StoryEditorOCM
DubrovnikJE LI KARTA ZA ŽIČARU PRESKUPA?

Anto Rusković: Veseli nas da smo na rang listi s Eiffelovim tornjem, Palačom Schonbrunn i Postojnskom jamom jer svaka od ovih atrakcija vrijedi svakog novčića plaćenog za kartu!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
26. travnja 2022. - 18:17

Portal SavingSpot proučio je recenzije na TripAdvisoru i sastavio listu najprecjenjenijih turističkih atrakcija na svijetu. Na listi se našla i jedna atrakcija u Hrvatskoj, a riječ je o žičari u Dubrovniku za čiju povratnu kartu posjetitelji moraju izdvojiti 200 kuna po osobi.

Ocjenu da je karta za žičaru (pre)skupa na našu je molbu komentirao predsjednik Uprave 'Excelsa nekretnina'  Anto Rusković:

image

Domaćima je i dalje cijena karte 15 kuna 

Tonci Plazibat/Cropix

- Cijena karte za žičaru, odrasla osoba dvosmjerna vožnja, u iznosu od 200,00 kuna je sasvim sigurno za građanina koji zarađuje prosječnu hrvatsku plaću previsoka – rekao je. - U tome žičara nije iznimka, cijena većine dubrovačkih atrakcija i uopće turističkih usluga je previsoka za onog tko zarađuje prosječnu hrvatsku plaću. Tipično je za sve gradove koji su jake turističke destinacije, ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu, da su cijene previsoke za lokalno stanovništvo, budući da se iste određuju sukladno potražnji koju u velikoj većini generiraju strani turisti. No, treba naglasiti da lokalno stanovništvo ima posebnu cijenu karte za žičaru, a ona iznosi 15 kuna za odraslu osobu, dvosmjerna vožnja i ista je od 2016. Godine – istaknuo je Anto Rusković.

image

Žičara u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

- Što se tiče nedavne objave na portalu SavingSpot, koju objavu je prenio vaš portal kao i brojni drugi, da je žičara najprecjenjenija atrakcija u Hrvatskoj, treba istaknuti da niti jedna objava nije sadržavala objašnjenje o metodologiji koja je korištena za izradu te rang liste, a što bi, da je objavljeno, pomoglo pravilnom razumijevanju te vijesti. Naime, izvorna objava je učinjena na blogu www.cashnetusa.com/blog, a na kraju članka je objašnjena metodologija koja je korištena. Sastavljači te rang liste su pretražili sve komentare na Trip Advisoru i brojali svaki komentar koji je sadržavao riječ „expensive” tj. ”skupo”. Ona atrakcija u svakoj zemlji kod koje se najveći broj puta pojavljuje riječ ”skupo” je rangirana kao najprecjenjenija. No, ako pogledate objave na Trip Advisoru za žičaru, vidjet ćete da je najveći broj komentara koji sadrži riječ 'skupo' zapravo pozitivan, budući da se u pravilu navodi ”skupo, ali vrijedi”, ”skupo, ali izvrsno” itd. Naravno, ima i komentara koji su potpuno negativni i to je sasvim u redu – naglasio je Rusković.

image

 Na Trip Advisoru ne misle da je žičara precijenja 

Tonci Plazibat/Cropix

- Svakako, veseli nas da smo se na toj rang listi našli u društvu Eiffelovog tornja, žičare u Funchalu na Madeiri, Palače Schonbrunn i Postojnske jame. Svaka od ovih atrakcija, po našem mišljenju, vrijedi svakog novčića plaćenog za kartu – zaključio je Anto Rusković.

26. lipanj 2024 10:03