stdClass Object ( [id] => 1271755 [title] => Maro Bajurin: ‘Prije su za predjelo bili dobri pršut, sir i masline, no danas se traži tatarski biftek ili carpaccio od tune, a slastičarstvo je postalo umjetnost‘ [alias] => mato-bajurin-prije-su-za-predjelo-bili-dobri-prsut-sir-i-masline-no-danas-se-trazi-tatarski-biftek-ili-carpaccio-od-tune-a-slasticarstvo-je-postalo-umjetnost [catid] => 354 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekad je život bio jednostavniji u svakom smislu, pa i onom gastronomskom. Turistima je bilo dovoljno sunce, more i nešto iz mora na pjatu. No, kroz desetljeća su se mijenjale gastronomske navike naših gostiju, o čemu smo popričali sa šefom kuhinje u Hotelu More Marom Bajurinom, koji tu radi već 15 godina.

Televizija ih je napravila zvijezdama

Kao kuhar se, nakon završene Turističko-ugostiteljske škole, zaposlio 1994. i ima bogato iskustvo stečeno po raznim renomiranim hotelima i restoranima. Otkrio nam je mnoge zanimljivosti iz njegova svijeta raznih delicija, a za kuharstvo se zainteresirao još kao dijete.

- Roditelji su mi radili, bio sam često s babom, pa sam uz nju naučio i kuhati. Vazda smo nešto skupa čeprkali - smije se Maro, koji nije uvjeren u tvrdnju da su muškarci bolji kuhari.

- Možda smo fizički izdržljiviji, imamo manje obaveza doma i možemo se više posvetiti kuhanju - njegovo je mišljenje. Prvi mu je posao bio u Steakhouseu Domino u Gradu, gdje je proveo sedam godina. Onda je prešao u ‘Excelsior’, gdje je također proveo sedam godina. Imao je, kako kaže, dva ‘izleta’ u ‘Neptun’ i ‘Kompas’, a od 2008. je u Hotelu More

A kako su se mijenjale gastronomske navike u zadnjih 30-tak godina, s obzirom da su se gosti nekad zadovoljavali ćevapima i pomfritom?

- Prije je sve bilo lakše, gosti su bili manje zahtjevni. Mogli smo ih zadovoljiti većom količinom hrane na pjatu, mada je i onda hrana bila jako kvalitetna. Jela su bila jednostavnija. S godinama ta količina više ne igra toliku ulogu, iako i količinski mora biti dostatna. Danas gosti traže ‘ušminkanije’ pjate nego je prije bilo.

- Otkad su počele kuharske emisije na televiziji, počeli su i gosti više tražiti. Naša je struka pošla jako naprijed, to je televizija sve učinila. Za ovaj posao moraš biti i jako kreativan, ali i dobar psiholog. Kad nastanu gužve, moramo znati odgovarajuće reagirati. Da ne govorim o radnoj snazi koju je danas jako teško naći - ističe Maro.

---

image

.

Bozo Radic/Cropix
---

Meso je glavno

- Prije si imao naše ljude s kojima je komunikacija bila lakša, a kulturoloških razlika nije bilo. Naš je mentalitet pa si znao kako s njima. Sad dođu stranci pa se dosta teže razumjeti, ne zbog jezika nego razlika u mentalitetu. I sve je teže pronaći odgovarajuću radnu snagu. Prije su sa mnom radili Dubrovčani i to cijelu godinu. Ovo je i težak fizički posao, pa onaj tko ima vozačku dozvolu radije vozi za Uber - rezimira Maro.

Gosti Hotela More najviše jedu meso, zamijetio je šef kuhinje.

- Jede se i riba, ali gosti preferiraju meso koje se danas priprema na drugačije načine nego prije, sporokuhano, sporopečeno, a prije se samo bacalo na grill. Sad puno radim nekakve umake i pjenice. Sve sam to uglavnom naučio iz prakse, a danas sve imate i na internetu. Najveći je izazov organizirati na veliki obim posla kako sve to iskombinirati, da izađe pred goste sve u najboljem redu - kazuje Maro.

Njihovih čak 70 posto gostiju preferira meso za obrok, njegova je procjena.

