StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNOVI TROŠKOVI|

KAO DA KORONA NIJE DOVOLJNA: Od 1. siječnja iduće godine na računu mora biti i QR kod, poduzetnike će to stajati i do 3800 kuna!

Piše Kristina Filičić
6. studenog 2020. - 17:55
- Dobili smo ponudu na 2.800 kn za instalaciju nadogradnje softvera, od tvrtke čiji program za kase koristimo, kako bismo, na računima mogli ispisivati QR kod. Uz sam softver, još će mnogi morati mijenjati i pisače, jer svi nemaju mogućnost ispisa QR koda – jedan je od komentara na facebook profilu Udruge Glas poduzetnika u kojem, među ostalim, stoji i pitanje je li itko izračunao koliko će milijuna kuna to koštati hrvatske poduzetnike?

Od 1. siječnja 2021., a prema Zakonu o fiskalizaciji, na svakom izdanom računu obavezan će biti QR (Quick Response) kod. Taj kod značit će lakšu provjeru valjanosti izdanog računa. Građani će očitavanjem QR koda putem internetske aplikacije moći provjeriti ispravnost računa. Naime, Ministarstvo financija kroz višegodišnju fiskalizaciju računa u prometu gotovinom, pokušava stati u kraj utaji poreza. Unatoč fiskalnim blagajnama pojedinci su ipak nalazili načine kako 'zaobići' fiskaliziranje računa. Izvještavala je i porezna inspekcija o utvrđenim nepravilnostima. Oodređeni poduzetnici smišljajući načine kako zaobići propise dosjetili su se primjerice umjesto pravih fiskalnih računa izdavali predračune. No, od iduće godine starta QR kod kojim resorno ministarstvo nastoji osigurati bolju i sigurniju naplatu te kvalitetniju kontrolu izvršavanja poreznih obveza.

- Uvođenje QR kodova je super stvar, pomaže svima nama u kontroli, a ovo je u interesu i onima koji rade ispravno i pošteno da se suzbije ta neka nelojalna konkurencija koja radi na crno ili sivo. To je dobro da se stvari organiziraju u poslovnom dijelu, dobro je korisnicima i državi koja puni proračun. Međutim, nezgodno je vrijeme kad je to krenulo – kaže predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić i nastavlja:

image
Nikolina Trojić, direktorica Županijske HGK Dubrovnik
Cropix


- Danas je svaki dodatni trošak zapravo možda i kap koja može preliti čašu u mogućnostima kad je likvidnost skučena, kad nemaš odobrenje kredita a troškovi idu. Da se možda u turizmu koji je najzastupljeniji, QR kod uveo u lipnju ili srpnju iduće godine vjerojatno nitko o tome ne bi niti komentirao jer ne bi ga bilo briga, zna da treba startat posao a to je jedan od preduvjeta da posao krene. A sada kad ulaziš u zimu a posla nema, imaš troškove a posao će biti tko zna kada i pitanje je hoćeš li do tada opstati, ljudi na to drugačije gledaju. Naravno, zakoni se donose na nacionalnoj razini koja nije toliko sezonalno osjetljiva kao naša županija – zaključuje Trojić.

U dubrovačkoj informatičkoj tvrtci 'Holobit' pitali smo za troškove uvođenja QR koda.
- Holobit svojim korisnicima nikad ne naplaćuje zakonske promjene, što je regulirano ugovorom o poslovnoj suradnji.  Mi ćemo ovu promjenu našim korisnicima implementirati na vrijeme, update je već spreman, trenutno ga testiramo, te će biti pušten u produkciju prije 1.1.2021. – kaže direktorica Anamarija Perica-Radović te pojašnjava kako je bilo i znatno većih i zahtjevnijih stvari po pitanju fiskalizacije od trenutnog uvođenja QR koda primjerice uvođenje fiskalizacije računa, promjene stope PDV-a i slično.

Kod uvođenja QR koda poduzetnici bi jedino morali imati novije printere jer starije verzije ne podržavaju ispis koda. No, većina njihovih korisnika s tim nema problema što pretpostavlja da uvođenje QR koda neće osjetiti na džepu.

U jednoj od trgovinama koje prodaju potrebnu opremu kažu nam kako će oni poduzetnici koji imaju printere starije od tri godine, morati zamijeniti novima. A cijene novih kreću se oko tisuću kuna.
23. travanj 2024 13:21