StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNAUTIČKA SEZONA 2020. |

GRUŠKA VALA NEĆE ZJAPITI PRAZNA Jahtaši se sve više raspituju za Dubrovnik, nude se popusti, a svi vjeruju da je najcrnji scenarij prošao

Piše Bruno Lucić
26. svibnja 2020. - 07:25
S većim oduševljenjem nego vjesnike proljeća, na dubrovačkom području dočekani su 'vjesnici turizma', a riječ je o jahtama koje su sramežljivo počele uplovljavati u dubrovački akvatorij. Tako su se nedavno dvije smjestile u gruškoj vali - jedna u Marini Frapa, a druga u gruškoj luci. Predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž otkriva kakve su najave kad je riječ o jahtama i megahajtama u koje se, više nego ikada prije, polaže toliko nade.

- Postoji veliki broj upita kako za jahte, a tako i za kruzere koji neće imati putnike, ali će imati posade. Naravno, da nam je sigurnost najvažnija, ali pored sigurnosti zanimljiva nam je i ova priča jahte i kruzeri koji dolaze s posadom kao što je to Carnival Magic koji se nalazi u Luci Dubrovnik gdje isto tako koriste usluge same Luke, naplatimo privez i odvez, struju i vodu tako da nemamo ništa protiv. Uglavnom, važno je da se nešto pokrene i nadamo se da ćemo ovu sezonu koliko toliko izvući - što je to god više moguće i da ćemo napraviti sve preduvjete da se naredne sezone vratimo u ono stanje kao što je bilo 2018. i 2019. Svi ozbiljniji upiti kreću s datumom negdje 15. lipnja, što je relativno vrlo dobro s obzirom na 'crne najave' koje su bile po medijima i svugdje. Ako bi to zaista krenulo oko 15. lipnja u većem obimu onda to znači da bismo mogli imati vrlo solidnu sezonu jer ne treba zaboraviti da su jahte u ovom trenutku ipak najsigurnije, to su ljudi koji imaju novaca i koji si u ovom trenutku mogu priuštiti da budu na njima, a opet su izolirani od svih ostalih te nama kao Luci i Lučkoj upravi plaćaju sve usluge i kao takvi su nam dobro došli, govori Raguž.

image
Predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž
Tonći Plazibat/ HANZA MEDIA


Odgovorio je i na pitanje je li se išlo u smjeru korekcije odnosno smanjenja cijena kako bi se privukli jahtaši.

- Izlazimo ususret maksimalno, imali smo za jedan veliki brod „Discovery 2“, manji kruzer upit, on bi s posadom ostao čak devet mjeseci ovdje - do početka nove sezone. Pitali su kakve uvjete mogu dobiti i od nas i od Lučke uprave. Mi smo im izašli ususret s određenim popustima, još nismo dobili povratnu informaciju, ali mi smo im, koliko god smo mogli, izašli ususret. Nadamo se da će pristati i da ćemo takvih imati što više na zadovoljstvo Luke. Osim toga, postoje još neki slični upiti, ali oni osim Luku Dubrovnik, kontaktiraju sve ostale luke. S obzirom da ne stoje malo nego više vremena onda pitaju za sve uvjete koje se tiču nas i Lučke uprave. Dobro je da svi koji zovu kažu da smo se jako dobro nosili s cijelom pandemijom koronavirusa u zemlji, stvaramo dobar utisak u svijetu prema svima onima koji namjeravaju doći. Ono što je najvažnije, jest to da su to u ovom trenutku, 'najsigurniji' ljudi, to su oni koji su dva ili tri mjeseca već na brodu, koji su prošli testovi da su sigurni i kao takvi su još jednom dobro došli - bez rizika prema bilo kome, samo što to može biti dobra financijska situacija za nas, ali i za Lučku upravu. Mi ne želimo pošto-poto primiti te brodove i da tu doslovce stoje besplatno, ali damo uvjete koliko smatramo da u pojedinom trenutku možemo ići, naglašava Raguž.
Da se naslutiti kako Luka Dubrovnik ovo ljeto neće biti prazna.

