StoryEditorOCM
DubrovnikVIJEST IZ DPDS-A

Amerlingova fontana prošla cjelovitu sanaciju, vratili joj stari sjaj

Piše DV
6. lipnja 2023. - 11:53

Amerlingova fontana, ukrašena kipovima Stojne i satira, remek-djelo hrvatskog kipara Ivana Rendića iz 1900. godine, na zahtjev Društva prijatelja dubrovačke starine, nedavno je prošla kroz cjeloviti proces sanacije te je vratila svoj nekadašnji sjaj. Kako je priopćila Uprava Društva, projekt obnove proveden je uz poštivanje svih potrebnih dozvola, uključujući odobrenje konzervatora dobiveno temeljem projektne dokumentacije tvrtke Studio presjek d.o.o.

image

Fontana prije i poslije sanacije

Dpds/Dpds

Tijekom sanacijskih radova, priopćili su, demontirani su dijelovi fontane kako bi se vratio izvorni izljev (rigalica), a nakon ponovne montaže, pristupilo se restauratorsko-konzervatorskim radovima. Sanirana su oštećenja i pukotine te su zamijenjene dotrajale fuge s ciljem sprječavanja daljnjeg curenja vode. Dodatno, izvršena je sanacija pločnika te vodovodnih i oborinskih instalacija unutar kruga dva metra od fontane.

image

Fontana prije i poslije sanacije

Dpds/Dpds

Amerlingova fontana bila je podvrgnuta cjelovitom čišćenju kako bi se uklonile naslage algi, nečistoća i kamenca, nakon čega je uslijedila rekonstrukcija oštećenih dijelova u skladu s dogovorom s nadležnim konzervatorom.

Građevinsko-obrtničke radove izvelo je Klesarstvo Šakota, dok je za restauratorsko-konzervatorske radove bila zadužena ovlaštena restauratorica Tjaša Kolačko. Procesom sanacije osigurana je dugotrajna zaštita ovog kulturnog spomenika, a ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 47.000 eura, bez PDV-a.

11. lipanj 2024 23:30