- Imamo i odličnu ponudu za vegetarijance i vegane, i njih je sve više. Tu je i gluten-free jelovnik za ljude koji preferiraju tu kuhinju ili ne smiju jesti gluten - ističe.

Televizija je kuhare zadnjih godina učinila zvijezdama, ali teško je napraviti ono što vidite na televiziji za 150 ljudi, dodaje Maro Bajurin. Nepravedno je, slažemo se, i što kuhajući neko jelo ponekad provedemo pola dana u kuhinji, a sve se pojede za 10 minuta.

---

image

Maro Bajurin, šef kuhinje Hotela More

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
---

- To je nama posao - sliježe ramenima naš sugovornik, pa dodaje da su i bogati ljudi prijašnjih godina bili manje zahtjevni nego danas.

- Dao bi im jastoga, ribe, samo da je freško - sjeća se. - Danas treba ponuditi nešto posebno svakom gostu.

A što su gosti nekad najviše voljeli pojesti, a što danas?

- Prije si gosta za predjelo zadovoljio s pršutom, sirom i maslinama, a danas je to tatarski biftek ili carpaccio od tune, uz razne umake i točkice na pjatu, da se spoji pet-šest ukusa. Najviše vole kombinacije na pjatu, da probaju od svega ponešto - kaže.

Rusi vole cijeđenu naranču

Najviše se piju vina, i to uglavnom lokalna, koja su vrlo kvalitetna i tražena.

- Rusi, koji vole popiti, obavezno traže cijeđenu naranču - otkriva Maro. - Nijemci vole pivu i aperitive, pa vina.

Koja je gastronomski najzahtjevnija nacija?

- Indijci! Oni slabo jedu našu hranu, vole puno povrća s jakim začinima, pa kad sjedne njih više, to bude show jer ne jedu ništa iz karte. Imamo u našoj kuhinji dosta začina kako bismo zadovoljili svakog gosta. Za razliku od Indijaca, najnezahtjevniji su Amerikanci kojima se sve sviđa jer tko zna što jedu doma. Ovdje, kad pojedu kvalitetno i freško, većinom su ugodno iznenađeni.

- Englezi najviše jedu janjeće kotlete. Vole sve, ali ovdje najviše traže steakove i janjeće kotlete. Dosta mesa jedu. Nijemci, tradicionalno, najviše vole svinjetinu. Prije korone dolazilo je puno Kineza i Korejaca, to su nam bili najbolji gosti. Pojedu što im daš. U 19 sati je večera, oni su u sedam manje minut tu, pojedu, plate i to je to. Japanci su poznati po tome što donose sobom i svoje začine i ukiseljeni kupus. Talijani su standardno za ribu, iako ih nema zadnjih godina u nas. Vjerojatno im je postalo skupo, a tek će sad postati - kaže.

---

image

.

Bozo Radic/Cropix
---

- Ima i Skandinavaca, koji vole piti, tu dođu i opuste se, jer doma alkohola nemaju ili je ekstremno skup. To su isto dobri gosti. Jedino konobari nisu zadovoljni njihovim bakšišima jer nemaju naviku ostaviti napojnicu. Nijemci će ostaviti napojnicu, a Amerikancima je to navika, ostavljaju 10 posto jer je to u njih pravilo, naravno, ako su zadovoljni uslugom.

Ni što se tiče najslađeg dijela obroka - deserta - nije kako je bilo prije, kad su se gosti zadovoljavali s bokunom torte.

