja su jedna od glavnih tema u javnom i društvenom životu na početku mjesec kad je potrošnja građana na godišnjem vrhuncu. Uz silna poskupljenja hrane, sindikati procjenjuju da će ovogodišnja blagdanska košarica biti skuplja od lanjske u prosjeku za 10 posto.

Kako je objavilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta potrošačka košarica Konzuma, koja podrazumijeva 365 artikala, iznosi 925,54 eura (6973,50 HRK) i jeftinija je za 5,56 posto na godišnjoj razini. Potrošačka košarica Tommyja s 365 artikla iznosi 912,42 eura (6874,50 HRK) i jeftinija je za 8,76 posto. Također, Konzum je snizio cijene za 146 proizvoda, a Tommy za 161.

image
Julian Stratenschulte/Dpa Picture-alliance Via Afp

Među proizvodima koji su pojeftinili nisu namirnice koje se pripremaju za blagdanski stol, već je riječ o proizvodima čije je cijene ograničila Vlada. Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača ističu da u 15 mjeseci od kada tajni kupci bilježe cijene nije uopće bilo pojeftinjenja nego samo  trgovačkih akcija nakon kojih su cijene vraćene na staro, ili su to proizvodi ograničenih Vladinim mjerama.

Hrvatska se prema Eurostatu nalazi na drugom mjestu s inflacijom od 5,5 posto, odmah iza Slovačke, s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, dvostruko većim od prosjeka u Europskoj Uniji i porastom cijena oko sedam posto unatrag godinu dana.

To je razlog zbog kojeg potrošači ističu da će ove godine potrošiti manje nego lani. Nije isto trošiti u kunama kao u eurima, govore, no nekih se osnovnih stvari za blagdanski stol neće odreći  – bakalara, odojka, sarme, kolača...  

Prikupili smo nekoliko cijena iz  popularnih trgovina na dubrovačkom području. Među  najskupljim namirnicama dakako sušeni je bakalar bez kojega nema Badnjega dana, a cijena iznosi od  16,59€/kom, do čak  28.69 €/kom.  Fileti smrznutog crnog bakalara koštaju 5.99€ za 400 grama, a fileti bijelog  6.99€ po komadu.  

 Za one koji ne vole bakalar ili im je preskup, tu je smrznuta lignja patagonica za 11,02€, po kilogramu ili crveni bodečnjak bez glave od 525 g  za 7,30€.  

Za one koji rade francusku salatu 600 grama majoneze trebat će izdvojiti od 4.99 do  5,19 eura, a za smrznuti mix povrća od 400 grama 1,99 eura.

Za mljeveno miješano meso za sarmu  treba 3,95 eura i 4,49 eura  za pola kilograma, a  glavica kiseloga kupusa košta 3,14 eura.

image
Ante Cizmic/Cropix

Radite li za blagdane samo dvije, tri vrste kolača od jednog tijesta neizostavni su orasi koji koštaju 7,99€ po kilogramu i maslac koji smo najjeftiniji našli za najnižu cijenu od 1,59 €/kom, a redovita je cijena  2,59 eura.  Čokolade za kuhanje od 300 grama  najjeftinije se nađu po cijeni od  1,85 i 2,65 eura.

I sve to bez svega potrebnoga za hladna predjela, pršuta, pancete, sira, kiseliša, ali i glavnog jela, purice ili odojka.

Zbog afričke svinjske kuge cijena pravog domaćeg odojka cijenom je već dosegla  14 eura, a purice 13 eura po kilogramu!

Usprkos tome držeći se one, bolje da propadne selo nego običaji, domaćini Mirisa Božića u Konavlima proteklog su vikenda zajedničkim soljenjem mesa i pripremom kobasica kojima će se počastiti gosti i posjetitelji ovogodišnjeg Festivala zelene menestre u Konavlima spravljali svinjske glave i nogice. Po posebnoj recepturi su napravljene i domaće kobasice. Bez zelene menestre nema ni Božića u dubrovačkom kraju.

01. svibanj 2024 10:59