StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPREMIJER O CIJENAMA I INFLACIJI

Istražiti i kazniti najveće igrače na tržištu koji dogovorom potrošače dovode u nepovoljan položaj

Piše dv
1. rujna 2023. - 12:54

Premijer Vlade Andrej Plenković tijekom posjeta Virovitičko-podravskoj županiji najavio je za rujan novi paket mjera kojim će se pomoći najugroženijim građanima. Istaknuo je kako će se među njima sigurno naći i umirovljenici te spomenuo kako njegova vlada upravo ovoj skupini kontinuirano pomaže.

Na pitanja novinara o inlfaciji, kazao je kako je ona rasla i u drugim zemljama EU-a, ne samo u Hrvatskoj te da se sada analizira struktura tih troškova.-Glavni naglasak je na širokoj potrošnji, cijene su bile više zbog turističke sezone. Smatram da svaka cijena koja ide preko onoga što je normalno u kontekstu tropkova nije dobra. Ona se na kraju odražva na kupovnu moć naših građana- rekao je premijer ponavljajući i ovaj put što je sve njegova vlada napravila tijekom vremena covid krize i ove izazvane ratom u Ukrajini, donosi N1

Na pitanje može li inflatorni pritisak utjecati na rušenje kohezije, koju sam premijer često spominje, on kaže da smatra kako se to neće dogoditi. Dodaje da nije bilo prosvjeda, osim nekoliko koje je nazvao ‘orkestriranima‘. Najavio je pregovore o osnovici s reprezentativnim sindikatima te najavio Zakon o plaćama koji uskoro ide u Sabor. -Veliki smo generator investicija. Obnova u ovako kratkom roku, tako puno projekata…- govori premijer.

Dodaje da su velika ulaganja diljem Hrvatske, ali da su i cijene u građevini jako porasle. "Mi smo kao Vlada učinili da energenti ne budu dio te jednadžbe. Mislim da s krajem turističke sezone te cijene moraju ići dolje i vjerujem da će se to svesti u neke normalne okvire", kaže.

Na pitanja o kartelima trgovačkih lanaca, premijer kaže kako je zadaće ATZN-a da to istraži i kazni one koji to rade. - Kad se dogovorom onih koji imaju najveći udio na tržištu potrošača dovodi u nepovoljan smisao, onda ne možete birati. To je cijeli smisao- poručuje premijer, piše N1

28. travanj 2024 01:09