StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvo500 godina na konavoskom tlu

Najbolje ocijenjeno hrvatsko vino ove sorte na Decanterovu natjecanju ikad dosada: Pozlatila se Malvasija dubrovačka iz male vinarije Zoro!

Piše Silvia Rudinović
13. srpnja 2023. - 07:30
Pero Zore: ”Da bismo proširili i unaprijedili proizvodnju, uz nove nasade želimo izgraditi i novu vinariju”Tonci Plazibat/cropix/Tonci Plazibat/cropix

Na najutjecajnijem svjetskom vinskom natjecanju Decanter u Londonu ove godine, Malvasija dubrovačka Zoro ‘22. osvojila je zlato. Ovo je najbolje ocijenjeno hrvatsko vino ove sorte na Decanterovu natjecanju ikad dosada!

Decanterov je sud ocijenio da su kompleksna aroma citrusa i svježeg ljetnog voća, uljasta struktura i nevjerojatno uspješna kombinacija s osvježavajućom kiselošću, kao specifičnost dubrovačke malvasije pobjednička formula.

image

S 95 bodova na najutjecajnijem svjetskom vinskom natjecanju Decanter u Londonu ove godine, Malvasija dubrovačka Zoro ‘22. osvojila je zlato

Tonci Plazibat/cropix/Tonci Plazibat/cropix

Zlatnom ovjenčani Zoro izašao je iz male vinarije obitelji Zore iz Popovića, u Konavlima. Netom prije objave rezultata Decanter World Wine Awards (DWWA) 2023., ista berba vinarije Zoro, u kategoriji suhih mirnih vina, osvojila je zlato na natjecanju Svijet malvazija u sklopu Vinistrinog međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića, u Poreču.

U planu nova vinarija

Pisani tragovi ukazuju da je obitelj Zore 500 godina na konavoskom tlu te da su još 1841. godine, ne samo radili vina za osobne potrebe, nego imali i trgovinu vina u Cavtatu. U poslijeratnim godinama, Pero Zore, otac triju kćeri, Paule, Lucije i Nikoline, te sina Nika, odlučio je obnoviti obiteljsku tradiciju te je 2007. zasadio novi vinograd na dva hektara svog i dijelom zakupljenom zemljištu u Konavoskom polju, na mikrolokaciji Grabovnica. Bilo je sumnjičavih komentara za odabir lokacije zbog zastarjelog vjerovanja da je malvasija vino s brda. Međutim, prve izvrsne recenzije ohrabrile su ih u daljnja ulaganja i angažman enologa savjetnika Marija Radića. Zahvaljujući nagradama koje Zoro ubire, a već su 2020. bili brončani na Decanteru, potražnja polako ali sigurno premašuje njihove mogućnosti proizvodnje.

image

Uz vinarstvo i vinogradarstvo, obitelj Zore godinama se bavi trgovinom i turizmom

Tonci Plazibat/cropix/Tonci Plazibat/cropix

Vinom se danas najviše bave Niko, sedmi s tim imenom u Zorinom rodoslovu, i Željko Pasković, Nikolinin suprug.

- Ohrabreni nagradama i pohvalama vinskih stručnjaka, razmišljamo o sadnji vinove loze na novim površinama. Da bismo proširili i unaprijedili proizvodnju, uz nove nasade želimo izgraditi i novu vinariju s obzirom na uvjete u postojećoj koja se nalazi u našoj staroj obiteljskoj kući u Popovićima, u Gornjim selima. Od 2014. godine imamo idejni projekt za objekt s vinarijom, kušaonicom, smještajnim kapacitetima i bazenom. Sigurno ima isplativijih ulaganja od toga, ali osjećam dug prema obiteljskoj tradiciji i želju prenijeti te vrijednosti na potomke, a nadam se da ćemo konačno biti u mogućnosti pokrenuti projekt kojeg dugo pripremamo – kaže Pero Zore.

image

Željko Pasković, Pero Zore i Niko Zore

Privatni Album/Privatni Album

Investicija na čekanju

Projekt je zastao na Urbanističkom planu uređenja Popovića. Preko planirane parcele u Zorovom vlasništvu prolazio je pješački put upisan na Općinu Konavle. Nakon što je s Općinom potpisan ugovor o zamjeni zemlje, obitelj bi odmah po izmjenama prostorno-planske dokumentacije krenula s investicijom. No, taman kad se prije četiri godine činilo kako će biti udovoljeno zahtjevu investitora za izmjenama i dopunama UPU-a, zbog pokrenutog sudskog spora, suprotno dostavljenom pravnom mišljenju kako parnični postupci nemaju utjecaj na donošenje prostorno-planske dokumentacije, općinske su vlasti zauzele stav da Zorin zahtjev ne može biti predmet za uvrštenje u izmjene i dopune plana.

image

Vinograd u Konavoskom polju

Vinarija Zoro/Vinarija Zoro

- Čestitamo vinariji Zoro na nagradama. Cijenimo što, kao i ostali konavoski vinari, posljednjih godina promoviraju dubrovačku malvasiju i Konavle. Općina je spremna surađivati, ali treba pričekati ishod spora u kojem je tužena i Općina – kaže Božo Lasić, načelnik Općine Konavle.

Na zadovoljstvo vinoljubaca kojima je Zoro dostupan i u vrhunskim restoranima, vinarija nastavlja dalje s proizvodnjom visokokvalitetnih vina i postavljanjem visokih ciljeva, a uz vinogradarstvo i vinarstvo, obitelj se godinama bavi trgovinom i turizmom u Dubrovniku.

image

Pero Zore: Od 2014. godine imamo idejni projekt za objekt s vinarijom, kušaonicom, smještajnim kapacitetima i bazenom

Tonci Plazibat/cropix/Tonci Plazibat/cropix

Decanter World Wine Awards

Decanter je najveće svjetsko natjecanje u ocjenjivanju vina. Ove godine ocjenjivalo se čak 18.250 vina iz 57 zemalja, od toga 480 iz Hrvatske. Kako su priopćili, 236 vinskih stručnjaka, 53 majstora vina i 16 majstora sommeliera iz 30 zemalja izabrali su 50 vina u kategoriji ‘Best in Show’ te dodijelili 125 platinastih, 705 zlatnih, 5.604 srebrnih i 8.165 brončanih medalja. Hrvatska vina osvojila su čak 25 zlatnih medalja.

01. svibanj 2024 11:49