StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVODIČI BEZ POSLA

Strane agencije dubrovačkim vodičima: Surađivat ćemo ponovo, možda 2023.

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
19. studenog 2020. - 10:08
U korona krizi turistički vodiči jedna su od najpogođenijih profesija. Početak studenoga za veliki je broj vodiča s registriranim sezonskih obrtima, ranijih godina bilo vrijeme da obrte formalno stave u mirovanje do iduće sezone, a ove godine umjesto mirovanja odlučuju se za potpuno gašenje obrta. Posla nema, a i izvjesno je da će ga i iduće sezone biti malo i da zaradom neće moći pokriti osnovne troškove.

Posla - nula

Jedna od njih je Patricija Cvinar, članica i Upravnoga odbora Društva turističkih vodiča Dubrovnik, najveće organizacije vodiča u Hrvatskoj koja kaže kako je izvjesno je da će većina sezonaca ugasiti obrte kako bi se mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje.
– Bude li posla, čemu se svi nadamo, ponovno ćemo otvoriti obrt dogodine iz početka. Problem je i u tome što se propisi vezano za državne subvencije mijenjaju gotovo svakih nekoliko dana, a i aktualni propisi koji se odnose na pomoći sezonskih obrtima mogu se i tumačiti na različite načine. Netko će tako pokušati produžiti obrt kako bi dobio subvenciju, neko će potpuno otkazati obrt i otići na burzu, netko dugi možda nađe drugačije rješenje – govori Cvinar. Zbog različitih mogućnosti registracije djelatnosti, kroz obrte, agencije, sezonske obrte itd. točnu brojku obrta koji će otkazati i subvencija vodičima nemaju ni u dubrovačkoj Obrtničkoj komori. Turistički vodiči koji su imali registrirane cjelogodišnje obrte krenuli su s prijavom za subvencije države za pomoć gospodarstvu radi pada prihoda zbog krize već od ožujka. Vodiči su morali imati određenu količinu uplata koja bi posvjedočila da im je promet pao za 50 posto. Društvo turističkih vodiča agitiralo je preko Hrvatske obrtničke komore da se i sezonski obrti uvrste u te mjere od svibnja, kada je većina sezonskih obrta i počinjala raditi aktivacijom svojih sezonskih obrta. Prilagali su liste otkaza rezervacija od agencija što ove godine nažalost, nikome nije bio problem. Cjelogodišnji obrti imaju pravo na subvenciju do kraja godine, no u razdoblju listopad-prosinac uvjet je za sezonske obrte da je obrt bio aktivan i u to vrijeme prošle godine što za većinu vodiča nije bio slučaj.
- I nama su otpisani samo doprinosi, no ne porez, prirez, članarina HOK-u i Turističkoj zajednici, a kolege koji su aplicirali za potporu, a nisu udovoljili uvjetima moraju platiti sve to i doprinose - kaže Cvinar. Dubrovačko društvo turističkih vodiča najbrojnije je u Hrvatskoj ima 360 članova, no ukupno je više od 600 vodiča licenciranih za rad u Dubrovačko neretvanskoj županiji.
Novi udarac vodičkoj struci usred krize poslalo je i Ministarstvo turizma koje ponovno preispituje dozvole za rad na ključnim hrvatskim lokalitetima.

Važni lokaliteti

Vodiči su se prije dvije godine usprotivili mogućnosti da kroz najvažnije turističke lokalitete i Unescove spomenike turiste vode vodiči koji malo znaju i o lokalitetima i o Hrvatskoj. Građani su i sami više puta ogorčeno prigovarali kad su na Stradunu od stranih vodiča slušali izmišljenu povijest, kako onu iz doba Republike tako i onu iz Domovinskog rata. Određeni su tada lokaliteti na koja turiste smiju voditi samo od Ministarstva turizma licencirani vodiči.
- Država ponovno u jeku ove krize želi potpuno liberalizirati tržište vođenja u Hrvatskoj bez ikakvih uvjeta tako da svi vodiči iz EU kod nas, bukvalno bez ikakvih uvjeta i znanja, mogu voditi goste. Tu je ideju Ministarstvo turizma ponovno aktiviralo prije dva mjeseca i sada nas pritišću da smanjimo broj zaštićeni lokaliteta na kojima će moći voditi samo licencirani vodiči. Taj popis utvrdili smo još prije četiri godine sa obrazloženjima, a sada se to ponovno traži. Mi tražimo da se zaštiti cijeli Grad unutar zidina, Ston sa zidinama, Cavtat, da bar nešto uspijemo zaštiti - kaže Cvinar. U situaciji u kojoj ni oni u Društvu nemaju nikakvoga posla, na tečaj za turističkog vodiča na Sveučilištu u Dubrovniku prijavilo se čak pedesetak novih polaznika, još ih je više na različitim hrvatskim privatnim učilištima koji organiziraju slične tečajeve za vodičku licenciju.
Dok Zajednica Društava turističkih vodiča pokušava s Ministarstvom turizma izaći na kraj sa zahtjevima EU i dok čekaju hoće li država ustaliti propise koji se odnose na pomoći njihovim sezonskim obrtima, sa svjetskih turističkih tržišta ne stižu pozitivne vijesti.
Za turističke vodiče nema posla bez oporavka ukupnog turističkog tržišta, bez putničkih agencija, kruzera, aviona, a međunarodne turističke organizacije predviđaju početak oporavka sektora turizma tek u trećem kvartalu iduće godine, dok se puni angažman te industrije spominje tek za dvije, tri godine. Za ilustraciju dubine krize i podatak kako su neki dubrovački vodiči od američkih agencija s kojima su ranije radili, dobili poštu u kojoj se izražava nada da će ponovno surađivati - možda tek 2023. godine.
25. travanj 2024 02:50