- Sad je dekoracija, odnosno vizualni efekat, jako važna. Nije presudna, ali je jako bitno kako će to na pjatu izgledati. Slastičarstvo je, kao i kuharstvo, postalo umjetnost. Imamo sjajnu slastičarku u hotelu - kaže Maro Bajurin. - U slastičarstvu je važno pratiti recept, sve mora biti po ričeti i u gram, dok u našem dijelu posla možemo i ponešto dodati i oduzeti jelu da bi ono bilo bolje - otkriva šef kuhinje Hotela More.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Skandinavci vole popiti jer doma alkohola nemaju ili je ekstremno skup. Gostima je sve važniji i vizualni efekat, kako će jelo na pjatu izgledati. Slastičarstvo je, kao i kuharstvo, postalo umjetnost, otkriva Bajurin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Chef Hotela More [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Skandinavci vole popiti jer doma alkohola nemaju ili je ekstremno skup. Gostima je sve važniji i vizualni efekat, kako će jelo na pjatu izgledati. Slastičarstvo je, kao i kuharstvo, postalo umjetnost, otkriva Bajurin Chef Hotela More 2 0 6138 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-02 11:23:25 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dubravka Marjanović Ladašić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-10 20:46:36 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-03-10 20:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 354 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja turizma i gospodarstva [menu-meta_keywords] => vijesti, turizam, gospodarstvo [secure] => 0 [page_title] => Turizam i gospodarstvo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Skandinavci vole popiti jer doma alkohola nemaju ili je ekstremno skup. Gostima je sve važniji i vizualni efekat, kako će jelo na pjatu izgledati. Slastičarstvo je, kao i kuharstvo, postalo umjetnost, otkriva Bajurin [metadata] => robots= author= title=Mato Bajurin: 'Prije su za predjelo bili dobri pršut, sir i masline, no danas se traži tatarski biftek ili carpaccio od tune, a slastičarstvo je postalo umjetnost' [metakey] => Chef Mato Bajurin, Hotel More, hrana, kuhanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24421528.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/23608139.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/23608157.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24421537.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tonci Plazibat\/Cropix\/Cropix","Bozo Radic\/Cropix","Bozo Radic\/Cropix","Tonci Plazibat\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Maro Bajurin, \u0161ef kuhinje Hotela More Ton\u0107i Plazibat\/Cropix<\/p>","

.<\/p>","

.<\/p>","

