StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVI UDAR NA POTROŠAČE

Proizvođači jaja iz naše županije najavljuju nestašice:‘ Tko za Uskrs bude htio freško jaje, trebat će to i platiti! Hranu za kokoši kupujem u Srbiji jer je tamo jeftinije...

Piše Bruno Lucić
23. ožujka 2023. - 13:14

Još jedna loša vijest zatekla je hrvatske kupce. Od sveopće inflacije neće biti pošteđena ni cijena jaja, štoviše, očekuje se novo poskupljenje, a spominje se čak i nestašica! Pero Vojvodić s Donjeg Brgata ističe kako 10 jaja košta 4 eura. Sam ima 50 kokoša i dnevno od njih dobije 45 do 50 jaja, a svoja jaja prodava na placi.

image

Pero Vojvodić

Tonći Plazibat/Cropix

- Interes je velik, ide to! Morali smo poskupjeti jer je poskupjela stočna hrana. Cijena joj je skočila dvostruko. Jaja su prvo bila 2,5, a sad su 3 kune, kratko će Vojvodić.

Drugi proizvođač s područja Dubrovačko-neretvanske županije koji želi ostati anoniman ističe kako će nestašice jaja biti u ljetnom razdoblju, a argumentira to sezonskim povećanjem broja stanovništva ljeti u odnosu na zimu.

- Tu će biti malo problema, ali tržište je takvo da će snaći. Imamo sad jaja iz Njemačke, čuo sam čak i iz Kine... Jednostavno, na tržištu neće faliti jaja, ali neće biti akcija kao što je bilo prošlih godina. Jer, prošlih godina je tržište bilo popunjeno i bilo je akcija, davana je jeftina cijena, radili smo takoreći s minusom... Toga više nema, jedna farma oko Splita se zatvara, ona ima oko 20, 25 tisuća kokoša tako da će sigurno biti velika potražnja. A za Uskrs? Za Uskrs će biti luda kuća! Bit će manjka! - ističe sugovornik koji se osvrnuo na troškove:

image
Božo Radić/cropix

- Mi gledamo smanjiti troškove maksimalno što možemo, ali kad više nemate gdje, pakuj kufere i doma! Cijena hrane skače svaki dan, a stalno računate na to da će ‘sutra‘ biti bolje i da ne biste zatvarali farmu. Njezina kvaliteta mora biti kako treba, nikako se spustiti na zelenu granu, nikako doći do toga da vam ono što zaradite pokrije račune. Prije godinu i pol dana je kamion hrane bio 62 tisuće, a sad je 125 tisuća kuna! Sad možete zamislite koliko to skače! Uzimam piliće stare jedan dan, prošle godine sam trošio 25 boca plina za grijanje, a ove godine sam potrošio 60! Plin je prošle godine bio niti 100 kuna, a ove godine prije pojeftinjenja 170 kuna! Poskupjeli su pilići, hrana, poskupjelo je grijanje... Sad se cijena za 10 jaja kreće oko 4 eura, to je 30 kuna, a sad govore kako će jedno jaje koštati i 4 kune, to je više od 25 posto! U trgovinama vam je jaje 2,85 kuna, na placi vam je 3 kune, najvjerojatnije će to ići gore. Osobno neću dizati cijene jer sam došao do hrane koju sad uvozim iz Srbije, tamo je dosta jeftinije! Ekonomija ne može misliti o nacionalnosti! Gledao sam cijene hrane u Europskoj uniji, Slovenci, Austrijanci dižu cijene, ne možete to pratiti... U ovome svemu ne znam kako se snaći, priznaje peradar.

image
Stefani Reynolds/Afp

No, što će biti za Uskrs i kako da se u tom svemu ponašaju kupci? Nemoguće je praviti zalihe, riječ o robi koja ima rok trajanja i koja mora biti freška.

- Jaja koja su prošlih godina bila na akcijama, to su sve jaja stara po nekoliko mjeseci, jaja stara pet, šest mjeseci koja su bila po frižiderima, toga sad više neće biti. Toliko je skočila cijena repromaterijala da na kraju ne znate gdje ste! Za Uskrs neće poskupjeti jaja, ali onaj tko bude htio freško jaje, morat će ga platiti! Pojavljuju se jaja iz Danske, nabavljaju se iz cijele Europe, svatko lovi u mutnom, kaže proizvođač jaja s područja najjužnije Županije.

18. travanj 2024 23:43