StoryEditorOCM
DubrovnikJER SMO ‘ZEMLJA BEZ ANESTEZIOLOGA‘

Ako mislite roditi bez boli, ‘nagovorite‘ dijete da na svijet dođe između 8 i 16 sati! Možda vam se posreći

Piše dv
19. travnja 2022. - 20:44

Peticija dubrovačke Facebook grupe "DUMam-e, Mame iz Dubrovnika i okolice", kojom se jesenas tražilo uvođenje epiduralne analgezije u Općoj bolnici, nije donijela rješenje. Pa čak niti mali pomak nabolje za dubrovačke mame.  U dubrovačkoj bolnici je  anestezija pri porodu moguća samo od 8 do 16 sati, pa čak i tada, pišu mame na društvenim mrežama: "epiduralna je kao polarna svjetlost, postoji, ali su je rijetki vidjeli".

- Sve je isto, anesteziologa nemamo. Mi smo zemlja bez anesteziologa, kako je jednom pisalo u jednom korektnom članku koji je našu bolnicu 'proslavio'. Mame nažalost, nisu dobile što su tražile,  što možemo, mi se trudimo koliko možemo,  ali situacija je vrlo kritična – govori ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

-  Bolnice naše veličine, imaju dva puta, pa čak i tri puta više anesteziologa nego mi.  Malo ljudi studira, malo ih se javlja na specijalizacije, a dolazak anesteziologa sa strane je vrlo skroman – navodi dr Bekić razloge neuvođenju epiduralne anestezije u dubrovačko rodilište. Kaže kako će se ovakva  situacija nažalost, sigurno nastaviti i u budućnosti, a situacija u rodilištu ostati kakva je bila i ranije.

Podsjetimo, u listopadu je Facebook grupa DUMame pokrenula peticiju kojom se tražilo da se ženama u Dubrovniku  omogući bezbolan porod.

Već prvoga dana prikupile su nekoliko tisuća potpisa.“ S obzirom da je zdravstvena zaštita u 21. stoljeću znatno napredovala od npr. 18. stoljeća i da je epiduralna u skoro svim bolnicama naprednih zemalja, apsolutno normalna stvar, mislimo da je zahtjev za omogućavanjem epiduralne u OB Dubrovnik, zapravo smiješan, ali nažalost, potreban. Ženama omogućiti bezbolan porod nije mala stvar, a svakako je moguć, pisale su među ostalim. „ Svatko treba imati mogućnost izbora. I ako je epiduralna nešto što rodilja želi dok donosi novo dijete na svijet, kako bi joj to najljepše iskustvo, ali i najveća bol bilo lakše, ne može postojati niti jedan opravdan razlog zašto takvo nešto ne bi bilo omogućeno u OB Dubrovnik,“ navodilo se u peticiji.  

Kao i danas i onda su u dubrovačkoj bolnici odgovorili da je problem to što nemaju dovoljno anesteziologa za takvo dežurstvo jer bi u slučaju pružanja usluge epiduralne anestezije rodiljama, dežurni anesteziolog morao biti uz rodilju u prosjeku idućih pet do šest sati, pa istovremeno ne bi mogao odraditi bilo koje hitno medicinsko stanje zbog kojeg je taj anesteziolog u dežurstvu, čime bi izravno bili ugroženi životi pacijenata.

Tada se doznalo da nije dubrovačka bolnica jedina koja se nosi s problemom nedovoljnog broja anesteziologa, niti samo dubrovačke rodilje rađaju bez ovakve pomoći. Liječnika anesteziologa nedostaje u čitavoj zemlji, a među svim liječnicima koji su posljednjih desetak godina  otišli raditi u inozemstvo upravo su najbrojniji anesteziolozi.

Ono što je u dubrovačkoj bolnici također ostalo isto od ranije su pohvale rodilja na društvenim mrežama, primaljama i osoblju dubrovačkog rodilišta.

30. svibanj 2024 09:57