StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSTIŽU NIZOZEMCI|

HRVATSKA IM JE JEDINA ‘ZELENA‘ TURISTIČKA DESTINACIJA: Zna se gdje će, Dubrovnik nakon 32 godina ima izravnu vezu sa KLM-om!

Piše dv
9. kolovoza 2021. - 14:50

Za hrvatski turizam dobra vijest stigla je iz Nizozemske: koncem prošlog tjedna ova država prebacila je Hrvatsku sa 'žute' na 'zelenu' listu, što znači da je svojim građanima ukinula sva ograničenja za putovanja, uključujući obvezu testiranja ili izolacije prilikom povratka. Istovremeno, gotovo svim drugim europskim državama, što uključuje apsolutno sve mediteranske turističke destinacije, Nizozemci su dodijelili žuti, narančasti ili crveni 'kod', donosi T-portal.hr

Vijest dolazi u vjerojatno najpovoljnijem trenutku: u samoj Nizozemskoj školski praznici započeli su prije dva ili tri tjedna, ovisno o regiji, te završavaju 1. ili 7. rujna - što znači da u idućih mjesec dana slijedi masovna selidba nacije vrlo sklone ljetnim putovanjima. Naslovi u tamošnjim medijima mahom se svode na fraze poput 'Hrvatska u zelenom, Italija u žutom'.

Nizozemski sustav kodova u četiri boje baziran je na savjetima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo koji uzima u obzir niz kriterija: od broja novozaraženih i broja testiranih na 100 tisuća stanovnika, preko broja hospitaliziranih, do epidemijskih mjera u svakoj pojedinoj državi i njihovog pridržavanja u praksi. Jedan od važnih kriterija jest i broj Nizozemaca koji prijave zarazu nakon povratka s godišnjeg odmora.

Prošlog četvrtka, dakle, tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da Hrvatska prelazi iz žute u zelenu, dok istodobno iz zelene u žutu zonu prelaze Italija i preostali dio Grčke. Još od ranije ondje se nalaze Portugal, Španjolska, Malta i druge značajne turističke destinacije. Povratnici iz tih zemalja obavezni su testirati se i po potrebi ići u samoizolaciju, dakako ukoliko nisu cijepljeni.

U dosadašnjem dijelu turističke sezone primjetan je veliki porast broja dolazaka nizozemskih turista: obitelji s djecom tradicionalno odabiru smještaj u kampovima, a gosti mlađe dobi najčešće se zadržavaju u većim gradovima. Velik dio njih Hrvatsku je odabrao u posljednji trenutak, nakon što su u lipnju i srpnju eksplodirale korona brojke u tradicionalnim party destinacijama poput Portugala ili Španjolske.

Brojke govore da je u prvih sedam mjeseci iz te zemlje u Hrvatsku stiglo 135 tisuća turista koji su ostvarili oko 700 tisuća noćenja, ukupno dvostruko više nego lani. No, to je još uvijek otprilike 50 posto rezultata iz rekordne 2019. godine.

Nizozemci su tada bili jedanaesti najčešći turisti, a danas su deveti - odmah nakon tradicionalnih gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije i zemalja srednje Europe. Po brojnosti su pretekli Talijane, Britance i Francuze.

Komentar na vijest o promjeni nizozemskog koda za Hrvatsku tportal je pokušao dobiti u predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Amsterdamu, no to u početku nije bilo moguće jer, kako je objašnjeno, djelatnica se upravo ovih dana nalazi na - godišnjem odmoru. Pozivi se preusmjeravaju na HTZ-ovo predstavništvo u Belgiji, odakle se u ovoj situaciji formalno pokrivaju sve zemlje Beneluxa. Ipak, nešto kasnije javio se direktor HTZ-a za Nizozemsku Ivan Novak - i on je na godišnjem odmoru, no to ne smatra neobičnim 'jer sezona se ionako priprema u zimskim mjesecima'.

'Nizozemci su po nizu parametara zaključili da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj povoljna, a to je došlo zaista u povoljnom trenutku, kada su u svim nizozemskim regijama već započeli školski praznici. Već u dosadašnjem dijelu sezone nadmašili smo brojke iz cijele prošle godine, a tek slijedi dobar kolovoz i posezona, makar ćemo teško doseći oko tri milijuna noćenja nizozemskih turista 2019. godine', kaže Novak za tportal.

'Sve najave za ostatak ljeta zaista su sjajne, Nizozemska nikada u povijesti nije imala više avionskih linija prema Hrvatskoj. Samo prema Splitu leti čak šest aviona dnevno, a KLM je uveo novu vezu prema Dubrovniku. Nadamo se da će ostatak sezone proteći bez većih poremećaja i u tom slučaju približit ćemo se rekordu', zaključuje Novak za T-portal.

19. travanj 2024 18:23