StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZELENAŠKI UGOVOR |

JOSIP I BORIS KORDIĆ Investitori u Vrtove sunce dobili sudski spor protiv Republike Hrvatske i CERP-a, afera bi državu mogla koštati 300 milijuna kuna

Piše Telegram
8. rujna 2020. - 10:36
Afera ‘Vrtovi sunca’ u Orašcu, nekad pompozno najavljivan privatni turistički projekt na jugu Jadrana, mogla bi Republiku Hrvatsku stajati preko 300 milijuna kuna, doznaje Telegram. Naime, Općinski građanski sud u Zagrebu donio je prije par dana novu nepravomoćnu presudu u korist poduzetnika Josipa i Borisa Kordića, nekadašnjih vlasnika tvrtke Sunčani vrtovi, jer su dokazali da im je nezakonito dvaput naplaćeno zemljište na kojem je izgrađen hotel s apartmanskim kompleksom Vrtovi sunca, donosi Telegram.

Ugovor koji je država s njima sklopila sud je nazvao zelenaškim.

Suđenje traje već godinama

U ovom slučaju, koji se započeo rasplitati na sudu 2013., već je jednom bila donijeta nepravomoćna presuda u korist Kordića. Zatim ju je viši sud preinačio i dosudio u korist države, da bi nakon toga Vrhovni sud RH sve vratio na početak.

Općinski građanski sud u Zagrebu sada objavljuje identičnu odluku i dosuđuje da država – Republika Hrvatska i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), kako se sada zove nekadašnji Fond za privatizaciju, duguju Kordićima stotine milijuna. Naime, za sedam godina sudskog procesa, s gotovo 150 milijuna kuna koliko je navodno preplaćeno zemljište u Orašcu, iznos je s kamatama narastao na 300 milijuna. Tu je još i 1,6 milijuna kuna sudskih troškova.

Projekt krenuo prije 15 godina

Sve je započelo još u proljeće 2005. kada Kordićeva tvrtka Sunčani vrtovi kupuje udjele firmama Dubrovačko primorje i Dubrovački vrtovi sunca. Dubrovačko primorje u ono je vrijeme bilo državna firma, koja je u svom vlasništvu, prema podacima iz zemljišnih knjiga, imala parcele u Orašcu. Odmah kraj njih bila su i zemljišta u vlasništvu Dubrovačkih vrtova sunca. Zajedno s te dvije tvrtke Kordići kupuju i njihove nekretnine.

Osiguravaju kredit od 110 milijuna eura, te kreću u izgradnju luksuznog hotela i apartmanskog naselja. Već na početku gradnje nagađalo se kako će ovaj kompleks Josip Kordić prodati nekom od velikih hotelskih lanaca.

Na gradilište dolaze stotine radnika, a na nekretninama koje je vojska nekoć devastirala počinje užurbano nicati novi projekt.

Država blokira projekt u Orašcu

Međutim, tijekom 2007. Josipu Kordiću, koji je čekao finalnu isplatu financijskih sredstava, dolazi obavijest kako više neće moći dobiti kredit jer je na zemljište na kojem je gradio stavljena zabilježba sudskog spora. Taj sudski spor pokrenuo je tadašnji Hrvatski fond za privatizaciju protiv Dubrovačkog primorja tvrdeći kako su nezakonito u svoje vlasništvo tijekom privatizacije upisali dio nekretnina u Orašcu, koje su do tada imali samo na korištenju.

Nakon toga stvari će se dodatno zakomplicirati. Naime, tužiteljstvo je posumnjalo da je Dubrovačkom primorju u nezakonitom zgrtanju nekretnina pomogao ondašnji predsjednik Općinskog suda u Dubrovniku Ivo Besjedica. On i direktor Dubrovačkog primorja Pero Vićan, zato su optuženi za malverzacije s upisom zemljišta i štetom koja je, prema optužnici, učinjena Hrvatskom fondu za privatizaciju. Besjedici i Vićanu od tada se sudi. Iako su bili pravomoćno proglašeni krivima, prije tri godine stiže nova presuda – oslobađajuća za obojicu. No još je nepravomoćna jer Vrhovni sud RH rješava žalbe.

Onaj spor između Hrvatskog fonda za privatizaciju i Dubrovačkog primorja u međuvremenu je jednostavno prekinut, i to zato što je HFP prestao postojati.

Zelenaška nagodba s državom

No, vratimo se Kordićima. Dakle, u trenutku kada ih država blokira tvrdeći da su kupili zemljište koje im Dubrovačko primorje uopće nije moglo prodati, prisiljeni su sklopiti nagodbu da spase hotelsko-apartmanski projekt i novac koji je već bio u njega uložen. Nagodbu s državom potpisuju 3. srpnja 2008. godine da bi mogli dovršiti projekt.

“Kada smo kupovali zemljište na njemu nije bilo nikakvog tereta. Ono je bilo upisano kao vlasništvo Dubrovačkog primorja. Naši odvjetnici su sve provjerili. Ipak, država je kasnije tražila da ga ponovno otkupimo. Išli smo zato na nagodbu jer je država pristala izdati nam potvrdu da je riječ o njezinom zemljištu. Platili smo ukupno nešto manje od 150 milijuna kuna i dozvoljeno nam je da završimo projekt, no taj dokument nikada nismo dobili”, svjedočio je u ponovljenom postupku Josip Kordić.

Država ne priznaje krivnju

Predstavnici Republike Hrvatske i CERP-a pokušali su uvjeriti sud kako Kordići nemaju pravo na raskidanje sporne nagodbe niti na povrat novca. Tvrdili su da sredstva koja traže nisu platili oni već njihova firma, pa bi firma morala pokrenuti postupak. Sud, međutim, to nije prihvatio, piše Telegram.

Dapače, zaključeno je kako su Kordići bili u svojevrsnom stanju nužde, te su potpisali nagodbu ne bi li spasili turistički projekt. Pri tome je sud utvrdio i da ih je država dodatno izigrala jer im je parcele u Orašcu naplatila nešto više od 137 milijuna kuna, dok je vještak njihovu vrijednost procijenio na oko 64 milijuna kuna.

“Ovdje se radilo o zelenaškom ugovoru jer su Josip i Boris Kordić bili prisiljeni sklopiti nagodbu koja je za njih bila nepovoljna. Zato je nagodba proglašena ništetnom”, navedeno je u presudi na koju predstavnici države imaju pravo žalbe. Odvjetnik Šime Savić, koji zastupa Kordiće, smatra pak kako je krajnje vrijeme da država njegovim klijentima vrati novac i spriječi daljnje gomilanje kamata i troškova.
22. travanj 2024 21:53