StoryEditorOCM
DubrovnikMIMOHOD SJEĆANJA

Bijeli ljiljani za žrtve, a međunarodnoj zajednici snažna poruka iz Dubrovnika: ‘Genocid poput onog u Srebrenici više se nikad ne smije dogoditi!‘

Piše DV
11. srpnja 2023. - 14:53

Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika i ove su godine u znak pijeteta za žrtve srebreničke tragedije organizirali mimohod Stradunom do Starog porta kako bi se na taj način prisjetili genocida počinjenog prije 28 godina. U more su bačeni bijeli ljiljani za žrtve stravičnog zločina.

image
Grad Dubrovnik/

Čelnik županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Orhan Zubčević izjavio je kakomimihodom žele poručiti domaćoj, ali i međunarodnoj zajednici da se 1995. godine, mogao spriječiti genocid.
- Srebrenica je bila zaštićena zona, prepuštena na upravljanje međunarodnoj zajednici koja nažalost ništa nije učinila po tom pitanju - kazao Zubčević i dodao kako su Bošnjaci duboko svjesni činjenice da se i danas relativizira pa i skroz negira zločin genocida, kako u samoj Bosni i Hercegovini, tako i šire.

image

Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Grad Dubrovnik/

Predsjedavajući gradskog Vijeća Esad Čustović naglasio je kako iz Dubrovniak žele poslati poruku svjetskoj javnosti, moćnicima, posebno Bošnjacima, da se srebrenički genocid ne smije zaboraviti i da se više ne bi smio nigdje dogoditi.

- Nažalost, prije više od godinu dana imamo strašnu, brutalnu agresiju Rusije nad Ukrajinom gdje imamo elemente genocida. I svjetska javnost i moćnici nisu izvukli nikakve pouke iz tog genocida u Srebrenici i Istočnoj Bosni - zaključio je Čustović i upozorio da bi, ako ponovno izostane reakcija međunarodne zajednice,moglo doći do većih problema u B i H, sličnim onima iz 1990-tih.

image
Grad Dubrovnik/

Okupljenima su se u mimohodu priključili i predstavnici Grada i Županije, a predsjednik Gradskog vijeća Dubrovnika Marko Potrebica ukazao je na važnost očuvanja sjećanja na ljude čija žrtva i danas vapi za pravdom:

- I zato je važno da mi koračamo danas Stradunom i sjetimo se male djece, drugih žrtava u Srebrenici, ali i svih drugih žrtava u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Grad Dubrovnik je ponosan na današnje obilježavanje, i tako će i dalje biti - poručio je Marko Potrebica.

 

28. travanj 2024 07:14