Maro Bajurin, \u0161ef kuhinje Hotela More<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24421528_1920.jpg":"1920x1080","k_24421528_1280.jpg":"1280x1280","k_24421528_1024.jpg":"1024x1024","k_24421528_640.jpg":"640x640","k_24421528_480.jpg":"480x480","k_24421528_340.jpg":"340x340","k_24421528_220.jpg":"220x220","o_24421528_1280.jpg":"1280x853","o_24421528_1024.jpg":"1024x682","o_24421528_640.jpg":"640x426","o_24421528_480.jpg":"480x320","o_24421528_340.jpg":"340x226","o_24421528_220.jpg":"220x146","h_24421528_1280.jpg":"1280x854","h_24421528_1024.jpg":"1024x683","h_24421528_640.jpg":"640x427","h_24421528_480.jpg":"480x320","h_24421528_340.jpg":"340x227","h_24421528_220.jpg":"220x147","pp_24421528_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421528_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421528_640.jpg":"640x814","pp_24421528_480.jpg":"480x611","pp_24421528_340.jpg":"340x432","pp_24421528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23608139_1920.jpg":"1920x1080","k_23608139_1280.jpg":"1280x1280","k_23608139_1024.jpg":"1024x1024","k_23608139_640.jpg":"640x640","k_23608139_480.jpg":"480x480","k_23608139_340.jpg":"340x340","k_23608139_220.jpg":"220x220","o_23608139_1280.jpg":"1280x853","o_23608139_1024.jpg":"1024x682","o_23608139_640.jpg":"640x426","o_23608139_480.jpg":"480x320","o_23608139_340.jpg":"340x226","o_23608139_220.jpg":"220x146","h_23608139_1280.jpg":"1280x854","h_23608139_1024.jpg":"1024x683","h_23608139_640.jpg":"640x427","h_23608139_480.jpg":"480x320","h_23608139_340.jpg":"340x227","h_23608139_220.jpg":"220x147","pp_23608139_1280.jpg":"1280x1628","pp_23608139_1024.jpg":"1024x1303","pp_23608139_640.jpg":"640x814","pp_23608139_480.jpg":"480x611","pp_23608139_340.jpg":"340x432","pp_23608139_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23608157_1920.jpg":"1920x1080","k_23608157_1280.jpg":"1280x1280","k_23608157_1024.jpg":"1024x1024","k_23608157_640.jpg":"640x640","k_23608157_480.jpg":"480x480","k_23608157_340.jpg":"340x340","k_23608157_220.jpg":"220x220","o_23608157_1280.jpg":"1280x853","o_23608157_1024.jpg":"1024x682","o_23608157_640.jpg":"640x426","o_23608157_480.jpg":"480x320","o_23608157_340.jpg":"340x226","o_23608157_220.jpg":"220x146","h_23608157_1280.jpg":"1280x854","h_23608157_1024.jpg":"1024x683","h_23608157_640.jpg":"640x427","h_23608157_480.jpg":"480x320","h_23608157_340.jpg":"340x227","h_23608157_220.jpg":"220x147","pp_23608157_1280.jpg":"1280x1628","pp_23608157_1024.jpg":"1024x1303","pp_23608157_640.jpg":"640x814","pp_23608157_480.jpg":"480x611","pp_23608157_340.jpg":"340x432","pp_23608157_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24421537_1920.jpg":"1920x1080","k_24421537_1280.jpg":"1280x1280","k_24421537_1024.jpg":"1024x1024","k_24421537_640.jpg":"640x640","k_24421537_480.jpg":"480x480","k_24421537_340.jpg":"340x340","k_24421537_220.jpg":"220x220","o_24421537_1280.jpg":"1280x1920","o_24421537_1024.jpg":"1024x1536","o_24421537_640.jpg":"640x960","o_24421537_480.jpg":"480x720","o_24421537_340.jpg":"340x510","o_24421537_220.jpg":"220x330","h_24421537_1280.jpg":"1280x854","h_24421537_1024.jpg":"1024x683","h_24421537_640.jpg":"640x427","h_24421537_480.jpg":"480x320","h_24421537_340.jpg":"340x227","h_24421537_220.jpg":"220x147","pp_24421537_1280.jpg":"1280x1628","pp_24421537_1024.jpg":"1024x1303","pp_24421537_640.jpg":"640x814","pp_24421537_480.jpg":"480x611","pp_24421537_340.jpg":"340x432","pp_24421537_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 354 [name] => Turizam i gospodarstvo [alias] => turizam-i-gospodarstvo [description] => [parent] => 319 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7440616 Threads: 4 Questions: 1533014489 Slow queries: 4661255 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110715587 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 354 [name] => Turizam i gospodarstvo [alias] => turizam-i-gospodarstvo [parent] => 319 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo ) ) [link] => /dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo/mato-bajurin-prije-su-za-predjelo-bili-dobri-prsut-sir-i-masline-no-danas-se-trazi-tatarski-biftek-ili-carpaccio-od-tune-a-slasticarstvo-je-postalo-umjetnost-1271755 [printLink] => /dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo/mato-bajurin-prije-su-za-predjelo-bili-dobri-prsut-sir-i-masline-no-danas-se-trazi-tatarski-biftek-ili-carpaccio-od-tune-a-slasticarstvo-je-postalo-umjetnost-1271755?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 708813 [name] => Chef Mato Bajurin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-10 21:28:59 [main_article_id] => 0 [alias] => chef-mato-bajurin [link] => /tag/chef-mato-bajurin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 307490 [name] => hotel More [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-more [link] => /tag/hotel-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321878 [name] => hrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrana [link] => /tag/hrana ) [3] => stdClass Object ( [id] => 299824 [name] => kuhanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuhanje [link] => /tag/kuhanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Skandinavci vole popiti jer doma alkohola nemaju ili je ekstremno skup. Gostima je sve važniji i vizualni efekat, kako će jelo na pjatu izgledati. Slastičarstvo je, kao i kuharstvo, postalo umjetnost, otkriva Bajurin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Chef Hotela More [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Maro Bajurin: ‘Prije su za predjelo bili dobri pršut, sir i masline, no danas se traži tatarski biftek ili carpaccio od tune, a slastičarstvo je postalo umjetnost‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-10-05-51-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24421528.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonci Plazibat/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Maro Bajurin, šef kuhinje Hotela More Tonći Plazibat/Cropix

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24421528.jpg [title] =>

Maro Bajurin, šef kuhinje Hotela More Tonći Plazibat/Cropix

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/23608139.jpg [title] =>

.

Bozo Radic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/23608157.jpg [title] =>

.

Bozo Radic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24421537.jpg [title] =>

Maro Bajurin, šef kuhinje Hotela More

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nekad je život bio jednostavniji u svakom smislu, pa i onom gastronomskom. Turistima je bilo dovoljno sunce, more i nešto iz mora na pjatu. No, kroz desetljeća su se mijenjale gastronomske navike naših gostiju, o čemu smo popričali sa šefom kuhinje u Hotelu More Marom Bajurinom, koji tu radi već 15 godina.

