StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKOLIKO TURISTI TROŠE?

U srpnju skoro 400 posto bolje nego lani, ali to su ‘mrvice‘ prema 2019. godini!

Piše Silvia Rudinović
21. srpnja 2021. - 18:08
Sugovornici kažu kako je ovaj srpanj daleko bolji od lanjskog, nadaju se da sezona neće prerano završitiTom Dubravec/Cropix

U srpnju se na dubrovačke zidine popelo 42.800 posjetitelja, gotovo koliko u čitavoj prvoj polovici godine.

- To je desetak tisuća prodanih karata više nego u srpnju prošle godine. Bit će dobro ako se ovako nastavi, u suprotnom, ne piše nam se dobro – komentira Renata Andjus, predsjednica Društva prijatelja dubrovačke starine, koje upravlja zidinama.

image
Zidine nisu dostigle ni 10 posto zlatnih turističkih godina
Tom Dubravec/Cropix

Kako kažu u Društvu, u prvih šest mjeseci prodano je 44.800 karata, što je 9.900 karata više nego u prvom polugodištu 2020. Ipak, to nije ni 10 posto prometa ostvarenog rekordne turističke 2019. godine. Cijena ulaznice je 200 kuna za odrasle i 50 kuna za djecu, a za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije ulaz je besplatan.

Milijun naspram 8 milijuna 2019.

Turistima je zanimljiva Dubrovačka kartica ili Ducard, s kojom mogu ući na dubrovačke zidine, u šest muzeja, galerije, mauzolej Račić u Cavtatu i čitav dan koristiti javni gradski prijevoz Libertasovim autobusima. Ponuda ovisi o vrsti kartice, dnevnoj, trodnevnoj ili tjednoj, a cijene su ovih dana na popustu za online kupovinu, 225, 270 odnosno 315 kuna. Kartica omogućuje posebne popuste u restoranima, suvenirnicama, turističkim agencijama, uglavnom između 10 i 20 posto, a ulaznice za koncerte i predstave Dubrovačkih ljetnih igara manje su za 10 pa čak do 50 posto.

- Prihodi od Dubrovačke kartice u prvih pola godine su oko 1,1 milijun kuna, ili 50 posto više nego lani u tom razdoblju, ali to je oko osam milijuna kuna manje nego 2019. Dakle, male su to brojke u odnosu na one dobre godine. U srpnju je prodaja jako dobro krenula. Vjerujemo da će se taj pozitivan trend nastaviti i u prvoj polovici kolovoza, a što će biti nakon toga, teško je predvidjeti - izjavljuje Tonči Daničić, direktor Dubrovačke baštine.

image
Prihodi od Dubrovačke kartice u prvih pola godine su oko 1,1 milijun kuna, osam milijuna manje nego 2019
Tonci Plazibat/Cropix

Julijana Antić Brautović, ravnateljica Dubrovačkih muzeja, kaže kako su u prva dva mjeseca prošle godine imali izvrstan, štoviše rekordan promet za zimske mjesece, da bi s pandemijom izostali organizirani grupni posjeti. Zbog toga su ukupni rezultati prvih pola godine 2021. za 15 posto lošiji od lanjskih, i čak 89,75 posto od onih iz zlatne 2019. godine. Kao što je slučaj sa zidinama, i muzeji su samo u prvih 20 dana srpnja gotovo dostigli cijeli polugodišnji promet (4.313 prodanih karata na blagajni i vaučera). Ove sezone su opet krenuli agencijski gosti, čak 380 posto više je vaučera nego lani! Tim brojkama treba dodati i korisnike Dubrovačke kartice, pa kad se sve zbroji, Dubrovački muzeji su dosad u srpnju imali 11.933 posjetitelja.

- Zadovoljni razvojem situacije u zadnjih mjesec i pol. Nadamo se da neće biti strožih epidemioloških mjera, novog lockdowna ni uvrštavanja na crvenu listu, jer su Dubrovački muzeji ponovno na mapi agencijskih turističkih tura. Muzeji su uistinu živnuli, a u drugoj polovici godine želimo ostvariti planirane programe, čekaju nas tri izložbe, radionice i ostala raznovrsna događanja – najavljuje Antić Brautović.

