StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTRŽIŠTE RADA|

Na dubrovačkom području nedostaje zidara, armirača, pekara i sobarica! Nema veze, ima ih dovoljno u ‘susjedstvu‘!

Piše Silvia Rudinović
23. srpnja 2021. - 10:39

Potporu za očuvanje radnih mjesta i dalje prima 177 poslodavaca u Županiji. U lipnju im je isplaćeno 5,5 milijuna kuna. Da je turistička sezona ovog srpnja ipak bolja od lanjske pokazuju podaci s tržišta rada. Manje je nezaposlenih, a turistički sektor i trgovina tražili su radnu snagu i izvan granica Republike Hrvatske.

Pad nezaposlenosti

Koncem lipnja, u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Dubrovnik bilo je evidentirano ukupno 4.420 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi s istim mjesecom prošle godine smanjenje od 30,7 posto. Na području ispostave Dubrovnik bilo je 1.889 nezaposlenih osoba, što je smanjenje za 34 posto.

- Dakle, u prvih šest mjeseci 2021. godine, potražnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je veća za 30,4 posto nego u istom razdoblju 2020., ali je ipak manja nego u 2019., i to za 7,2 posto – kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ).

image
U prvih pola godine, potražnja za radnicima je 7,2 posto manja nego 2019.
Josko Šupić /Cropix

Novim Zakonom o strancima, koji je stupio na snagu ove godine, ukinute su kvote zapošljavanja stranih radnika. Za dio poslova, poslodavci moraju dobiti pozitivno mišljenje HZZ-a i tzv. 'test tržišta rada', a tek onda MUP-u podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad stranog radnika. Za Područni ured Dubrovnik, HZZ je izdao 525 pozitivnih mišljenja, najviše za sljedeća zanimanja: radnik visokogradnje, vozač teretnog vozila, zidar, kuhar, sobar, radnik niskogradnje, armirač, pekar, tesar i monter građevinskih elemenata.

U zahtjevu podnesenom HZZ-u i u ugovoru o radu, poslodavci su naveli primanja po kojima je prosječna bruto plaća za, primjerice, zidara 5.257,88 kuna, za sobaricu 5.239,25, pekara 5.124,68, a montera građevinskih elemenata šest tisuća kuna. U slučaju da poslodavac navede plaću koja nije usklađena sa zakonski propisanom minimalnom bruto plaćom ili koja nije usklađena sa plaćom prema važećem kolektivnom ugovoru, a postoji samo za graditeljstvo, HZZ-ovi savjetnici traže korekciju podataka.

Strana radna snaga

Nikolina Trojić, predsjednica HGK-Županijske komore Dubrovnik, tvrdi da je ove godine veliki interes za zapošljavanje stranaca u turističkom i trgovačkom sektoru.

image
Nikolina Trojić: "Jasno, i nas će dohvatiti 4. val s obzirom da nam stižu Englezi"
Tonći Plazibat/HANZA MEDIA

- Turistički sektor ima olakotnu okolnost po kojoj, kao i poljoprivrednici, mogu ishoditi radne dozvole za svoje radnike iz trećih zemalja u trajanju do 90 dana bez testa tržišta rada i mišljenja HZZ-a. Time se poslodavcima uštedjelo najmanje 15 dana administracije, što je iznimno važno, osobito u ovim okolnostima kad je u turizmu radnik potreban sad, i nemoguće je predvidjeti hoćemo li za dva tjedna opet u neki lockdown. S druge strane, trgovina je u problemu jer je dosta nezaposlenih trgovaca na Zavodu za zapošljavanje. U suštini, upitne su im radna sposobnost i želja za radom u trgovini. Iskreno govoreći, dio njih je radio u turizmu gdje su nešto veće plaće, pa čekaju poziv – komentira Trojić.

image
Turistički sektor zapošljava strance bez TTR-a i mišljenja HZZ-a
Ante Čizmić/Cropix

Posljednjih 15 dana se dogodio iskorak u popunjenosti turističkih kapaciteta i rezervacija, kaže Trojić, i otud porast potražnje za radnicima.

- I prošle smo godine imali dobre bukinge, ali je sve naprasno prekinuto. Razumljivo, svi sad žele otvoriti što više kapaciteta, jer u zraku visi taj nesretni mač, četvrti pandemijski val, osjećaj straha potaknut portugalskim, španjolskim i malteškim iskustvom. Jasno nam je da će to i nas dohvatiti s obzirom da se otvaramo i da nam stižu Englezi osobito zahvaćeni delta sojem. Dotad, potrebe za radnicima ima – kaže Trojić.

Dubrovačko-neretvanska županija okrenuta je radnoj snazi u regiji, od Bosne i Hercegovine do Albanaca koji su se, kažu u Komori, pokazali najbolji u građevini.

26. travanj 2024 03:29