Televizija ih je napravila zvijezdama

Kao kuhar se, nakon završene Turističko-ugostiteljske škole, zaposlio 1994. i ima bogato iskustvo stečeno po raznim renomiranim hotelima i restoranima. Otkrio nam je mnoge zanimljivosti iz njegova svijeta raznih delicija, a za kuharstvo se zainteresirao još kao dijete.

- Roditelji su mi radili, bio sam često s babom, pa sam uz nju naučio i kuhati. Vazda smo nešto skupa čeprkali - smije se Maro, koji nije uvjeren u tvrdnju da su muškarci bolji kuhari.

- Možda smo fizički izdržljiviji, imamo manje obaveza doma i možemo se više posvetiti kuhanju - njegovo je mišljenje. Prvi mu je posao bio u Steakhouseu Domino u Gradu, gdje je proveo sedam godina. Onda je prešao u ‘Excelsior’, gdje je također proveo sedam godina. Imao je, kako kaže, dva ‘izleta’ u ‘Neptun’ i ‘Kompas’, a od 2008. je u Hotelu More

A kako su se mijenjale gastronomske navike u zadnjih 30-tak godina, s obzirom da su se gosti nekad zadovoljavali ćevapima i pomfritom?

- Prije je sve bilo lakše, gosti su bili manje zahtjevni. Mogli smo ih zadovoljiti većom količinom hrane na pjatu, mada je i onda hrana bila jako kvalitetna. Jela su bila jednostavnija. S godinama ta količina više ne igra toliku ulogu, iako i količinski mora biti dostatna. Danas gosti traže ‘ušminkanije’ pjate nego je prije bilo.

- Otkad su počele kuharske emisije na televiziji, počeli su i gosti više tražiti. Naša je struka pošla jako naprijed, to je televizija sve učinila. Za ovaj posao moraš biti i jako kreativan, ali i dobar psiholog. Kad nastanu gužve, moramo znati odgovarajuće reagirati. Da ne govorim o radnoj snazi koju je danas jako teško naći - ističe Maro.

---

image

.

Bozo Radic/Cropix
---

Meso je glavno

- Prije si imao naše ljude s kojima je komunikacija bila lakša, a kulturoloških razlika nije bilo. Naš je mentalitet pa si znao kako s njima. Sad dođu stranci pa se dosta teže razumjeti, ne zbog jezika nego razlika u mentalitetu. I sve je teže pronaći odgovarajuću radnu snagu. Prije su sa mnom radili Dubrovčani i to cijelu godinu. Ovo je i težak fizički posao, pa onaj tko ima vozačku dozvolu radije vozi za Uber - rezimira Maro.

Gosti Hotela More najviše jedu meso, zamijetio je šef kuhinje.

- Jede se i riba, ali gosti preferiraju meso koje se danas priprema na drugačije načine nego prije, sporokuhano, sporopečeno, a prije se samo bacalo na grill. Sad puno radim nekakve umake i pjenice. Sve sam to uglavnom naučio iz prakse, a danas sve imate i na internetu. Najveći je izazov organizirati na veliki obim posla kako sve to iskombinirati, da izađe pred goste sve u najboljem redu - kazuje Maro.

Njihovih čak 70 posto gostiju preferira meso za obrok, njegova je procjena.

- Imamo i odličnu ponudu za vegetarijance i vegane, i njih je sve više. Tu je i gluten-free jelovnik za ljude koji preferiraju tu kuhinju ili ne smiju jesti gluten - ističe.

Televizija je kuhare zadnjih godina učinila zvijezdama, ali teško je napraviti ono što vidite na televiziji za 150 ljudi, dodaje Maro Bajurin. Nepravedno je, slažemo se, i što kuhajući neko jelo ponekad provedemo pola dana u kuhinji, a sve se pojede za 10 minuta.

---

image

Maro Bajurin, šef kuhinje Hotela More

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
---

- To je nama posao - sliježe ramenima naš sugovornik, pa dodaje da su i bogati ljudi prijašnjih godina bili manje zahtjevni nego danas.

- Dao bi im jastoga, ribe, samo da je freško - sjeća se. - Danas treba ponuditi nešto posebno svakom gostu.