Žičara 98 posto putnika više

Excelsa nekretnine d.d. lani je ostvarilo 5,6 milijuna kuna prihoda od prodaje karata za žičaru. Radi usporedbe, u 2019. ti su prihodi bili čak 41,6 milijuna kuna.

- Turistički rezultati dosadašnjeg dijela srpnja su, vjerujem, kod svih poduzetnika u turizmu značajno bolji nego u srpnju 2020. godine. Već je i golim okom vidljivo da turista ima daleko više nego u isto vrijeme prošle godine, a statistički podaci to i potvrđuju. Žičara je u prvih dvadeset dana srpnja ove godine prevezla 98 posto više putnika nego u istom periodu 2020. godine. Naravno, to je i dalje daleko lošije nego u srpnju 2019. godine – kaže Anto Rusković, direktor Excelsa nekretnina.

image
Cijena dvosmjerne karte za žičaru je 170, a za građane Dubrovnika samo 15 kuna
Tonci Plazibat/Cropix

 Dvosmjerna karta žičare za odraslu osobu je 170, a jednosmjerna 90 kuna kuna.

- Za građane Dubrovnika se primjenjuju posebne cijene, tako da dvosmjerna karta za odraslu osobu košta 15 kuna dok jednosmjerna karta za odraslu osobu košta 10 kuna. Odrasla osoba sa sobom može povesti dvoje djece starosti do 12 godina, uključeno u cijene iz prethodne rečenice. Nema posebnih cijena koje bi se primjenjivale samo na građane Republike Hrvatske budući tržišna diskriminacija po osnovi državljanstva nije dopuštena ni domaćim niti EU propisima. Navedene cijene su jednake cijenama kakve su se primjenjivale 2019. Godine, dok su se u srpnju 2020. godine primjenjivale nešto niže cijene, prilagođene tadašnjem profilu turista u Dubrovniku – navodi Rusković.

378 posto veći prihodi

Koliko je ova cijena za lokalno stanovništvo primamljiva svjedoči slučaj obitelji koja je parkirala svoje vozilo na Srđu, žičarom se spustila do Grada i provela dan na Lokrumu. Cijena sata parkiranja u blizini povijesne jezgre, čak i kad bi bilo parkirališnog mjesta na raspolaganju, stajala bi ih 30 kuna, a cjelodnevnu bi kartu platili 600 kuna! To su 'pandemijske cijene', jer je cjelodnevno parkiranje oko zidina u 'normalnim' godinama tisuću kuna.

image
Lokrum u prvih 20 dana ovog mjeseca ima čak 378 posto veće prihode od prodaje ulaznica nego lanjskog srpnja
Tonci Plazibat/Cropix

Kad je u pitanju Lokrum, građanima Dubrovnika je dostupan potpuno besplatni prijevoz, a ostalima je ulaznica u rezervat s povratnom brodskom kartom 200 kuna, odnosno 30 kuna za djecu od pet do 15 godina. Javna ustanova Rezervat Lokrum u prvih 20 dana srpnja ima čak 378 posto veće prihode od prodaje ulaznica nego u istim danima prošle godine! I dalje je to 49 posto manje u odnosu na srpanj 2019. godine.

- Upravno vijeće Javne ustanove Rezervat Lokrum donijelo je odluku o pružanju pogodnosti svim građanima s prebivalištem na području Grada Dubrovnika u vidu besplatnih i neograničenih broja odlazaka na otok Lokrum te su uveli popust od 50 posto na cijenu svih ulaznica do 30. lipnja 2021. Omogućavanjem besplatnih odlazaka građanima, prestala je potreba za izdavanjem karte uz predočenje Libertas pokaza, godišnjeg pokaza građanima unutar zidina i mjesečnog pokaza – napominje Nikolina Grković, ravnateljica JU Rezervat Lokrum.

Ova je ustanova ustupila 750 pokaza Općini Župa Dubrovačka, 450 pokaza Općini Konavle te 300 pokaza Općini Dubrovačko primorje.

23. travanj 2024 08:57