StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoOTVOREN KONGRES SINDIKATA POMORACA HRVATSKE

Poruka iz Dubrovnika: Naši pomorci Hrvatsku čine velesilom u svjetskoj pomorskoj industriji!

Piše Ahmet Kalajdžić
28. travnja 2022. - 16:54

-Ponosni smo što smo kotačić u fantastično funkcionalnom stroju ITF-a, ETF-a, Nautilus federacije i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Neskromno smatramo da ti strojevi ne bi bili isti bez našeg doprinosa. Svi zajedno činimo dio pomorske industrije, ponekad u skladu, a ponekad u neskladu s brodarima i predstavnicima ministarstava, agencijama i lučkim vlastima i svima onima koji s morem i od mora žive. U Hrvatskoj smo prihvatili da je socijalni dijalog jednini način da opstanemo na dobrobit svih nas- rekao je na otvorenju 7. kongresa Sindikata pomoraca Hrvatske glavni tajnik SPH Neven Melvan.

O značaju Sindikata pomoraca Hrvatske na međunarodnoj razini govori činjenica kako su na kongres došli i čelnici svih najvažnijih međunarodnih sindikalnih organizacija: glavni tajnik ITF-a Stephen Cotton, glavna tajnica ETF-a Livia Spera, glavni tajnik Nautilus Internationala Mark Dickinson, te glavni tajnici sindikalnih organizacija iz Belgije, Bugarske, Cipra, Danske, Nizozemske, Jordana, Latvije, Litve, Malte, Rusije Srbije, Slovenije, Engleske, SAD-a. Vrijedi istaknuti kako je javljanje kolege iz Ukrajine bilo organizirano video pozivom i naišlo na opće odobravanje "pomorskih sindikalista".

image

Kongresu nazoče čelnici svih najvažnijih međunarodnih pomorskih sindikata i brojni predstavnici agencija za zapošljavanje pomoraca i pomorskih fakulteta

Sph

U radu kongresa prisustvuju predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH Siniša Orlić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, predstavnik Udruge hrvatskih brodara "Mare Nostrum" Mario Pavić i predsjednik CROSMA-e Mario Zorović. Ispred Dubrovačko- neretvanske županije skupu je nazočio pročelnik Ivo Klaić, a ispred gradske uprave Dubrovnika Antonela Svilarić i Jelena Dadić, a recimo i da su stigli predstavnici udruga agencija za zapošljavanje pomoraca te predstavnici pomorskih fakulteta i srednjih škola, kao i predstavnici državnih agencija.

Inače, Kongres je najviše tijelo Sindikata pomoraca Hrvatske i održava se svakih pet godina. Očekuje se kako će na dubrovačkom kongresu pored izvješća o radu svih tijela SPH između dva redovna kongresa, te prijedloga izmjena i dopuna Statuta, biti održani izbori za sva tijela Sindikata, za Sekciju mladih i Sekciju žena, te će se dogovoriti ciljevi rada za buduće mandatno razdoblje. Na Kongresu će se govoriti i o administrativnim problemima pomoraca u međunarodnoj plovidbi, pravima radnika u nacionalnoj plovidbi i na kopnu. Recimo i to kako je za petak ujutro najavljeno održavanje okrugli stol na temu "Pomorci i stres", nakon čega kongres SPH završava s radom.

image

Kongresu nazoče čelnici svih najvažnijih međunarodnih pomorskih sindikata i brojni predstavnici agencija za zapošljavanje pomoraca i pomorskih fakulteta

Sph

-Hrvatski pomorci su spona koja Hrvatsku već danas čini velesilom u pomorskoj industriji i prepoznati su na svjetskom tržištu kao „brand“. Suštinski ružna konstatacija da su hrvatski pomorci najbolji izvozni proizvod (jer ljudi nisu roba) je ipak istinita jer ukazuje na njihovu vrhunsku sposobnost. Težnja da svi hrvatski pomorci plove na hrvatskoj floti, pod hrvatskom zastavom, iako neostvariva, ipak je pozitivna jer iskazuje volju i želju da hrvatska pomorska industrija dostigne veličinu i kvalitetu hrvatskih pomoraca koji ne dvoje kome se trebaju obratiti s problemom, znajući da ćemo napraviti maksimum mogućeg u zaštiti njihovih prava i privatnosti. Stoga, želimo imati snagu i važnost koju naši pomorci imaju u svijetu rada- rekao je otvarajući Kongres glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Glazbenim je doprinosom za rad kongresa bila zadužena klapa Sveti Juraj, inače u sastavu Hrvatske ratne mornarice, a njihov je nastup oduševio sve prisutne.

01. svibanj 2024 05:09