A što su gosti nekad najviše voljeli pojesti, a što danas?

- Prije si gosta za predjelo zadovoljio s pršutom, sirom i maslinama, a danas je to tatarski biftek ili carpaccio od tune, uz razne umake i točkice na pjatu, da se spoji pet-šest ukusa. Najviše vole kombinacije na pjatu, da probaju od svega ponešto - kaže.

Rusi vole cijeđenu naranču

Najviše se piju vina, i to uglavnom lokalna, koja su vrlo kvalitetna i tražena.

- Rusi, koji vole popiti, obavezno traže cijeđenu naranču - otkriva Maro. - Nijemci vole pivu i aperitive, pa vina.

Koja je gastronomski najzahtjevnija nacija?

- Indijci! Oni slabo jedu našu hranu, vole puno povrća s jakim začinima, pa kad sjedne njih više, to bude show jer ne jedu ništa iz karte. Imamo u našoj kuhinji dosta začina kako bismo zadovoljili svakog gosta. Za razliku od Indijaca, najnezahtjevniji su Amerikanci kojima se sve sviđa jer tko zna što jedu doma. Ovdje, kad pojedu kvalitetno i freško, većinom su ugodno iznenađeni.

- Englezi najviše jedu janjeće kotlete. Vole sve, ali ovdje najviše traže steakove i janjeće kotlete. Dosta mesa jedu. Nijemci, tradicionalno, najviše vole svinjetinu. Prije korone dolazilo je puno Kineza i Korejaca, to su nam bili najbolji gosti. Pojedu što im daš. U 19 sati je večera, oni su u sedam manje minut tu, pojedu, plate i to je to. Japanci su poznati po tome što donose sobom i svoje začine i ukiseljeni kupus. Talijani su standardno za ribu, iako ih nema zadnjih godina u nas. Vjerojatno im je postalo skupo, a tek će sad postati - kaže.

---

image

.

Bozo Radic/Cropix
---

- Ima i Skandinavaca, koji vole piti, tu dođu i opuste se, jer doma alkohola nemaju ili je ekstremno skup. To su isto dobri gosti. Jedino konobari nisu zadovoljni njihovim bakšišima jer nemaju naviku ostaviti napojnicu. Nijemci će ostaviti napojnicu, a Amerikancima je to navika, ostavljaju 10 posto jer je to u njih pravilo, naravno, ako su zadovoljni uslugom.

Ni što se tiče najslađeg dijela obroka - deserta - nije kako je bilo prije, kad su se gosti zadovoljavali s bokunom torte.

- Sad je dekoracija, odnosno vizualni efekat, jako važna. Nije presudna, ali je jako bitno kako će to na pjatu izgledati. Slastičarstvo je, kao i kuharstvo, postalo umjetnost. Imamo sjajnu slastičarku u hotelu - kaže Maro Bajurin. - U slastičarstvu je važno pratiti recept, sve mora biti po ričeti i u gram, dok u našem dijelu posla možemo i ponešto dodati i oduzeti jelu da bi ono bilo bolje - otkriva šef kuhinje Hotela More.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix Bozo Radic/Cropix Bozo Radic/Cropix Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Maro Bajurin, šef kuhinje Hotela More Tonći Plazibat/Cropix

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Maro Bajurin, šef kuhinje Hotela More

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/turizam-i-gospodarstvo/mato-bajurin-prije-su-za-predjelo-bili-dobri-prsut-sir-i-masline-no-danas-se-trazi-tatarski-biftek-ili-carpaccio-od-tune-a-slasticarstvo-je-postalo-umjetnost-1271755 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9ef606373f1e8f4f622a80d08f9fd31ef9b7e1e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Maro+Bajurin%3A+%E2%80%98Prije+su+za+predjelo+bili+dobri+pr%C5%A1ut%2C+sir+i+masline%2C+no+danas+se+tra%C5%BEi+tatarski+biftek+ili+carpaccio+od+tune%2C+a+slasti%C4%8Darstvo+je+postalo+umjetnost%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fturizam-i-gospodarstvo%2Fmato-bajurin-prije-su-za-predjelo-bili-dobri-prsut-sir-i-masline-no-danas-se-trazi-tatarski-biftek-ili-carpaccio-od-tune-a-slasticarstvo-je-postalo-umjetnost-1271755 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fturizam-i-gospodarstvo%2Fmato-bajurin-prije-su-za-predjelo-bili-dobri-prsut-sir-i-masline-no-danas-se-trazi-tatarski-biftek-ili-carpaccio-od-tune-a-slasticarstvo-je-postalo-umjetnost-1271755 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Skandinavci vole popiti jer doma alkohola nemaju ili je ekstremno skup. Gostima je sve važniji i vizualni efekat, kako će jelo na pjatu izgledati. Slastičarstvo je, kao i kuharstvo, postalo umjetnost, otkriva Bajurin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Chef Hotela More [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoChef Hotela More

