StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVELIKI ZAOKRET |

MATO FRANKOVIĆ UOČI VAŽNE MEĐUNARODNE KONFERENCIJE Digitalni nomadi su naše ciljano tržište, masovni turizam postat će stvar prošlosti

Piše Lorita Vierda
12. listopada 2020. - 12:17
Digitalni nomadi naše su ciljano tržište i time radimo veliki zaokret u turizmu. Gužve i kaos kojih se sjećamo, neka ostaju u sjećanjima, masovnog turizma ne bi više trebalo biti, izjavio je gradonacelnik Mato Franković na konferenciji za novinare kojom je predstavio susret digitalnih nomada.

Susret će trajati cijeli tjedan, a pod nazivom ''Dubrovnik za digitalne nomade'' održat će se u okviru Europskog tjedna freelancera 2020. od 16. do 25. listopada u Lazaretima.

image
Tonči Plazibat/Cropix


Uz ditrektoricu Turističke zajednice Dubrovnika Anu Hrnić i gradonačelnika, na predstavljanju je sudjelovala i organizatorica susreta Tanja Polegubić, Australka hrvatskih korijena iz tvrtke Saltwater, a tu je i Total Croatia News portal.

- Govornici, od kojih su neki već u Hrvatskoj i Dubrovniku, objasnit će svaki iz svog područja što je posao digitalnih nomada, kako gdje i zašto rade, ali i riješiti sve nedoumice oko boravka u Hrvatskoj i Dubrovniku, poput financija ili vize - izjavila je Tanja Polegubić, dodajući kako je, s obzirom da je Hrvatska otvorena prema Americi, izazvala ogroman interes i u Americi i u Kanadi.

- Hrvatska je među prvima ponudila vize za digitalne nomade, koji su financijski moćni, ostaju duže vrijeme i pridonose nevjerojatnom PR-u Dubrovnika kao prave destinacije za digitalne nomade. Jedino na čemu treba poraditi su pristupačnije cijene smještaja. Nakon brojnih razgovora vidim da su i svi u lokalnoj zajednici prepoznali vrijednost ovog projekta i potencijal za budućnost, rekla je Ana Hrnić.

image
Tonči Plazibat/Cropix


U travnju sljedeće godine Grad Dubrovnik će organizirati znatno veći susret digitalnih nomada, što će biti još jedna potvrda našeg zaokreta u turizmu za budućnost, rečeno je na konferenciji.

'Dubrovnik za digitalne nomade'' najveći je godišnji događaj usmjeren na samostalni rad i njegovo osnaživanje, u organizaciji tvrtke Saltwater i Total Croatia News, uz pokroviteljstvo i suradnju Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, u svjetlu najavljenog uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj. Na ovom međunarodnom susretu Dubrovnik će se predstaviti kao cjelogodišnja destinacija za digitalne nomade što će pomoći njegovom budućem pozicioniranju u ovom modernom svjetskom načinu poslovanja.


Na konferenciji u Lazaretima moći će se sudjelovati fizički, uz ograničeni broj osoba, te online. Sudjelovanje za Dubrovčane, uz prethodnu prijavu, besplatno je. Prvi dio događanja, 16. i 17. listopada, uključivat će gostovanje predavača na temu digitalnih nomada dok će u drugom dijelu, od 18. do 25. listopada, sudionici imati priliku iskusiti pravi doživljaj rada digitalnih nomada.

image
Tonči Plazibat/Cropix



Jedan od govornika u Dubrovniku bit će i Jan de Jong koji se, kao inicijator uvođenja viza za nomade u Hrvatskoj, susreo i s hrvatskim premijerom Andrejom Plankovićem koji je dao podršku toj inicijativi te je započet proces kojim će Hrvatska postati druga zemlja u Europi (nakon Estonije) i peta u svijetu koja će uvesti ovu vrstu viza, što se planira za početak 2021. godine. Grad Dubrovnik prvi je aktivno podržao ideju i uključio se u promociju.


Digitalni nomadi osobe su koje gotovo isključivo rabe digitalne tehnologije za obavljanje svog posla, obično rade na putu i u potrazi su za destinacijama s ugodnom klimom i poželjnom kvalitetom života.

U destinacijama ostaju duže, ulažu u svom novom okruženju osobno, profesionalno i financijski te postaju ambasadori svojih novih gradova i privlače druge digitalne nomade, obitelj i prijatelje.

 
20. travanj 2024 06:19