StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvočeka li nas turistička zima ?

Zbog rata na Bliskom istoku ove zime neće nam faliti kruzera! Evo što kaže dubrovački gradonačelnik

Piše Kristina Filičić
2. studenog 2023. - 14:16

Dubrovnik je ograničio broj kruzera, disperzirao dolaske kroz cijeli tjedan. Kad je riječ o velikim brodovima ne može se dogoditi više od dva takva kruzera istovremeno. Prije nekoliko dana u gruškoj luci bila su privezana četiri kruzera.

- Kad gledamo kruzere gledamo i njihove kapacitete. Razlika je kad uplovi u Gruž kruzer s tri i još jedan s dvije i pol tisuće putnika i na taj način generiraju više od pet i pol tisuća putnika istovremeno u gradu. S druge strane imate situaciju koja se dogodila prije par dana bila su četiri kruzera, jedan je trebao biti usidren ispred Lokruma ali zbog nevremena je morao u Gruž. Ali na svim tim brodovima je bilo oko četiri tisuće gostiju. Pojasnio je gradonačelnik Mato Franković i nastavio:

image

Ilustracija

Bozo Radic/Cropix

- Ako u listopadu, studenom, prosincu, siječnju i veljači imamo zahtjev za manjim kruzerima koji su luksuznijeg tipa a ne remete svakodnevni život građana, ne opterećuju cestovnu infrastrukturu, ne izazivaju kaos na Stradunu, nemam ništa protiv da ih primimo. Ali prvenstveno mi o tome moramo biti na vrijeme obaviješteni kao što je u konkretnom slučaju Lučka uprava Dubrovnik obavijestila Grad na vrijeme pa smo mi automatski zaustavili daljnje bukiranje dnevnih izletničkih programa za grad. U tom trenutku mi gospodarimo situacijom.

Problem bi nastao, tvrdi gradonačelnik, da su u grušku luku primljena tri kruzera svaki nosivosti od tri i pol tisuće putnika.

- Da se ovo što je dopušteno prije par dana trebalo dogoditi u kolovozu ne bi to dopustili, grad i Lučka uprava zajedno. Prošla je kruz sezona ni jedan problem nismo imali. Bilo je problema na cesti, to je konstanta, nadam se da ćemo i tome doći kraju ali više nema priče o zagušenju povijesne jezgre, sve normalno funkcionira i gosti mogu uživati u Gradu – kazao je Franković pa ustvrdio kako je puno godina trebalo da do toga dođemo.

image

Ilustracija

Tonci Plazibat/Cropix

- U najavama imamo priličan interes za siječanj, veljaču i ožujak, vidjet ćemo koliko će se od toga realizirati. Razlog leži u ratnom stanju u pojasu Gaze i to dovodi veći interes kruz kompanija prema Mediteranu odnosno ovom našem dijelu, što bi potaknulo dodatno gospodarstvenike da odrade i jednu dobru zimsku sezonu – najavio je Franković.

30. travanj 2024 23:58