Maro Bajurin: ‘Prije su za predjelo bili dobri pršut, sir i masline, no danas se traži tatarski biftek ili carpaccio od tune, a slastičarstvo je postalo umjetnost‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
10. ožujka 2023. - 21:27

Nekad je život bio jednostavniji u svakom smislu, pa i onom gastronomskom. Turistima je bilo dovoljno sunce, more i nešto iz mora na pjatu. No, kroz desetljeća su se mijenjale gastronomske navike naših gostiju, o čemu smo popričali sa šefom kuhinje u Hotelu More Marom Bajurinom, koji tu radi već 15 godina.

Televizija ih je napravila zvijezdama

Kao kuhar se, nakon završene Turističko-ugostiteljske škole, zaposlio 1994. i ima bogato iskustvo stečeno po raznim renomiranim hotelima i restoranima. Otkrio nam je mnoge zanimljivosti iz njegova svijeta raznih delicija, a za kuharstvo se zainteresirao još kao dijete.

- Roditelji su mi radili, bio sam često s babom, pa sam uz nju naučio i kuhati. Vazda smo nešto skupa čeprkali - smije se Maro, koji nije uvjeren u tvrdnju da su muškarci bolji kuhari.

- Možda smo fizički izdržljiviji, imamo manje obaveza doma i možemo se više posvetiti kuhanju - njegovo je mišljenje. Prvi mu je posao bio u Steakhouseu Domino u Gradu, gdje je proveo sedam godina. Onda je prešao u ‘Excelsior’, gdje je također proveo sedam godina. Imao je, kako kaže, dva ‘izleta’ u ‘Neptun’ i ‘Kompas’, a od 2008. je u Hotelu More

A kako su se mijenjale gastronomske navike u zadnjih 30-tak godina, s obzirom da su se gosti nekad zadovoljavali ćevapima i pomfritom?

- Prije je sve bilo lakše, gosti su bili manje zahtjevni. Mogli smo ih zadovoljiti većom količinom hrane na pjatu, mada je i onda hrana bila jako kvalitetna. Jela su bila jednostavnija. S godinama ta količina više ne igra toliku ulogu, iako i količinski mora biti dostatna. Danas gosti traže ‘ušminkanije’ pjate nego je prije bilo.

- Otkad su počele kuharske emisije na televiziji, počeli su i gosti više tražiti. Naša je struka pošla jako naprijed, to je televizija sve učinila. Za ovaj posao moraš biti i jako kreativan, ali i dobar psiholog. Kad nastanu gužve, moramo znati odgovarajuće reagirati. Da ne govorim o radnoj snazi koju je danas jako teško naći - ističe Maro.

image

.

Bozo Radic/Cropix

Meso je glavno

- Prije si imao naše ljude s kojima je komunikacija bila lakša, a kulturoloških razlika nije bilo. Naš je mentalitet pa si znao kako s njima. Sad dođu stranci pa se dosta teže razumjeti, ne zbog jezika nego razlika u mentalitetu. I sve je teže pronaći odgovarajuću radnu snagu. Prije su sa mnom radili Dubrovčani i to cijelu godinu. Ovo je i težak fizički posao, pa onaj tko ima vozačku dozvolu radije vozi za Uber - rezimira Maro.

Gosti Hotela More najviše jedu meso, zamijetio je šef kuhinje.

- Jede se i riba, ali gosti preferiraju meso koje se danas priprema na drugačije načine nego prije, sporokuhano, sporopečeno, a prije se samo bacalo na grill. Sad puno radim nekakve umake i pjenice. Sve sam to uglavnom naučio iz prakse, a danas sve imate i na internetu. Najveći je izazov organizirati na veliki obim posla kako sve to iskombinirati, da izađe pred goste sve u najboljem redu - kazuje Maro.