image
Grad Dubrovnik


- Sigurno neće, pogotovo što se tiče jahti i tu imamo veliki broj upita, dobru situaciju i nadamo se da ćemo ih u što većem broju ipak vidjeti ove sezone. Još nema otkazivanja kruzera s putnicima u 8., 9., 10. i 11. mjesecu. To se uglavnom odgodi 20 dana prije tako da se mi još uvijek držimo tako kao da će oni doći iako je velika vjerojatnost da neće, ali dok ne dobijemo potvrdu da neće doći, mi ih još uvijek vodimo kao da dolaze s onim brojem putnika koji je najavljen iako je to malo očekivano, napominje Raguž.

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo također je prokomentirao najave i očekivanja.

- Očekujemo jahte, imamo dosta upita, nešto je jahti do sada bilo u našoj luci tako da se u nedostatku kruzer-prometa nadamo da ćemo bar u tom segmentu nešto odraditi, daleko je to od bilo kakvih ozbiljnih brojki, ne može se to usporediti s prijašnjim godinama. Interes postoji, vjerujemo da ako već sada toga ima, da će kroz sezonu toga biti još više. Vjerojatno će s otvaranjem granica, s boljom epidemiološkom situacijom u nama bližim europskim zemljama, posebno Italiji, taj promet postati intenzivniji, pojašnjava Pezo te otkriva kakva je situacija s kruzerima:

image
Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo
CROPIX


- Većina kruzera otkazala je praktički cijeli šesti mjesec, imamo nešto otkaza u sedmom mjesecu, u osmom i devetom mjesecu nema toliko masovnih otkazivanja jer se vjerojatno još svi nadaju. Što će od toga svega biti, teško je pretpostaviti, poručuje Pezo.
Kad je riječ o cijenama, Lučka uprava Dubrovnik prilagodit tržnim uvjetima te će pratiti cijene i uspoređivati ih s onim drugih luka u Mediteranu. Repatrijacije će se nastaviti odvijati i u budućnosti preko Dubrovnika, prije svega radi povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ali i uspostavljanje avionskih linija iz Dubrovnika prema drugim odredištima.

Na području Dubrovnika nalazi se ACI marina Dubrovnik, a u Slanom, u Dubrovačkom primorju, smještena je ACI marina „Veljko Barbieri“. Obje su spremne za jahtaše.

- U ovom trenutku vjerujem da je najcrnji scenarij iza nas te s blagim optimizmom očekujemo nautičku sezonu koja sigurno neće biti niti približno kao prošlogodišnja, ali će biti dostatna da prebrodimo ovu krizu. S obzirom da je teško procjenjivati tijek razvoja pandemije, rano je govoriti i o očekivanim financijskim postotcima i rezultatima na kraju godine, jer oni neće ovisiti o nama, već prvenstveno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije, ne samo u Hrvatskoj, već i u našim emitivnim zemljama, navode iz nacionalnog nautičkog lanca ACI te dodaju:

image
Tonći Platzibat/HANZA Media


- Nakon popuštanja mjera u uvjetima epidemije s ciljem poboljšanja ponude i uspješnog početka nautičke i turističke sezone, ACI od 1. do 30. lipnja uvodi povoljnije uvjete u svojim marinama. Tako tijekom lipnja svi nautičari čija su plovila na godišnjem vezu ostvaruju besplatne dnevne vezove u svim ACI marina, a svi ostali nautičari ostvaruju popust od 30 posto. Besplatni vezovi ograničeni su na po dva besplatna dnevna veza po pojedinoj ACI marini za privatne vlasnike plovila koji time cijeli mjesec lipanj mogu provesti besplatno izvan matične marine u ACI marinama od Umaga do Dubrovnika. Nautičari u charteru koji iznajme plovilo u jednoj od ACI marina ostvaruju tijekom chartera po jedan besplatan vez u svakoj ACI marini u koju uplove. Uprava ACI-ja nastavlja kontinuirano analizirati kretanja na tržištu o čemu će ovisiti budući potezi ACI-ja, stoji u odgovoru.
26. travanj 2024 18:06