StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvo‘Dani dobroga vjetra‘

U Dubrovniku započeo regionalni kongres vodećih proizvođača energije vjetra

Piše dv
2. lipnja 2022. - 17:37

U organizaciji Obnovljivih izvora energije Hrvatske, gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora u Dubrovniku je započela regionalna konferencija Dani dobroga vjetra.

Naime, obnovljivi izvori energije danas su u fokusu više nego ikad, naročito u okolnostima energetske krize, a energija vjetra ima važnu ulogu jer čini velik udio instalirane snage. Uz to, energija vjetra je značajan dio nacionalnog i europskog cilja postizanja ugljične neutralnosti do 2050., nezaobilazan je dio Zelenog sporazuma, Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Njezina je uloga u svim razvojnim i energetskim strategijama zemalja EU istaknuta i značajna. Prepoznajući važnost ove konferencije za cijelu regiju, WindEurope je partner, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH je pokrovitelj. Konferenciju je otvorila Maja Pokrovac, direktorica OIEH, a nakon toga sudionike su pozdravili Giles Dickson, direktor Wind Europe, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Konferencija okuplja ključne dionike energetske tranzicije u regiji koji kroz zajedničke rasprave i prezentacije pronalaze mogućnosti učinkovitijeg razvoja projekata vjetro eleketrana, a govorit će se o politici u službi energetske tranzicije, tehnologijama i modelima investiranja, financiranju i budućnosti takvih projekata. Na konferenciji inače sudjeluju predstavnici ministarstava, nacionalnih i međunarodnih institucija, akademske zajednice, proizvođača opreme, financijskog sektora, investitora, stručnjaka za zaštitu prirode.

02. svibanj 2024 19:02