Njihovih čak 70 posto gostiju preferira meso za obrok, njegova je procjena.

- Imamo i odličnu ponudu za vegetarijance i vegane, i njih je sve više. Tu je i gluten-free jelovnik za ljude koji preferiraju tu kuhinju ili ne smiju jesti gluten - ističe.

Televizija je kuhare zadnjih godina učinila zvijezdama, ali teško je napraviti ono što vidite na televiziji za 150 ljudi, dodaje Maro Bajurin. Nepravedno je, slažemo se, i što kuhajući neko jelo ponekad provedemo pola dana u kuhinji, a sve se pojede za 10 minuta.

image

Maro Bajurin, šef kuhinje Hotela More

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- To je nama posao - sliježe ramenima naš sugovornik, pa dodaje da su i bogati ljudi prijašnjih godina bili manje zahtjevni nego danas.

- Dao bi im jastoga, ribe, samo da je freško - sjeća se. - Danas treba ponuditi nešto posebno svakom gostu.

A što su gosti nekad najviše voljeli pojesti, a što danas?

- Prije si gosta za predjelo zadovoljio s pršutom, sirom i maslinama, a danas je to tatarski biftek ili carpaccio od tune, uz razne umake i točkice na pjatu, da se spoji pet-šest ukusa. Najviše vole kombinacije na pjatu, da probaju od svega ponešto - kaže.

Rusi vole cijeđenu naranču

Najviše se piju vina, i to uglavnom lokalna, koja su vrlo kvalitetna i tražena.

- Rusi, koji vole popiti, obavezno traže cijeđenu naranču - otkriva Maro. - Nijemci vole pivu i aperitive, pa vina.

Koja je gastronomski najzahtjevnija nacija?

- Indijci! Oni slabo jedu našu hranu, vole puno povrća s jakim začinima, pa kad sjedne njih više, to bude show jer ne jedu ništa iz karte. Imamo u našoj kuhinji dosta začina kako bismo zadovoljili svakog gosta. Za razliku od Indijaca, najnezahtjevniji su Amerikanci kojima se sve sviđa jer tko zna što jedu doma. Ovdje, kad pojedu kvalitetno i freško, većinom su ugodno iznenađeni.

- Englezi najviše jedu janjeće kotlete. Vole sve, ali ovdje najviše traže steakove i janjeće kotlete. Dosta mesa jedu. Nijemci, tradicionalno, najviše vole svinjetinu. Prije korone dolazilo je puno Kineza i Korejaca, to su nam bili najbolji gosti. Pojedu što im daš. U 19 sati je večera, oni su u sedam manje minut tu, pojedu, plate i to je to. Japanci su poznati po tome što donose sobom i svoje začine i ukiseljeni kupus. Talijani su standardno za ribu, iako ih nema zadnjih godina u nas. Vjerojatno im je postalo skupo, a tek će sad postati - kaže.

image

.

Bozo Radic/Cropix

- Ima i Skandinavaca, koji vole piti, tu dođu i opuste se, jer doma alkohola nemaju ili je ekstremno skup. To su isto dobri gosti. Jedino konobari nisu zadovoljni njihovim bakšišima jer nemaju naviku ostaviti napojnicu. Nijemci će ostaviti napojnicu, a Amerikancima je to navika, ostavljaju 10 posto jer je to u njih pravilo, naravno, ako su zadovoljni uslugom.

Ni što se tiče najslađeg dijela obroka - deserta - nije kako je bilo prije, kad su se gosti zadovoljavali s bokunom torte.

- Sad je dekoracija, odnosno vizualni efekat, jako važna. Nije presudna, ali je jako bitno kako će to na pjatu izgledati. Slastičarstvo je, kao i kuharstvo, postalo umjetnost. Imamo sjajnu slastičarku u hotelu - kaže Maro Bajurin. - U slastičarstvu je važno pratiti recept, sve mora biti po ričeti i u gram, dok u našem dijelu posla možemo i ponešto dodati i oduzeti jelu da bi ono bilo bolje - otkriva šef kuhinje Hotela More.

12. svibanj 2024 12:05